Badana fırçanızı hazırladığınız kireç içerisine daldırarak ve süzdürerek düzgün ve dik bir şekilde yukarıdan aşağı sürerek kireç boyanızı yapmaya başlayabiliriz. Tavan kireç boya yapmak daha dikkat ister. Özellikle fırçayı kireç içinden çıkartarak kava etrafına iyice silkeleyerek tavana sürtmeye başlamalısınız.
Kirecin Faydaları
Çok dayanıklıdır, Kolay sürülür, çabuk kurur, Yüksek UV direncine sahiptir, Doğru uygulandığında ufalanma veya soyulma yapmaz, Gözenekli tuğla ve diğer duvar yüzeylerde güvenle kullanılabilir, Yüksek PH kalitesi nedeniyle, kireç suyu, yaratıkları caydıracak doğal bir mantar ilacıdır.
Kireç badanası
Sönen kireç dinlendirilir. Badananın çıkmaması için içine % 3 oranında şap veya tuz konur. Badana yaparken birinci katın duvara iyice işlemesine dikkat edilir. İkinci ve üçüncü kat badanalar ilkinden biraz koyu olur.
Kireçle badana yaparken ya da usta ellere badana yaptırırken; rulo yerine fırça kullanmak gerekir.
Kirecin elde edilmesi, doğada kireçtaşı yahut kalker (CaCO3) olarak bulunmakta olan kayaçların ufalanıp fırınlarda yakılmasıyla gerçekleşir. Bu elde edilen ise sönmemiş kireçtir. Suyla etkileşime girerek sönmüş kirece dönüşmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Sönmüş Kireç Nedir? Sönmemiş kireç su ile reaksiyona girdiğinde ortama ısı vererek toz halindeki sönmüş kirece ( Ca(OH)2 ) dönüşür buna sönmüş kireç denir. Sönmemiş Kireç Nedir? Yüksek sıcaklıktaki fırınlarda ısıtılarak çıkan kirece sönmemiş kireç denir.
Tarlada tarımsal canlılığı (Ph) dengelemek için kullanılır. Tavukçuluk sektöründe kullanımı çok yaygındır. Hayvan barınaklarında hayvanların ayak altlarında bulunan mikroplar için kullanılır. Karantina bölgelerinde kullanılır.
Kireç Boya Nasıl Yapılır
Kovaya yarısına kadar kireç koyduktan sonra yarısı kadar su ilave edip, daha sonra bu karışıma yarım su bardağı zeytinyağı, bir avuç tuz ilave ederek iyice karıştırın. Daha sonra kireç boyama işlemine geçebilirsiniz.
Kirecin söndürülmesi bir hidratasyon olayıdır. Sönmemiş kirecin üzerine az miktarda su dökülünce bir süre sonra kireç parçasının kabardığı ve yavaş yavaş çatlayarak dağıldığı, aynı zamanda sıcaklık artışı ve buharlaşma görülür. Bu reaksiyonun gerçekleşebilmesi için kirecin ağırlığının 1/3'ü kadar suya ihtiyaç vardır.
Alçı, kireç, badana, gaz beton gibi emici ve tozuma karakterli yüzeylerde bu astarlar kullanıldığında bağlayıcısı emileceğinden yüzeyde tozuma karakterli bir görünüm oluşacak ve problem yaşanacaktır.
Badana kireci hem beyazlatır, hemde duvarlardaki zamanla oluşan bakterileri öldürür,duvarları, tavanları dezenfekte eder, evin kokusunu değiştirir, oturulan mekana ferahlık verir. Harcın Hazırlanması : Badana : 1 torba kirece 75 lt su ilave edilerek hazırlanır.
Kireç sıva, birinci tabaka kaba sıvada orta kum, ikinci tabaka ince sıvada perdah kumu kullanılarak yapılır. Önce hazırlanan yüzeye kaba sıva yapılır, yeteri kadar sertleştikten sonra üzerine ince sıva yapılır. Mastarla yüzey kontrol edilir ve tahta ile gerekli düzeltmeler yapılır.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Betonun içindeki kireç ciddi yanıklara neden olabilir. Islaklık ve kimyasal aşındırıcılık kombinasyonu dermatit ile sonuçlanabilir.
Sönmüş kireç: özellikler
Kristal yapıya sahip yakıcı, yanıcı, beyaz (veya beyaz-bej) bir tozdur. Suda az çözünür ama aynı zamanda higroskopiktir, yani çevreden su emer. Bir hidroksit olarak sönmüş kireç iyonik ayrışmaya maruz kalır, asitlerle reaksiyona girer ve metal korozyonuna neden olur.
Kirecin içeriğindeki yoğun mineral oranı, temas ettiği tüm noktalar gibi cilde de zarar verir. Bunun sonucunda cilt üzerinde atopik dermatit rahatsızlığına kadar varabilen kuruluklar oluşmaya başlar ve gereken özen gösterilmediğinde çok daha ciddi akut ya da kronik deri hastalıkları görülebilir.
Kireç, harç / yüzey arasındaki boşlukları doldurur. Kirecin sıvada fazla kullanımı duvarın yüzey basınç mukavemetini azaltır. Kireç miktarı arttıkça sıvanın su tutabilme özelliği artmakta buna mukabil mukavemet düşmektedir. Kireç, sıvanın duvara karşı bağlayıcı gücünü arttırır.
Kirecin temel yapısı kalsiyum karbonat olduğu için, asidik maddelerle karşılaştığında çözünür ve temizlenir. En yaygın kullanılan asidik maddeler arasında limon suyu, sirke ve limon tuzu yer alır. Limon suyu ve sirke, kireci çözme yetenekleri nedeniyle evlerde sıklıkla kullanılır.
Toz boyalar ufak bir kap ya da kaseye eklenen bağlayıcıya pigmentlerin karıştırılması ve parmakla iyice yedirilerek ezilmesi yoluyla uygulanır. Parmak yerine yumuşak yuvarlak uçlu bir ezici de kullanılabilir.
Kireç Badana: Halk arasında adi badana olarak da bilinir. Sönmemiş kirecin suda söndürülerek şap veya tuz ile karıştırılması sonucu elde edilir. Piyasada hazır olarak satılan badana kireçleri bulunmaktadır. Plastik Badana: En ayırt edici özelliği uygulandığı yüzeyi diğer badana çeşitlerine göre daha iyi korumasıdır.
kireçlenecek yüzeyde çok toz varsa fırçalayıp tozu indirin.. sonradan kireç tabaka tabaka dökülmesin. tercihan tuz ve yağda katılabilir. birde yoğurt kıvamı tespitine katılmıyorum... koyu ayran kıvamı bence daha doğru bi yaklaşım..
raf ömrü 12 aydır.
HER YIKAMADA CALGON KULLANIN!
Çamaşır makinenizin deterjan gözüne, likit veya toz deterjanınızın üzerine ekleyin. Suyunuzdaki kireç derecesine göre ne kadar Calgon koyulacağını ayarlayabilirsiniz.
Sertleştikten sonra suya karşı dayanıklı olup, esas kısmı silisyum, kalsiyum, alüminyum ve demir oksitlerin bileşiklerinden meydana gelerek dayanım ve hacim sabitliği bakımından belirtilmiş normlara uygun değerlerdedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri