Direncin ortaya çıkabilmesi için, kişinin spor yapma, ders çalışma, kendisine daha fazla zaman ayırmak isteme gibi belirli bir hedefinin olması gerekir. Bunların gerçekleşmesini engelleyen her tür kişisel engel, direnç olarak adlandırılmaktadır.
Daha önceden hiç alınmamış olan bir ilaca karşı gösterilen kalıtımsal dirence bireysel direnç denir.
Kotter ve Schlesinger (1989, 296) ise yöneticilerin insanların değişime direnç gösterme nedeni olan dört yaygın durumun farkında olmaları gerektiğini belirtmişlerdir. Bunlar; dar çıkarcılık, yanlış anlama ve güven eksikliği, farklı değerlendirmeler ve değişim için düşük toleranstır.
Gerek insanlar gerekse şirketler için değişimin önündeki en büyük engel alışkanlıklardır. Bu alışkanlıklar ve değişimler için gereken çaba insanları isteksizliğe iter. Yeni koşullara veya bir işi yapma yöntemine uyum sağlama isteksizliği değişime direnç olarak tanımlanır.
Aktif bileşenler değişken dirençlerdir. Bağlı bulunduğu devrenin akımına ya da giriş voltajına göre dirençlerini değiştirirler. Aktif bileşenlere örnek olarak kondansatör ve endüktör verilebilir. Pasif bileşenlerin ise direnç değerleri değişmez.
İlgili 42 soru bulundu
Direnç, bir elektrik devresinde akım akışına karşı oluşan etkinin ölçümüdür. Direnç ohm olarak ölçülür ve Yunan alfabesindeki omega harfi (Ω) ile gösterilir. Ohm, adını gerilim, akım ve direnç arasındaki ilişkiyi inceleyen bir Alman fizikçi olan Georg Simon Ohm'dan (1784-1854) almıştır.
Psikolojide direnç, egonun dış bir kaynaktan tehdit edildiğinde bilinçsiz şekilde savunmaya geçme durumu için kullanılır, Psikanalitik teorinin kurucusu Sigmund Freud, kendi direnç konseptini seans sırasında birden gelişen aksi davranış olarak nitelendirmiştir.
Kazanılmış Direnç: Bakterideki genetik özelliklerin değişimi transpozon veya plazmid DNA'sında meydana gelen mutasyonlarla olur. Dirençli bakteri tarafından konjugasyon, transformasyon ya da transdüksiyon aktarılmasıyla meydana gelen dirençtir.
İlaçların belirli bir dozda oluşturduğu etkinin aynı dozda tekrarlayan kullanımlarından sonra azalması veya aynı etkiyi oluşturmak için daha yüksek dozda kullanılmalarının gerekliliği, ilaç etkisine karşı direnç gelişimi olarak tanımlanmaktadır.
Direnç, elektriksel devrelerde akımın geçişine karşı gösterdiği zorlayıcı etkidir. Devre elemanlarında kullanılır ve genellikle ohm (Ω) birimiyle ifade edilir. Dirençler, elektrik enerjisinin akım yolu boyunca kaybını sağlar ve istenmeyen aşırı akımı engelleyerek devreleri korur.
İletkenin kesiti artıkça direnci azalır, kesit azaldıkça direnç artar. Özetle kesit ile direnç ters orantılıdır. Özdirenç iletkenin iletkenlik kalitesini gösterir. İletkenin yapıldığı metalin özdirenç değeri küçük ise direnç küçük, özdirenç değeri büyük ise direnç değeri büyüktür.
Bir devrede direnç sabit tutularak, gerilime uygulanan azaltma ya da yükseltme işlemi devreden geçen akımı da aynı şekilde etkiler. Bir devrede gerilim sabit tutulursa , direnç azaltıldıkça akım da aynı oranda artar. Direncin artırılması da akımın aynı oranda düşmesine neden olacaktır.
Direnç Ne İşe Yarar? Direnç, elektronik devrede sistemin akımını sınırlar ve onu belirli bir değerde tutar. Bunun yanı sıra hassas olan devre elamanlarının üzerinden yüksek akımlarını geçmesini engellemektedir. Beslenme gerilimi ve beslenme akımını da bölmek için kullanılır.
Direncin kelime anlamı, birşeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk göstererek akım sınırlaması yapar. Elektrik enerjisi direnç üzerinde ısıya dönüşerek harcanır. Direncin birimi ''Ohm'' 'dur.
Canlıların yapısal (anatomik, fizyolojik, fiziksel, kimyasal, vs) ve kalıtsal karakterleri ile ilişkili olarak, dışardan giren patojenik, apatojenik etkenlere ve diğer substanslara yönelik olarak genel savunma mekanizması yardımı ile karşı koyması ve kendini koruması doğal direnç (doğal bağışıklık) kapsamı içinde ...
Doğal (intrinsik) direnç; kalıtsal özellikte olmayan direnç tipidir. Bir mikroorganizmanın yapısı nedeniyle dirençli oluşu anlamına gelir. Burada genellikle antimikrobik maddenin bağlanarak etkili olduğu hedef molekülün olmaması doğal dirençten sorumludur.
Antibiyotik direnci, bakterilerin o grup antibiyotiğin varlığına rağmen üreyebilmesi ve enfeksiyon yapabilmesi ve daha sonra antibiyotiğe ihtiyaç duyulduğunda artık o antibiyotik o bakteriye karşı işe yaramaz hale gelmesidir.
Ohm yasası, bir elektrik devresinde iki nokta arasındaki iletken üzerinden geçen akım, potansiyel farkla (örn. voltaj veya gerilim düşümü) doğru; iki nokta arasındaki dirençle ters orantılıdır.
Uyartım direnci sabitken, kendiliğinden dinamo geriliminin yükseldiği uyartım devresi direncine kritik direnç denir.
Fiyat değişimlerinin kıramadığı tavan noktalarından çizilen çizgi, trendin direnç çizgisi (resistance-res) olarak adlandırılır. Fiyat değişimlerinin kıramadığı taban noktalarından çizilen çizgiye ise destek çizgisi (support-sup) denilir.
Direnç, bir elektronik devrede elektrik akımını sınırlanmasında veya düzenlenmesinde, sinyal seviyelerini ayarlanmasında, gerilim bölünmesinde vb. birçok uygulamada kullanılan pasif bir elektronik devre elemanıdır. Direncin birimi ohm olarak ölçülür ve sembolü “Ω” ile gösterilir.
Elektrik devresinde direnç Ohm yasası ile hesaplanır. Ohm Kanunu'na göre, bir direncin terminalleri arasındaki potansiyel farkı ile üzerinden geçen akım doğru orantılıdır. V potansiyel farkını, I direnç üzerindeki akımı ve R direnci gösteriyorsa, bu üç değer arasındaki ilişki V = IxR formülü ile gösterilir.
İletkenin içindeki atomlarla birçok kere çarpışır, zigzag bir yol izler. Elektronların hareketi işte bu çarpışmalardan dolayı engellenir. İletkenin uçları arasındaki gerilim yüklerin hareketini desteklerken, direnç engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri