Kişisel gelişim planlama, yaşamda bireysel dönüm noktalarına ulaşmak için amaç ve hedef belirleme sürecidir. Kişisel gelişim planı, kişinin, kendinde bulmak istediği becerileri en sistematik ve en kısa yoldan kazanması için oluşturduğu plandır. Bir sistemler bütünüdür ve zamana yayılmaktadır.
Kişisel gelişim kavramı, bireyin kendini daha iyi bir konuma taşıması anlamına gelse de her birey için farklı anlamlar taşıyabilir. Örneğin bir kişi, kişisel gelişimi sanat ve edebiyat alanında güncel bilgileri öğrenmek olarak düşünürken diğeri spor alanında zinde ve gelişmiş olmak şeklinde anlamlandırabilir.
Planlama, bir kişisel gelişim hedefine ulaşmak için en etkili yöntemlerden biridir. Bu, hangi adımları ve ne zaman atacağınızı belirlenmesini içerir. Ayrıca, hedeflere ulaşmak için atılacak adımlara dair sorumluluk almak ve her aşamanın takip edilmesini sağlamak da çok önemlidir.
İlgili 42 soru bulundu
Planlamanın Amacı
Örgütsel faaliyetler arasında koordinasyon sağlayarak, bu faaliyetleri önceden belirlenen örgütsel hedeflere yöneltmektir. Planlama örgütsel işlevler arasında en önemli görülen ve en başta gelen işlevlerden biridir. Planlama işlevi, diğer işlevler tarafından yansıtılan önemli bir işlevdir.
Gelişim Planı Bir Gelecek Tasarımıdır.
Olmak istenen durum, ideal davranış, mükemmel performans vb. ifadelerle tanımlanan her türlü gelecek hedefine yönelik planlamadır. Bu açıdan proaktif bir eylemdir. Öngörülü bir şekilde olası durumlara, beklentilere, zorlu görevlere, meydan okumalara önceden hazırlanma çabasıdır.
Kendini geliştirmenin ya da kişisel gelişimin ise birçok yönleri var. Bunlar zihinsel, duygusal, bedensel ve ruhsal olmak üzere 4 farklı yön. Uzmanlara göre kişisel gelişimin en önemli yönü duygusal olarak kişinin kendini geliştirmesi.
Öz Farkındalık ve Kendini Keşfetme: Kişisel gelişim, bireylerin kendilerini daha iyi anlamalarını sağlar. Kendi değerleri, tutkuları, ilgi alanları, güçlü ve zayıf yönleri hakkında farkındalık geliştirmek, doğru hedefler belirlemek ve kendileriyle daha derin bir bağlantı kurmak için önemlidir.
Kişisel gelişim, birçok farklı alanı kapsar. Bunlar arasında iletişim becerileri, özgüven, liderlik, zaman yönetimi, stres yönetimi, motivasyon, yaratıcılık, problem çözme ve inovasyon gibi konular yer alır.
Bireylere; bedensel, zihinsel ve ruhsal özellikleriyle birlikte kendini tanıyıp, kendini geliştirme ilkelerini öğrenerek, kişisel gelişimine ilişkin karar alabilme, uygulayabilme ve sonuçlandırabilme becerisi kazandırmayı hedefleyen bir eğitim programıdır.
Kişisel gelişim kişinin kendi beceri ve niteliklerini değerlendirmesi ve daha ileriye taşıması için gerçekleştirdiği adımlardır. Kişi potansiyelini en üst seviyeye çıkarmak ve potansiyelini ortaya koyabilmek için kişisel gelişimini sağlayacak eğitimlere katılmak isteyebilir. Bu süreç kişinin kendine güvenmesini sağlar.
Kişisel gelişimi gerçekleştirebilmek kişisel gelişimin ne olduğunu kavramakla ve kendimizi ''bilmek''le başlamalıdır. İlk olarak kendimizde yoğunlaşıp kendimizi ne kadar bildiğimizi görmemiz gerekir. Gelişim, bilmekten sonraki safhadır. Bilme safhası ise analizle başlamalıdır, ilk olarak kişiliğimizi analiz etmeliyiz.
Kişisel gelişim isteği insanın şu anki hal ve durumunu yeterli bulmaması ya da daha iyisini olabileceğini düşünmesi, hissetmesi ve istemesiyle başlar. Kişi, kendi durumunun farkına varıp, daha iyisini hedeflemeye başladığında kişisel gelişim başlar.
Kişisel gelişim, kendimizi ve dünyayı nasıl gördüğümüz konusunda derin, olumlu ve kalıcı bir değişiklik sağlayabilecek güçlü bir süreçtir. Kişisel gelişim, farkındalığı ve yaşam kalitesini artıran bununla birlikte hayallerin gerçekleşmesine oldukça katkı sağlayan faaliyetleri içermektedir.
Özgüven, etik ve disiplin açısından önemlidir. Kişilik gelişimi, kişisel gelişim ve kendini geliştirmenin ilk basamağıdır. Bir insan doğduğunda hem fiziksel hem de psikolojik olarak gelişmeye başlar. İnsanın fiziksel gelişimi yaklaşık 18 yaşına kadar sürerken psikolojik gelişimi yaşam boyu devam eder.
Kişisel etkinlik, iş performansına yardımcı olan ve kurumsal başarıya katkıda bulunan becerileri, davranışları ve tutumları içerir.
Alt ölçekteki planlar, yukarıda özetlenen farklı soyutlama düzeyi ve kendi ölçeğinin gerektirdiği ayrıntıda, ancak Metropoliten Alan Planı ile belirlenen nüfus, istihdam ve mekansal yerleşim bü- yüklüklerini esas almak koşuluyla hazırlanırlar.
Kariyer gelişim planlaması, İK profesyonelleri aracılığıyla çalışanlara belirli kariyer hedefleri doğrultusunda bir yol haritası çizilmesi anlamına gelir. Basitçe ifade etmek gerekirse, çalışanların mevcut rollerinde, gelecekteki işleri ya da kendileri için belirledikleri uzun ve kısa vadeli hedeflerin bir listesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri