Rüçhan hakkı kazanan gerçek ya da tüzel kişiler; Türkiye dışında başka ülkelerde marka tescil başvurusu yaptıklarını ya da mal/hizmetlerini resmi sergilerde gösterime sunduklarını belirtilen süre içinde belgelediklerinde bu haktan yararlanabilir.
Rüçhan bir haktır. Bu hakkı kazanmak için bir yatırımcının sahip olduğu hisse senedinin mevcut ortakları bedelli sermaye artırımı yapması gerekir. Bunu yapmaları halinde katılım önceliği hakkı, yani rüçhan hakkı elde ederler. Bu hakkı hisse enstrümanına sahip olan bütün ortakların kullanma şansı bulunur.
Rüçhan hakkına sahip olan kullanıcılar, Rüçhan kuponu kullanım süresinin sonunda hesaplarında nakit bulunması halinde, bedelli sermaye artırımına otomatik olarak katılacaklardır. Hesabında yeterli nakdin yoksa, bedelli artırımına otomatik olarak katılamazsın. Böylece rüçhan hakların yanmış olur.
Rüçhan hakkı kullanım bedeli genellikle 1 TL olarak belirlenmektedir. Rüçhan hakkı kullanılmazsa bedelli sermaye artırımı sonrasında hisse fiyatı düşeceği ve eldeki pay adedi aynı kalacağı için toplam varlıkta düşüş gerçekleşecektir.
Rüçhan Hakkı Nasıl Satılır? Rüçhan hakkının kullanım süresi en az 15 en çok ise 60 gündür. Rüçhan hakkını kullanmak istemeyen hissedarlar bu haklarını hisse senedinden bağımsız olarak Rüçhan Hakkı Kupon Pazarında satabilirler. Aracı kurumun mobil uygulaması üzerinden hisse senedi satar gibi rüçhan hakkı satılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki, rüçhan hakkını sattığınızda, bu hakkı sattığınız yatırımcı da bedelli sermaye artırımına katılmak için (rüçhan hakkını bir başkasına satmadığı takdirde) şirkete rüçhan hakkı kullanım bedelini ödemek durumda kalacaktır.
Hakkı satın alan yatırımcı ya tekrar yeni pay alma hakkını satar ya da sermaye artırımına katılım tutarını yatırmak sureti ile bu hakkı kullanıp karşılığında pay alır.
Değerli Yatırımcımız, ZOREN pay senedinin 15/06/2023 – 03/07/2023 tarihleri arasında %100 oranında bedelli sermaye artırımı vardır. Rüçhan hakkı kullanım bedeli 1,00 TL'dir. Rüçhan hakkı kupon satış son tarihi 22/06/2023'tür.
Eğer yatırımcı bedelli sermaye artırmına katılmayı tercih etmiyorsa bu durumda rüçhan hakkını kullanmayabilir. Fakat rüçhan hakkı devredilebilir olduğu için bedelli sermaye artırmına katılmayacak yatırımcı için daha kazançlı olan elindeki rüçhan haklarını satmaktır.
b) 13:00-16:30 saatleri arasında yatırılması halinde, saat 15:00'den sonra ve engeç 17:00'ye kadar, c) Saat 16:30'dan sonra yatırılması halinde ise bir sonraki işgünü, aracı kuruluş havuz hesaplarına alacak kaydedilecektir.
Bu hak borsada işlem görerek de satılabilir. Rüçhan Hakkının Matematiksel Örneği: 1000 adet hissenizin olduğunu ve hissedarı olduğunuz şirketin %50 sermaye artırımı yaptığını düşünelim. Bu durumda 1 adet hisse için 0,50 hisse alma hakkınız oluşacaktır.
Buna göre rüçhan hakkı, her pay sahibinin sahip olduğu, şirketin yeni çıkardığı payları, mevcut paylarının sermayeye oranına göre alma hakkıdır. Maddenin gerekçesi[3], yeni pay alma hakkının belirlenmesinde payların itibarî değerinin esas alınacağını açıkça ifade eder.
Bu hak sayesinde her pay sahibi, yeni çıkarılan payları, esas sermaye payı oranında alma hakkına sahip olmaktadır. Ancak, rüçhan hakkı, pay sahiplerince kullanılması zorunlu ve vazgeçilemeyen müktesep bir hak değildir.
Sahip olunan rüçhan hakkı, elinizde bulunan her hisse senedi için bir adet yeni pay alma kuponu demektir. Sahip olunan her yeni pay alma kuponu için şirket tarafından belirlenen rüçhan kullanım fiyatı kadar ödeme yapılır. Bu şekilde kuponlar hisse senedine dönüştürülmüş olunur.
Midas uygulamasında “Keşfet” sayfasına geldikten sonra “ARCLK.R” veya “Arçelik” yazıp aratarak, şirketin rüçhan kuponunu bulabilirsin.
Bedelli sermaye artırımı, şirketlerin hem hisse senedi fiyatı hem de piyasa değerinin değişmesine neden olur. Bedelsiz sermaye aktarımının böyle bir etkisi yoktur ve şirketlerin piyasa değeri aynı kalır.
Hisse Fiyatı: Bölünme sonrasında hisse fiyatı bölünen oran değerinde düşer. Düşen fiyat, yatırımcı nezdinde daha ulaşılabilir olduğundan şirket hisselerine olan talebi artırarak hacimde artışa neden olur.
Eğer buluşun birden fazla ülkede korunması istenirse, ilk patent başvurusunun herhangi bir ülkede yapılması tarihinden itibaren 12 aylik bir süre içinde aynı buluş için başka bir ülkede başvuru yapma konusunda bir haktan yararlanılabilir, buna rüçhan hakkı denir.
Rüçhan hakkının sözcük anlamı, öncelik hakkıdır. Anonim ortaklıkta esas sermayenin artırılması yoluna gidildiğinde mevcut pay sahiplerinin, esas sermayedeki paylarıyla orantılı olarak yeni payları almada öncelik hakkı mevcuttur. İşte buna yeni payları almada öncelik (rüçhan) hakkı denir (1).
- Yeni pay alma hakkının (rüçhan hakkı) kullanımında, 1 lot (100 adet) pay 1,00 Türk Lirası'ndan satışa arz edilecektir.
Bir şirket finansal sıkıntıdan kurtulmak, borçlarını azaltmak, yeni projelere yatırım yapmak veya genel mali yapılarını güçlendirmek amacıyla bedelli sermaye artırımına gidebilir. Bu durumda mevcut hissedarların şirketin yeni çıkaracağı hisse senetlerini satın alabileceği bir "rüçhan hakkı" doğar.
Pek çok kişi tarafından araştırılan “Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir?” sorusu ise enflasyondan ve değer kaybından korunmak için faydalıdır şeklinde cevaplanabilir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, vergi noktasında da çeşitli avantajlara sahip olur. Bu şirketler daha düşük oranlı vergi öder.
Şirketlerin tahsisli olmak kaydıyla sermaye artırımına gitmesi, paylara sahip olan piyasa katılımcısının elindeki hisselerin fiyat karşılığında değişiklik olmaz. Ancak, şirketin hisseleri üzerinde doğrudan etkili olan sermaye artırımı, piyasa katılımcısını doğrudan etkiler.
Önceden elde edilen haklar nedeniyle sıralamada öne geçme durumuna rüçhan hakkı denir. Önceden doğan hak; tescil, sergileme ve bir başka ülkede tescil başvurusu gibi yollarla elde edilebilir. Marka tescil işlemlerinde ise iki yolla bu hak elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri