Kirpi etinin egzama, cüzzam, verem, sedef gibi hastalıklara iyi geldiği rivayetleri aslında çok eskiye dayanır. Ancak bu rivayetler, hurafedir ve bilimsel bir kanıt niteliği taşımamaktadır. Kirpi eti tüketerek hastalıklara şifa bulmak isteyenler, bu eti genellikle yahni yapımında kullanır.
Kirpi etinin egzama, cüzzam, verem, sedef gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği yönünde rivayetleri esasında çok eskiye dayanmaktadır. Fakat söz konusu bu rivayetler, hurafe olarak görülür ve bilimsel bir kanıt niteliği bulunmamaktadır.
Haşaratlar da yenmez: Haşarat, yani toprak içinde yuvası olan küçük hayvanlar, helal değildir. Fare, akrep, yılan çeşitleri, kertenkele, timsah, kene, semender, kurbağa, kaplumbağa, salyangoz, arı, sivrisinek, karasinek, köstebek, kirpi, tahtaku rusu, bit, pire gibi haşarat yenmez.
Cevap: Avını köpek dişi veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir. Mesela, kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, akrep, yengeç, fare, köstebek, kirpi, sincap yemek helal değildir.
Doğal yaşamda çekirge, güve, kırkayak, termit ve solucan gibi böceklerle beslenen kirpiler ev ortamında farklı besinleri de tüketebiliyor. Bunun yanı sıra kirpileri uzaklaştırmak için onlara zarar vermenin düşüncesi bile affedilemez çünkü tüm hayvanlar gibi bu canlılarda doğanın dengesini korumaya yardımda bulunurlar.
İlgili 41 soru bulundu
Kirpi eti tüketerek hastalıklara şifa bulmak isteyenler, bu eti genellikle yahni yapımında kullanır. Ete ek olarak soğan, sarımsak ve pirinç gibi farklı malzemeler de ilave edilir. Kirpi etindeki yağ oranı oldukça fazladır. Bu yüzden kalp sağlığı ve kolesterol üzerinde olumsuz etkileri vardır.
Sırtları, omuzları ve boyunlarının arka kısmı sivri bir oka benzeyen içi boş dikenlerle kaplıdır. Bunları avcılarına karşı savunma amaçlı olarak kullanırlar ve hiçbir zaman fırlatmazlar.
Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir: 'Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler. Şafiilere göre kirpi eti caizdir.
Kirpi etinin egzama hastalığına iyi geldiği, halk arasında yaygın fakat yanlış bir inançtır.
Ancak kirpilerin zararsız olduğunu belirterek özellikle oklu kirpilerin nesillerinin tehlikede olduğunu belirtelim. Son yıllarda kirpi nüfusu endişe verici bir hızla azalıyor.
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhari, Megazi 38; Müslim, Nikah 29).
Penguenler, balık, kalamar gibi deniz canlılarından beslendiği için, etinin balık aromasına benzediği düşünülmektedir. Ancak ülkelerin büyük bir çoğunluğunda, penguen eti satmak ve almak yasa dışıdır. Bu yüzden ithalatı ve ihracatı da yapılmamaktadır. Penguen yumurtası ise, uzun süre kaynatılsa bile yumuşak kalır.
Dr. Ali Satar, "Halk arasında değişik inançlar var. Etinin oklu kirpinin ilaç olduğu söyleniyor. Oysa böyle bir şey yok." dedi.
Salgınları araştıran CDC, kirpilerin "sağlıklı ve temiz görünseler de dışkılarında Salmonella mikropları taşıyabileceklerini" ve bu mikropların kolayca yayılabileceğini evcil hayvan sahiplerine hatırlattı.
Prebiyotikler bağışıklık sistemini destekleyerek egzamanın iki ana sebebi olan iltihabı azalar ve egzamaya karşı sizi korur. Yoğurt, kefir, süt ve süt ürünleri bol miktarda prebiyotik içerir. Sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, kereviz ve enginar gibi sebzeler ve çilek, elma, muz ile üzüm gibi meyveler prebiyotik içerir.
Hanefilere göre caiz değildir. Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir: 'Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.
Egzama diyetinde yenilmesi tavsiye edilenler
Yoğurt, su bazlı kefir, çiğ peynir, kombucha çayı, lahana turşusu gibi besinler probiyotik bakımından zengindir. Seboreik dermatit diyetinde yemenizi tavsiye ettiğimiz bir başka şey ise lifli yiyeceklerdir.
Buna göre; iğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar yenebiliyor. Kumru da bu gruba girmediği için yenebilir. Kumru, eti yenen bir kuş olmasına rağmen zevk ve av için öldürülmesi caiz değildir. Kumru, halk arasında "sevgi kuşu" olarak kabul edildiği için avlanılması pek hoş karşılanmıyor.
Kırlangıç, hüdhüd (ibik kuşu), yarasa, baykuş, papağan, tavus kuşu, saksağan [penguen] helâldir. Bunlar Şâfiî'de helâl değildir. Leş kargası yenmez. Ekin kargası ve kara karga Hanefî ve Mâlikî'de helâldir.
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar. b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabani sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar. c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helal olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
Aynı zamanda olumlu şekilde rüyada kirpi görmek şansa, kısmete ve verime yorulmaktadır.
Kirpilerin sokaklarda görülmesinin nedeni olarak kentsel dönüşümle artan inşaatların çıkardığı gürültü ve yaptıkları titreşim olduğunu belirten Arslan "Kirpiler, hızlı yapılaşma, inşaatların yarattığı titreşimler nedeniyle yeni yaşam alanı arayışına girdi. Kirpiler adapte olmakta zorlanan canlılardır.
Kirpiler banyoyu sevmezler. Doğrusunu söylemek gerekirse sevmek zorunda da değiller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri