Yünü geniş bir leğene alın ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Yünleri bir gece bu içerisinde bekleterek yumuşamasını sağlayın. Ertesi gün bekleyen yünün suyunu süzün ve temiz soğuk ekleyin. Yün yıkama sodasından biraz ekleyip elleriniz ve ayaklarınızla bastırarak yıkayın.
Yün yıkarken köpük kalıntılarının önüne geçmek için çamaşır sodası yerine sıvı deterjan da kullanabilirsiniz. İyice yıkadığınız koyun yününü süzerek birkaç kez temiz suda durulamalısınız. Ardından suyu tamamen süzülen yünleri balkona sererek güneşte kurutabilirsiniz.
Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Her ne kadar çamaşır makinesi kullanılsa da, yünlerin bir süre havalandırılması temizlik işlemleri için önemlidir.
Yünü Deterjanla Yıkama
Öncelikli olarak ılık suyun içinde toz deterjan eritilir ya da yün için tasarlanmış olan deterjan kullanımı yapılır. Büyük bir leğen yahut küvet içine yün dökülür. Küvet içinde yıkanacaksa küvetin su gideri kapatılması gerekir. Arından deterjanlı sıcak su bu yünlerin üzerine dökülür.
Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Yün yıkama işlemleri kişilerce yapılabiliyor. Yünleri yıkamak için öncelikle yünleri güneş altında bekletmek gerekiyor. Daha sonra bir kap içerisine yerleştirilerek deterjanla yıkanabilir. Yün Nasıl Yıkanır?
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Yün, ipek ya da kuş tüyü gibi hassas lifleri yıkamak için içgüdü gereklidir. Yünlü deterjanlarının aktif içerik kombinasyonları, liflerin yumuşacık kalmasını sağlıyor. Perwoll Yünlüler ve Narinler hem sıvı hem de toz deterjan olarak buluyor. Seçim sizin.
Deterjan veya sabunun doğrudan yünlü yorgana uygulanmaması gerekmektedir. Maddeler suda seyreltilerek yıkama işlemine geçilir. Altı veya sekiz saat ürünün şampuan ve tozla zenginleştirilmiş suda beklemesi gerekir.
Islanan yün ağırlaştığı için çamaşır makinesinin alabildiği ağırlığın yarısı kadar yün bir tülün ya da torbanın içerisine yerleştirilir. Torbanın ağzı sıkıca bağlanarak makinenin içerisine atılır. Tercihe göre deterjan kullanılarak makine yün özelliğinde en düşük derecede çalıştırılır.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
Yün battaniyelerin çamaşır makinesinde yıkanması uygun değildir. Bu nedenle elde temizlik yapılması ve mümkün oldukça doğal temizleyicilerin kullanılması gerekmektedir. Bunun için Arap sabunu, karbonat, maden suyu ve limon suyu gibi temizleyicilerin kullanımı tavsiye edilmektedir.
RÜYADA KİRLİ YÜN YIKAMAK NEDİR? Rüyada kirli yün yıkamak, kararsızlığa ve kendiliğindenliğe işaret eder. Farklı kararlar ve zihniyetler arasında gidip geleceğinizi gösterir. Aynı zamanda ani bir evlilik yapacağınıza veya beklenmedik bir ilişkiye gireceğinize de işaret eder.
Yün dolgu, bulunduğu yastık kumaşının içerisinde veya herhangi bir kumaş torbanın ağzı bağlanarak çamaşır makinesinde yıkanabilmektedir.
Çamaşır makinenizde yün programı yoksa, 'sadece elde yıkama' yünleri için soğuk yıkama programı kullanmanızı ve her zaman yünlerinizi ters çevirerek yıkamanızı öneririz. Ağır deterjanlar, enzimler içeren 'Bio' deterjanlar veya çamaşır suyu içeren deterjanlar kullanmaktan kaçının.
Koyun Yünü Nasıl Yıkanır: Sıkça Sorulan Sorular
Koyun yününü elde yıkamayı tercih edecekseniz kaliteli, suda çabuk çözünen bir toz deterjanla, çamaşır makinesinde yıkayacaksınız sıvı bir deterjanla yıkayabilirsiniz.
Yorganın üzerine bir elek yardımı ile karbonat döküp 1 saat boyunca bekletin ve daha sonra elektrik süpürgesiyle süpürün. Yorganınızda oluşan kokuların yok olduğunu göreceksiniz.Karbonat, doğal bir koku giderici olduğundan, yataktaki kötü kokuları da giderecektir.
Elde yün yorganınızı yıkarken; suya yaklaşık 2 kaşık kadar soda dökmeniz yeterli olur. Sodalı suyun içinde yünü 3-4 saat bekletebilirsiniz.
Dolayısıyla hijyenine dikkat edilmesi içinde oluşabilecek güve gibi parazitlerin yanında yünde oluşabilecek kokunun da önüne geçer. Eski tip yün yorganların senede bir defa yıkanarak havalandırıldığında dayanım süresinin 50-60 yıl olduğundan bahsedilir.
Temizlik uzmanları şunları söyledi: “Yorganınızın, özellikle beyaz veya hafif bir gölgede, zamanla sararması normaldir. Yorganlar, temas ettikleri sıvıları emer. “Yorgan ve yastıklarda bulunan sarı lekeler vücut sıvılarından ve terden kaynaklanır.
Kilosu = 40 . lira.
İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır. Ancak kalın bir yorganın kuruması çok daha zor olabilir. Eğer yorganınızın dolgusu fazla ise, yünleri yorganın içinden çıkararak ve geniş bir alana yayarak kurutabilirsiniz.
Ürünü havalandırmak için vücudunuzdan çıkardığınızda sıcaklık farklı olmaması için, ürünü kullandığınız bölgeye ince bir havlu koyunuz. Sırta ve göğüsü konulduğunda geçmeyen öksürük karşı çok etkili bir şifadır. Balgam atmada etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri