Karbonatın kireç çözücü etkisine limonun parlatma gücünün eşlik ettiği karışım, en iyi kireç sökücüler arasında yerini alıyor. Tarifi uygulamak isteyen kullanıcıların 1 paket karbonat ve 1 adet limon kullanmaları yeterli oluyor.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Sirke ve su karışımı: Kurumuş kireç lekesini çıkarmak için öncelikle sirke ve su karışımı kullanabilirsiniz. Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin.
Doğal kireç çözücü, beyaz sirke ve limon suyunun karışımıyla hazırlanır. Kireç, içeriğinde magnezyum ve kalsiyum bulunan bir maddedir. Sert suyun temas ettiği sıcak ya da soğuk yüzeylerin tamamında bu olumsuzluk görülebilir.
Kireç giderme işleminde değişik kimyasal maddeler kullanılabilir. Bunlara amonyum tuzları, sülfürik asit, borik asit, hidroklorik asit, formik asit gibi kimyasalları örnek olarak verebiliriz.
İlgili 16 soru bulundu
Su kaynamaya başladıktan bir süre sonra çaydanlık içindeki kirecin yüzeye çıktığını göreceksiniz. Daha sonra bol su ile durulayarak çaydanlığı tekrardan kullanabilirsiniz. Limon tuzunun yanı sıra limon suyu da asidik özelliğinden dolayı etkili bir kireç sökücüdür.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
Bir spreyli şişeye 1 çay bardağı sirkeyi, 2 yemek kaşığı karbonatı ve yarım limonun suyunu döküp karıştırın. Üzerine sıcak su ekleyip iyice çalkalayın. Hazırladığınız karışımı direk kireçli yüzeye sıkıp 15 dakika bekletin. Ardından durulayabilirsiniz.
Kireci çözmek için doğal ürünler dendiğinde akla ilk gelen karbonat ve sonra da limon... Karbonat ve limon karışımı kireci çözmek için kullanılan en etkili karışımlardan biridir.
Sirke, asidik etkisi sayesinde çaydanlığın dibinde oluşan kireçlerin kolayca çözülmesine destek olurken, ona yardıma gelen tuz ya da karbonat da sirke ile tepkimeye girerek çok daha etkili bir temizlik sağlıyor. Hal böyle olunca biz de onları sadece yemek tariflerinde değil temizlikte de sık sık kullanıyoruz.
Temizlik bezinizin üzerine az bir miktar elma sirkesi ya da limon dökerek kireçlenmiş bölgeyi ovalayarak silmeye başlayın. Sirke ya da limon hangisini kullanırsanız kullanın bu ürünlerin asit içeriyor olması nedeniyle kireçli bölgeler kolaylıkla temizlenecektir.
Sirkenin asit etkisi sayesinde kireç temizleme de yardımcı olmaktadır. Bunun yanında kullanılan bir başka ürün ise tuzdur. Tuz veya karbonat sirke ile birlikte kullanıldığı zaman tepkimeye girer ve çok daha fazla etki sağlar. Elma ya da üzüm sirkesi mutfaklarda kullanılan ürünlerdir.
Karbonat birçok alanda olduğu gibi musluk temizliğinde güvenli şekilde kullanılan doğal malzemeler arasındadır. Bir fırça yardımıyla bu malzemeleri muslukları temizleme aşamasında kullanabilirsiniz. Fırça üzerine dökülen karbonatla bataryayı ovalayın ve sonrasında soğuk su ile durulayın.
Küçük bir kap içerisine bir fincan karbonat koyun ve üzerine bu karbonatı hamursu kıvama getirecek kadar sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım tamamen homojen bir hal aldıktan sonra temizlemek istediğiniz bölgeye bir sünger yardımıyla sürün ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp kurulayın.
Kahve makinenizin sürahisine bir fincan beyaz sirke ve bir yemek kaşığı limon suyu koyun. Sürahinin kalanını su ile doldurun. Karışımı kahve makinenizin su haznesine koyun ve makineyi kahve yapar gibi çalıştırın. Tüm su sürahiye dolunca bir kez de temiz, soğuk suyu kahve makinesinden geçirerek durulanmasını sağlayın.
Duş kabinlerinde, mutfak ve banyo bataryalarında, lavabo ve fayanslarda, duş başlığı gibi metal yüzeylerde, cam, seramik, plastik yüzeylerde bulunan su lekelerinde, kireç ve sabun kalıntılarının bulunduğu tüm yüzeylerde etkilidir. Banyo yüzeylerindeki sabun artığı ve su lekelerini çıkarır, buğulanmayı yok eder.
Porçöz Ekstra Güçlü Pas ve Kireç Çözücü 1 lt paket seçenekleri. Bu üründe 1 x 1 lt paket için kargo dahil en ucuz fiyat: Birim Fiyat En Ucuz 28,50 TL 28,50 TL/lt Diğer paket seçenekleri: 118,92 TL Ücretsiz kargo 29,73 TL/lt Git.
Klozet kenarlarını temizlemek için ise çamaşır suyu ve kireç çözücü kullanabilirsiniz. Kireç çözücü yerine amonyak kullanmanız da mümkündür. Ancak tuvalet temizleme için maksimum hijyeni sağlamak çamaşır suyu kullanımıyla olmaktadır. Klozet temizleme esnasında kullandığınız ürünlerin tüm yüzeye yayılmasını sağlayın.
BORAKS VE ÇAMAŞIR SODASI KULLANIMI
Boraks maddesini çamaşır sodası ile sulandırdıktan sonra bu karışıma bir bez batırıp bu bezle karışımı kireçli olan alanlara sürüyoruz. Çok fazla bastırmadan bu karışımla ovduğumuz alanlardaki kalıntılar kolaylıkla çıkacaktır.
Sülfamik asit olarak da bilinen sülfamik asit, inorganik bir sülfid asittir. Sülfamik Asit, endüstriyel temizlik ve bakım uygulamalarında Kireç Çözücü, Temizleyici, Pas ve Kireç Çözücü olarak kullanılır.
Neredeyse her bireyin merak konularından bir tanesi de “Tuz ruhu kireç çözer mi?” olmaktadır. Normal şartlarda evet. Banyo, fayans, lavabo, küvet, duşakabin gibi yerlerdeki kireçleri söker fakat mutfak ürünlerinde asla kullanılmaması gereken çok güçlü bir kimyasaldır.
İçi su dolu demlik ve su ısıtıcının içine az bir limon tuzu attığınızda kireçlerin hepsi yok olacaktır. Kaya tuzu: En çok kireç çaydanlık ve su ısıtıcıların içinde olur. Çaydanlık ve su ısıtıcılarının içine az bir ölçüde kaya tuzu attığınız vakit kireç mireç kalmayacaktır.
Bir kap içerisinde iki yemek kaşığını geçmeyecek şekilde limon tozu ve bir bardak beyaz sirke koyulmalıdır. Koyulan ürünler güzel bir şekilde karıştırılarak, makinenin iç kısmına ve deterjan kısmına koyulabilir. Makine kısa bir programda çalıştırılarak gerekli olan kireç sökücü temizliği tamamlanmış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri