Kişinin kendini tanımlama şekli, kendine verdiği değer ve ne olmak istediği bu bileşenleri oluşturur. Öz imgeyi ve öz saygıyı şekillendiren birçok psikolojik ve sosyal etmen vardır. Öz imge ve ideal benlik arasındaki uyumluluk durumu da bireyin öz saygısını/öz değerini etkiler.
Benlik, bireyin kişiliğine ilişkin kanıları kendini algılayış biçimi olarak özetlenebilir. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir öğedir.
Benlik algısı en basit ifadeyle bireyin kendini algılama; özelliklerini, inançlarını ve amacını düşünme ve görme biçimidir. Yani kendine dışarıdan, sanki bir başka kişi gibi, baktığında bütünsel anlamda gördüğüdür.
Benlik kavramı, insanın kendi benliğini algılama ve kavrama biçimi olarak tanımlanır.
Benlik algısı bireyin çevresiyle etkileşimi sonucunda oluşur. Çevreden alınan tepkiler açık seçik ve tutarlı olduğu zaman güçlü bir benlik algısı oluşur. Bulanık, eksik ve tutarsız tepkiler ise zayıf benlik algısına neden olur.
İlgili 24 soru bulundu
Gerçek benlik, gerçekte kim olduğumuzdur. Nasıl düşündüğümüz, nasıl hissettiğimiz, nasıl göründüğümüz ve nasıl davrandığımızdır. Gerçek benlik başkaları tarafından görülebilir, ancak başkalarının bizi nasıl gördüğünü gerçekten bilmemizin hiçbir yolu olmadığından, gerçek benlik bizim kendi imajımızdır.
insanın kendisini görüş ve algılayış biçimidir. bireyin birbirinden bağımsız alanlardaki "ben"i hakkında düşündükleri ve izlenimleri birleşerek bu sistemi meydana getirir. yine bireyin temel yetenekler ya da ilgisi üzerindeki kanaatleridir de denilebilir.
Kişinin kendi psikolojisini, becerilerini, özelliklerini ve kazanımlarını değerlendirmesidir. Amerikan Pediatri Derneği'ne göre benlik saygısı, bireyin benlik kavramında yer alan niteliklerin olumlu olarak algılanmasıdır (1). Özgüven, kimlik, güven duyma, ait olma, yeterlilik benlik saygısını oluşturan bileşenlerdir.
Kendilik; kavramsal olarak bireyin deneyim ve çevresini yorumlamasıyla kendine yönelik kazandığı bakış açısıdır. Bu bakış açısı, bireyin çevresindeki uyarıcılar ve kendine yönelik aldığı geri bildirimlerle şekillenebilmektedir.
Zihnin belli başlı olguların, görüngülerin ve kavramların arasından seçerek hatırladığı ve öğrendiği tüm kavramlara algı denir. Bu ayrıştırma ve sınıflandırma aşamalarına algıda seçicilik adı verilir. Kişinin, öncelikli olarak ilgisini çeken bir konuyla ilgili nesneleri ve sözleri idrak etmesi bunun en büyük kanıtıdır.
Beden algısı, bedenimizi zihnimizde nasıl şekillendirdiğimiz, bedenimizin bize nasıl göründüğüdür. Benlik saygısı ve beden algısı birbiriyle yakın ilişkili olan kavramlardır ve neden-sonuç ilişkisi olarak birbirlerinden etkilenirler.
Kişinin benlik saygısının yüksek olması, kendisi hakkındaki görüş ve tutumlarının güçlü ve olumlu olduğu anlamına gelirken; düşük benliğe sahip olması, kişinin kendisini olumsuz özelliklerle algıladığını ve bu durumu kabullendiğini göstermektedir (Campbell & Lavallee, 1993, s. 9-10).
Manevi veya ruhsal benlik bireyin değerleri ve ahlaki ölçütlerine ilişkin düşünce ve duygularını içermektedir. Sahip olduğumuz ya da kiminle konuştuğunuz değil kim olduğumuz konusundaki öznel düşünce ve duygularımızın özüdür. Ruhsal benlik ben neden yaşıyorum sorusuna verdiğiniz yanıtla ilgilidir.
Kendilik kavramı, çocuğun temel ihtiyaç ve gereksinimlerini insanlarla ilişki yoluyla bir başka deyişle "kendiliğinden var olan nesneler" ile gidermeye başlamasıyla birlikte oluşur. Çocuk "kendiliğinden var olan nesneleri" kendi benliğinin temel parçaları olarak algılar.
Benlik saygısında önemli olan tutarlı olup, kişinin kendisiyle ilgili gerçekçi beğenisini göstermesidir. Birey kendini gerçekçi bir biçimde ve koşulsuz beğenip, seviyorsa benlik saygısının tam olduğundan bahsedebiliriz. Burada ne bir utanç durumu ne de bir böbürlenme, kendini beğenmişlik durumu söz konusu değildir.
Özgüven eksikliği, başka bir tabirle düşük benlik saygısı, zaman zaman hepimizi etkileyen, güçsüz ve beceriksiz hissetmemizi sağlayan duygu. Bu nedenle öz güveniniz ne kadar düşükse, zihinsel sağlığınız ve günlük yaşamınız o derece olumsuz etkilenmektedir.
Bebeklikte başlayan bu bilinç öncelikle kendisini görsel olarak tanıma, ismine ve “ben, sen, biz” kavramlarına duyarlılaşma olarak ortaya çıkar. Benlik kavramının oluşması ve ben bilincinin gelişimi 22-24 aylar arasında olur.
Coopermith'e (1967) göre kendilik değeri, bireyin kendisiyle ilgili değerlendirmeleri sonucu kendisine yönelik onaylanma ya da onaylanmama yargısını ve kişinin yeterli, başarılı, önemli ve değerli olduğuna inanma derecesini içerir.
Gelişimi varoluşsal benlik ve kategorik benlik olmak üzere iki yönlüdür. Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik.
Yetersiz benlik algısı kendimizi; değersiz, önemsiz, yetersiz, sevimsiz hatta çirkin, beceriksiz ve sevilmeyen biri olarak hissetmemize yol açar. Yaşadığımız olumsuz olaylarda, kendimiz ile ilgili olumsuz inançlar geliştiririz. Bu olumsuz inançlarımız, davranışlarımıza ve duygularımıza neden olur.
Benlik saygısı, bireyin kendi değerine dair yapıyor olduğu öznel değerlendirmedir. Benlik saygısı, bireyin kendi hakkındaki inançlarını (örneğin, "sevilmiyorum", "iyi şeyleri hak ediyorum") ve zafer kazanma, umutsuzluk, gurur ve utanç duyma gibi duygusal durumları kapsar.
Zayıf benlik algısı
Eğer benlik algısı güçlü değilse kişi duygu ve ruh halinde problemler yaşayabilir. Bu durumlarda benlik algısı zayıf olan insanlar toplum içerisinde yer edinmekte, kendisiyle olan ilişkisini güçlendirmekte ve dış dünyayla ilişki kurmakta zorluk çekebilir.
Benlik algısı, sosyal ve fiziksel çevre içinde gelişen bir özelliktir. Annesinin ve çevresindekilerin yüzlerini, davranışlarını izleyen bebek, seviliyor ve ilgi görüyorsa, istenildiği duygusuyla “olumlu benlik algısı” geliştirir.
Bireyin istek ve beklentilerinden etkilenen benlik, ideal benliktir. Kendinizi tanımlamak için bir aynanın karşısına geçtiğinizde, sizi gerçek benliğinizden ayıran şey, ideal benliğinizin ne olduğunu belirleyebilir. Bu benlik, gerçek benliğinizin değer sistemini sorguluyor.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri