Yağ şişesini sirke ile temizleme 1 çay bardağı sirkeyi 1 su bardağı su ile karıştırın ve bu karışımı huniyle yağ şişesinin içine aktarın. Dilerseniz sirkeye eklediğiniz suyu sıcak olarak kullanarak karışımın etkisini artırabilirsiniz.
Yağ çözücü kullanın: Yağ çözücü, yağ lekesi için etkili bir çözücüdür. Asperox Sarı Güç'ü kirli yüzeye püskürtüp kısa bir süre bekledikten sonra nemli bir sünger veya bez yardımıyla yumuşamış alanı silin. Sirke kullanın: Sirke, yağ lekesini çıkarmak için etkili bir doğal yöntemdir.
Karbonat leke ve kirleri temizleme konusunda oldukça başarılıdır. Özellikle kottan yağ lekesi nasıl çıkar diye düşünenler karbonatla temizliği deneyebilirler. Yağ dökülen yüzeye karbonat serpiştirin ve diş fırçası yardımıyla bu yüzeyi fırçalayın.
Bıçak ile yağ fazlalığını aldıktan sonra lekenin üzerine yağı emen tuz, nişasta, un ya da pudra döküp bir süre bekletmelisiniz. Daha sonra, lekenin üzerine bir parça çamaşır deterjanı damlatıp dairesel hareketlerle lekeyi temizlemelisiniz.
Eski yağ lekelerini çıkarmak için genelde karbonat kullanımı çok yaygındır. İlgili bölgeye bir miktar karbonat döktükten sonra bir süre beklenir. Daha sonra kurması ile beraber yağ lekesi ılık su eşliğinde çıkarılabilir. Ayrıca diş fırçasını kullanmak suretiyle de eski yağ lekesini giysiden kolayca çıkarmak mümkün.
İlgili 36 soru bulundu
Bir kova suya biraz sirke ekleyin. Bu karışımı lekenin üzerine dökün, bir süre bekletin ve sonra fırça veya bezle nazikçe ovalayın. Sonrasında temiz suyla durulayın. Limon suyunun doğal asidi, yağ lekelerini çıkarmak için etkili olabilir.
Bulaşık deterjanları, doğrudan yemek yağlarını çözmek üzere üretildikleri için yağ lekesi üzerinde de oldukça etkilidir. Leke üzerine tuz veya karbonat döküp bekledikten sonra yıkamak da etkili bir yöntem olabilir.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise karbonat dökerek diş fırçası ile fırçalamanız olacaktır. Sonrasında lekenin üzerine leke çıkarıcı uygulayın ve 1-2 dakika kadar bekletin.
Lekeyi kaplayan kalın bir tabaka oluşana kadar bölgeye karbonat veya mısır nişastası sürün. Karbonatın yağı emmesi için en az otuz dakika ile bir saat arasında bekletin. Kabartma tozunun çoğu gidene kadar alanı bir diş fırçasıyla fırçalayın.
Özellikle yağ lekesi olan dolapları silmek için bir parça limon ve elma sirkesi kullanabilrisiniz. Elma sirkesi tam bir yağ çözücüdür. Üstelik para vererek aldığınız kimyasal ürünlerden daha sağlıklıdır.
Kızarma sonrası biriken yağlardan kurtulmak için tavanın içine bol miktarda karbonat serpin ve üstünü 1 parmak boşluk kalacak şekilde su ile doldurun. Tavayı 1 gece boyunca bekletin. Ertesi gün tavayı sünger yardımıyla yıkayarak karbonat kalıntılarından arındırın.
Fırın telinin her yerine amonyaklı suyu sürün ve bekletin. Birkaç saat sonra fırın telini ve fırını temizleyin. Amonyaklı su birkaç saat içerisinde bütün yağı eritecektir ve fırın pırıl pırıl olacaktır. Nemli bir bez ile silme işlemi yapıldıktan sonra bez boş bir kap içerisinde durulanmalıdır.
Kullanılmış Yemeklik Yağı Çöpe Atmak
Kullanılmış yemeklik yağı dökeceğiniz zaman mutlaka soğumasını bekleyin. Asla sıcak yağı çöpe veya lavaboya dökmeyin. Bunun yerini birkaç saat bekleyerek soğumasını sağlayın. Eğer tavadaki yağ miktarı çok azsa, soğuduktan sonra kağıt havlu yardımıyla silebilirsiniz.
Boş bir sprey şişesine üç yemek kaşığı karbonat koyun, ardından üzerini suyla doldurun ve tüm karbonat eriyene kadar güzelce karıştırın. Fırının kapalı ve soğuk olduğundan emin olun. Donmuş yağı çıkarmak için, fırının üst ve yan tarafındaki birikmiş bölgelere püskürtün. Gece boyunca işlemesi için bırakın.
Endüstri atıklarının bulunduğu mekanlardaki yüzeylerde biriken yağlar, zamanla kalıplaşarak temizlenmesi oldukça zor bir hale gelir. Bunların temizlenerek ortamdan uzaklaştırılması amacıyla kullanılan kimyasal içerikli ürünler, yağ çözücü olarak adlandırılır.
250 gram sabun tozu, yarım çay kaşığı çamaşır sodası, 20 damla limon yağı ve 1 çay kaşığı boraksı bir sprey şişesine boşaltın. Üzerine 2 fincan kadar su dökerek iyice çalkalayın. Bu kadar basit bir şekilde hazırlayacağınız temizleyici ile mutfak ve banyolardaki kalıntılardan kolayca kurtulabilirsiniz.
Alkali yağ temizleyiciler, yağın alkali ile reaksiyona girmesini sağlayarak etkili şekilde temizlik yapma imkanı sağlar. Yağ Çözücüler: Çözücüler organik yağları çözmek için kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Örneğin, aseton, alkol, tiner ve benzin gibi çözücüler yaygın olarak kullanılır.
Litrelerce yağ kullanılan fritözlerdeki yağın temizlemek daha zordur. Fritözlerdeki kızartma yağını temizlemek için öncelikle yağın tamamıyla soğuması gerekiyor. Yağ soğuduktan sonra da üstte kalan parçacıkları kevgirle alıp asılı duran parçacıkları ise süzme yöntemiyle temizliyoruz.
Bulaşık deterjanını (Limonsuz) yağ lekesi olan bölgeye döktükten sonra 5 dakika bekleyin. 5 dakika kadar bekledikten sonra lekeli bölgeyi ılık bir bez yardımıyla silin ve ardından düşük derecede makineye atın. Bulaşık deterjanı, tabaklardaki yağı kaldırdığı gibi kumaşlardaki yemek yağını da temizleyecektir.
İlk olarak zeytinyağı lekesinin olduğu bölgeye talk pudrası dökün ve 10 dakika bekletin. Ardından pudrayı elektrik süpürgesi ile çekin ve beyaz sirke ile çamaşır deterjanından oluşan bir karışım hazırlayın. Hazırladığınız karışım ile lekeli yüzeyi ovalayın. Leke açılmaya başlayınca su ve temiz bez ile temizleyin.
Lekenin üstünü sofra tuzuyla kaplayın ve 10 dakika boyunca bekletin Daha sonra ılık suyla tuzu nazikçe çıkarın. Lekenin üzerine Peros Matik Toz Deterjanı dökün ve 10 dakika daha bu şekilde bekletin. Son işlem olarak hemen ardından kıyafetinizi düşük dereceli uygun programlı çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.
Koku ve boya içermeyen bulaşık deterjanları açık renkli giysilerde yağ lekesi çıkarmak için idealdir. Koyu renkli ürünler için bulaşık deterjanı kullanmak kumaşın renklerini soldurabileceğinden dolayı risklidir. Koyu renkler için Dry Center Kuru Temizleme Servisi'nden destek alabilirsiniz.
Yağ lekelerinin tamamen çıkmasını güvenceye almak için, ACE Klasik çamaşır suyunu, varsa özel çamaşır suyu gözüne belirtilen seviyeye ulaşıncaya kadar dök. Eğer çamaşır makinenin böyle bir bölmesi yok ise, ACE Klasik çamaşır suyunu yumuşatıcı kısmına dök.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri