raf ömrü 12 aydır.
Isıyla bozulmaz. 100 gram kalkerden teorik olarak 56 gram kireç (CaO) elde edilir.
Sönmüş kireç: özellikler
Kristal yapıya sahip yakıcı, yanıcı, beyaz (veya beyaz-bej) bir tozdur. Suda az çözünür ama aynı zamanda higroskopiktir, yani çevreden su emer. Bir hidroksit olarak sönmüş kireç iyonik ayrışmaya maruz kalır, asitlerle reaksiyona girer ve metal korozyonuna neden olur.
Sönmemiş kireç su ile reaksiyona girdiğinde ortama ısı vererek toz halindeki sönmüş kirece ( Ca(OH)2 ) dönüşür buna sönmüş kireç denir.
Tarım kireci , asidik özellikli toprağı bazikleştirip toprak verimliliğini ve kalitesini arttıran, ürünlerin topraktan fosfor alma oranını arttıran, su tutma özelliği ile kurak topraklarda ürün verimliliğini arttıran , doğal toprak düzenleyicidir.
İlgili 40 soru bulundu
Tarım Kireci Uygulaması Bitkinin iz düşümü boyunca bitkiden 1-2 metre uzaklığında dağıtılmalı ve toprak yüzeyinden 10-15cm derinliğine kadar iyice karıştırılmalıdır. Tarım kireci kullanımı sonucunda %40'a kadar verim artışı gözlenmektedir. Ürünlerinizi 14 gün içerisinde iade edebilirsiniz.
Toprağın verimliliğini kireçle artırmak!
Tarım kireci, asidik özellikli toprağı bazikleştirip toprak verimliliğini ve kalitesini artıran, ürünlerin topraktan fosfor alma oranını, su tutma özelliği ile kurak topraklarda ürün verimliliğini ve dolaylı olarak tarımdaki verimi artıran doğal bir toprak düzenleyicisidir.
Kil oranı az, hafif bünyeli topraklara sönmemiş kireç (CaCO3) atılmalıdır Kil oranı yüksek, ağır bünyeli topraklara sön- müş kireç (CaO) atılmalıdır. Toprağınıza atacağınız tüm kimyasal maddelerin bir şekilde toprağımızı da kirlettiği- ni unutmayınız.
Kireç taşının içinden karbondioksit çıkartıldıktan sonra kalsiyum oksit formülünde tarım kireci gübresi elde edilmiş olur. Kalsiyum oksit (CaO), halk arasında sönmemiş kireç olarak isimlendirilmektedir.
Kirecin hammaddesi olan kireç taşı veya kalker, genellikle kalsiyum karbonat (CaCO3) dan oluşur.
Kalsiyum karbonat (CaCO3) kireç taşı, kalsiyum oksit (CaO) kireç, ve kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2) sönmüş kireç olarak bilinir.
ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Eğer zemine sönmüş toz kireç atılacak olursa bu etkisini gösteremez. (Freeman ve Crapo 1982).
Limon suyu: Limon suyu da kurumuş kireç lekelerini çıkarmak için etkili bir yöntemdir. Bir limonun suyunu sıkın ve lekenin üzerine dökün. Yaklaşık 10-15 dakika lekeyi bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
Dünyada yıllık kullanım itibarıyla kireç, içilebilir ve endüstriyel su kaynaklarının arıtılmasında kullanılan kimyasallar arasında başta gelmektedir.
Tarlada tarımsal canlılığı (Ph) dengelemek için kullanılır. Tavukçuluk sektöründe kullanımı çok yaygındır. Hayvan barınaklarında hayvanların ayak altlarında bulunan mikroplar için kullanılır. Karantina bölgelerinde kullanılır.
raf ömrü 12 aydır.
Kıymetli arkadaşlar, bugün sizlere organik tarımda kirecin önemini anlattım, topraktaki kalsiyum eksikliğine bağlı domates, salatalık, kabak, ve biberdeki burun çürüklüğünün yegane çaresi kireçtir, kirecin aynı zamanda sıkı yani çok killi toprakları da yumuşatma özelliği vardır, iyi seyirler.
Bitkinin iz düşümü boyunca bitkiden 1-2 metre uzaklığında dağıtılmalı ve toprak yüzeyinden 10-15cm derinliğine kadar iyice karıştırılmalıdır. Tarım kireci kullanımı sonucunda %40'a kadar verim artışı gözlenmektedir. Kireçtaşı tarımda genellikle direkt toprağa karıştırılarak kullanılır.
Kireçleme bir de ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuvalanmasına da engel olur.
Amonyum Sülfat
Kireçli topraklarda güvenle kullanılabilir. İçindeki azot amonyum (NH4) formundadır. Toros Tarım tarafından pazara sunulan AS gübresi, %21 oranında azot elementi ile birlikte bitkilerin alabileceği form olan sülfat (SO4) şeklinde, %24 oranında kükürt de içerir.
Toprakların kireç içerikleri çok düşük ile yüksek (0.2-9.4) arasında değişmektedir. Toprakların ograinak maddesi % 1.1 ile % 3.5 arasındadır.
Kireçli suyla sulama sonucunda tozlanma, döllenme, çiçeklenme ya da meyve dönemindeki bitki, gereğinden fazla mineral ve magnezyuma maruz kalarak bu süreçlerini tamamlayamayabilir. Sonuç olarak mevcut bitkilerin kalitesi dışında üretim aşamalarındaki verim de düşeceği için ciddi oranda maddi kayıplar oluşabilir.
- Kireç 3-4 yılda bir defa Kasım- Aralık ayları arasındaki dönemde verilir. Dal uçları altındaki 40-50 cm genişliğindeki banda serpilerek 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılır. - Kireç, çiftlik gübreleri ve azotlu gübreler çapalanarak toprağa karıştırılmalıdır.
Kireçli topraklarda, kireçle reaksiyona girerek arzu edilen çözünebilir kalsiyumu sağlamak ve jipsi oluşturmak yoluyla alkali toprakların ıslahına yardımcı olurlar. Jips, ucuz ve kolay elde edilebilir olması nedeniyle şimdiye kadar alkali toprakların ıslahında en yaygın olarak kullanılan ıslah maddesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri