yetiştirebilirsiniz. Zinya tohumları ilkbaharda (Mart-Mayıs arası) ekilir. Tohumları 1 cm den fazla derine ekmemeye ve çimlenme döneminde toprağının nemli kalmasına özen gösterin.
Hızlı ve her yerde yetişmesi oldukça kolay olan bu bitki düşük sıcaklıklara toleranslı, dona karşı dayanıklıdır. Aydınlık ve güneşli alanları sevmektedir. Toprağı kurudukça sulama yapılması tavsiye edilmektedir. Sulama yaparken bitkiye değmemesine ve sadece toprağını sulanmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Zinnia tohumu ekimi
Ilıman bölgelerde yıl boyunca - en soğuk aylar aralık sonu-Ocak ve Şubat başı - hariç ekimi yapılabilir.
Toprak üzerinde 3 veya 4 santimetrelik parmak yardımı ile küçük oyuklar açın. Bu oyukların içerisine çiçek tohumlarını yerleştirin. Daha sonra ise saksının üzerini çok fazla geçmeyecek şekilde 1 veya 2 santimlik bir toprak ekleyin. Tohumu ektikten sonra ise toprağı hafif bir şekilde nemlendirin.
Çiçek tohumları ekmek için en uygun mevsim bahar ayları olmaktadır. Ev ortamında çiçek tohumu ekilecekse bunun için özel bir zaman beklenmesine gerek olmamaktadır. Çiçek tohumları ekilmeden önce bir süre su içinde bekletilmeleri gerekmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Şubat ayında ekilen başlıca çiçekler; bodur mavi çan, karagözlü suzan, buz çiçeği, gayret ve bodur kolyozdur.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
İlkbahar başlarında tohumları sıcak yastıklara ekilir. Bahçeler de bordür olarak, saksılara dekoratif amaçlı ayrıca kayalık yerlere uygundur. Saksı yetiştiriciliğine uygundur. -Dış mekan için ekim ayları; İlkbahar ve Yaz ayları.
Nisan ayında ekebileceğiniz bitki ve çiçekler şunlardır; karanfil, gündüz sefası, mine, ateş çiçeği, gadetya, yıldız çadırı, petunya, schefflera ve cam güzelidir. Mayıs Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?
Çiçek Tohumları Nasıl Sulanmalıdır? Çiçek tohumunu ilk ektikten sonra toprağını hafif nemlendirmeniz gerekmektedir. Ekim yapıldıktan sonra yapılan sulamanın asıl nedeni toprağın tohum etrafında bir bütün oluşmasını sağlamaktır.
Zinya çiçeği, her sene çoğalan ve tekrardan çiçek açan, kalıcı bir bitki çeşididir. Zinya çiçeği; kirli hanım çiçeği şeklinde de bilinir. Yeteri kadar güneş aldığı zaman 20- 100 santimetre yüksekliğe kadar çıkabilir.
Kirli hanım çiçeğinizi tamamı ile güneş alan bir alana ekmeniz gerekir. En fazla çiçeği güneşli bir alana eker iseniz alabilirsiniz, böylelikle yaprağının kuru kalması temin edilerek küllenme engellenir. Toprakta olması gerekli olan tek nitelik toprağın iyi bir şekilde drene edilmiş olması gerektiğidir.
Tanımı: Tek veya çok yıllık otsu bitkilerdir.
Zinya çiçeği halk arasında 'Kirli Hanım Çiçeği' olarak bilinen bir çiçek türüdür. Bakımının son derece kolay olması sebebiyle park ve bahçelerin süslenmesinde kullanılan göz alıcı bitkiler arasında yer alır. Baharın sonu yazın başı gibi bu bitkinin ekimi yapılarak çoğaltılması sağlanır.
ayvalık yöresinde sepette hazırlanan bir çeşit peynir. dışı küflülenip kirli, içi ise beyaz kaldığı için bu isimle anılır. bir çiçek türüdür.
Mayıs: Ayçiçeği, bamya, brokoli, brüksel lahanası, çeltik, kabak, karalahana, karadeniz lahanası, karnabahar, karpuz, kavun, kereviz, kırmızı lahana, lahana, mısır, pancar, pazı, pırasa, roka ve salatalığın tohumu ekilir.
Mart aylarında ekebileceğimiz çiçekler arasında Fulya, nergis, lavanta, lale, çiğdem, sümbül, zambak çiçekleri vardır. Filizlenme ve açma zamanı için çok uygun olan Mart ayında bu çiçeklerin bol güneşli alanda olmayı sevdiklerini söylememiz gerek.
Mayıs Ayında Hangi Bitkiler Ekilir? Mayıs ayında, lahana, salata, brokoli, kabak, karalahana, ayçiçeği, karnabahar, kavun, karpuz, kereviz, mısır, pancar, roka, pırasa, pazı, rezene soğanı, domates, bezelye, yeşil soğan, marul, ıspanak, sarımsak, havuç ve patates gibi bitkiler ekebilirsiniz.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 14-28 günde çimlenir.
Bu tür bitkinin tohumunu ekmek isteyen kişiler, dış mekânda ekim için bahar ve yaz aylarını tercih edebilir. Bunun aksine iç mekânda dört mevsim ekimi yapılabilir. Tohumun çimlenmesinde oda sıcaklığının 3-5 derece olmasına özen gösterin. Tohumları ekmeden önce bir gün boyunca suda bekletiniz.
-Dış mekan için ekim ayları; Mart,Nisan,Mayıs,Haziran. -Ev içerisinde ve diğer iç mekanlarda dört mevsim ekimini yapabilirsiniz. -Tohumların çimlenmesi için uygun olan ortam sıcaklığı 20-25 derecedir. -Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin.
Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz. Tohumlar ekilmeden önce, ıslatma-kurutma uygulaması da yapılabilir.
Tohum; Bitki çiçeklerinin dişi organlarının tozlanma ve döllenmesinden sonra meydana gelen, embriyo ve embriyo yedek besin maddesi bulunduran generatif üreme organına denir. Tohum çimlenmesi için su, nem ve sıcaklığın ideal seviyede olması gerekir. Aksi halde tohum uyku halinde kalır yani çimlenmez.
En hızlı çimlenen tohumlar , lahana ailesindeki her şeyi içerir; bok choi, brokoli, lahana, karnabahar vb. ve marul. En yavaş çimlenen tohumlar biber, patlıcan, rezene, kereviz olup 5 gün sürebilir. Domates, pancar, pazı, kabak, soğan gibi geri kalanı yaklaşık 3 gün sürecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri