Kolon ve kirişlerin uzun doğrultusu boyunca yerleştirilmesi yapılan donatının adıdır. Yerleştirilen bölgede basınç ya da çekme bölgesi olarak da isimlendirilmektedir.
Örneğin 1.kiriş 50, 2.kiriş 25 cm genişliklerinde olsun. 25/50=0.5 oranı bulunur. Donatı adetleri, örneğin düz donatı adedi 4 olsun. 2 adet donatı kısmi geçiş yapacak 2 adet donatı ise gönye ile kesilecek demektir.
Sürekli kirişler üzerindeki yükleri kolon ve altındaki mesnetlere iletirler. Kiriş donatıları montaj (basınç donatısı-üst donatı), esas (çekme donatısı-alt donatı), pilye ve etriye donatılarıyla yapılır.
Donatı, betonarme elemanı oluşturan iki asli unsurdan biridir. Beton basınca karşı çok iyi çalışan bir malzeme olmasına rağmen çekme dayanımı çok düşüktür. Çekme bölgesindeki gerilmeleri karşılamak üzere, bu bölgeye çelik çubuklar yerleştirilir. Betonarmede donatı olarak genellikle yuvarlak çubuklar kullanılır.
Kiriş, yapılarda döşeme ve kullanım alanı yüklerini düşey taşıyıcılara (kolon) aktaran, mekanik olarak çubuk kabul edilen yapı elemanıdır. Betonarme yapılarda döşeme yüklerinin öncelikle kirişlere aktarıldığı ve kesme kuvveti ile moment tesirleri taşıyan kirişlerin bu kuvvetleri kolonlara aktardığı kabul edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Kiriş donatıları montaj, esas (düz demir), pilye ve etriye donatılarıyla yapılır. Kirişlerde çapı 12 mm (Ø12) den aşağı donatı kullanılmaz. Kiriş başlangıcına üstten L/4 kadar mesnet donatısı bağlanır. Kirişler devam ediyorsa alt donatılar L/4 kadar diğer kirişe devam eder.
Döşemenin dört bir yanını saran ve görevi bir nevi döşemedeki tüm ağırlık ve yükleri kolonlara ileten betonarme sisteme kiriş denir. Kirişler düşey olarak yapılan kolonlar üzerine; yatay olarak inşa edilirler. Betonarme karkas binalarda temel, döşeme, kiriş ve kolonlardan oluşan taşıyıcı bir sistem vardır.
Kolon ve kirişlerin uzun doğrultusu boyunca yerleştirilmesi yapılan donatının adıdır. Yerleştirilen bölgede basınç ya da çekme bölgesi olarak da isimlendirilmektedir.
Kiriş donatıları montaj (üst demir), esas (alt demir), pilye ve etriye donatılarıyla yapılır. Kirişlerde çapı 12 mm(Ø12)'den aşağı donatı kullanılmaz. Statik hesap sonucu ihtiyaç olursa kiriş başlangıcına üstten L/4 kadar mesnet donatısı bağlanır.
Betonarme binalarda kayma ve çekme gerilmelerini karşılamak amacıyla beton içerisine konulan, özel şekillendirilmiş ve belirli çaplarla ayrılmış çelik çubuklara inşaat demiri veya donatı denir.
Donatı elemanları, insanın kent dokusu içerisindeki bireysel ve toplumsal yaşamını kolaylaştıran, bireyler arası iletişimi sağlayan, mekana işlevsel ve estetik açıdan belirli bir anlam kazandıran, değişik nitelik ve niceliklerde olan, mekanı tanımlayan ve tamamlayan niteliklerdir, objelerdir.
Kesme kuvvetini karşılamak üzere betonarme kiriş ve döşemelere yerleştirilen, özel şekilde bükülmüş betonarme demiridir. Beton içerisine çekme ve basınç yüklerini karşılaması için konan şekillendirilmiş demirdir.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Kolon ve kirişleri, bir binanın iskeleti olarak düşünebiliriz. Binalar inşa edilirken tüm sistem kolon ve kirişlere göre ayarlanır. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir.
Doğrulanmış Cevap. >>Bir çemberde ki en büyük kiriş çaptır.
Kolonlarda bir çatlak veya alanın daha verimli kullanılması için kesilen bir kolon bölümü varsa binanın temelinde inceleme yapılmalıdır. İnşaat demiri en az 6 tane 14'lük yahut 4 tane 16'lık bulunması gerekmektedir. Etriyenin de minimum 8'lik olması gerekmektedir.
Çoğu koşulda yeni yönetmeliğe en uygun döşeme tipi kirişsiz (mantar) döşemedir. Kirişsiz döşemelerde kalıp ve donatı işçiliği basitleştiği için uygulama kolaylığı sağlanır, dolayısı ile inşaat süresi kısalır. Yapısal yükseklik en az düzeyde tasarlanabildiği için kat ve bina yüksekliği de azalır.
Donatı oranları için sınır değerlerin bu şekilde seçilmesinin nedeni, betonarme kolonlar için minimum donatı oranının %1, maksimum donatı oranının %4 olmasıdır [1, 29].
Betonarme yüksek kirişlerdeki esas donatı, eğilme etkileri altında çekme donatısı olarak çalıştığı gibi ayrıca kirişin kesme dayanımına da katkı sağlamaktadır. Gövde donatıları ise sehim ve çatlak genişliğini kısıtlama yönünde çalışmaktadır.
Kiriş yüksekliği 60 cm'yi geçtiği zaman çatlakları engellemek, burulma etkisini azaltmak amacıyla kirişin orta noktasından eni boyunca gövde donatısı yerleştirilir. Yönetmelikteki tanımına bakarsak; “gövde donatısının açıklık / yükseklik oranının 4'ten küçük olduğu kirişlerde kullanılması” uygun görülmüştür.
Kiriş, boyuna göre eksenine dik kuvvetlerin etkisi altında bulunan yatay beton çubuktur diyebiliriz. Kirişler sayesinde kolonlar yatayda birbirine bağlanır. Kirişlerin eğilmeye ve bükülmeye dayanıklı olması gerekir, görevi taşıdığı yükü düşey taşıyıcılara dengeli bir şekilde aktarmaktır.
Plak sistemlerde (klasik kirişli sistemler) kirişler döşemeden aşağı sarkarlar. Yani odanızın ortasından geçen bir betonarme diş veya odanın duvarlarının üzerinde bir betonarme diş görüyorsanız bunlar çok yüksek ihtimalle yapının kirişleridir.
Kolon ve kirişler bir yapının temelini oluşturan sistemlerdir ve deprem anında yapıların ayakta kalmasını sağlar. Kolon sistemlerinde hasar meydana gelen bir bina çökme ihtimaline karşı hızlıca boşaltılır.
Hem kolon ve hem de kiriş, binayı ayakta tutan ve taşıyan unsurlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri