Eğer tutulan olay için özel bir başlık yoksa sadece “TUTANAKTIR” yazılmalıdır. Tutulan olayın niteliği belirtilmeli ve ayrıntılı bilgiler verilmelidir. Olaya dair detaylı bilgiler tutanakta yer almalıdır ve olaya dair bilgilerin nasıl öğrenildiği de açıklanmalıdır. Olayın yaşandığı yer ve zaman bilgisini içermelidir.
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
Tutanaklar, yalın ve açık bir üslupla, kişisel görüş ve yorumlara yer verilmeden aynen yazılır. Tutanaklar aksi sabit oluncaya kadar hukuken geçerli belgelerdir. Bilgisayar ve daktiloda yazılabileceği gibi, okunaklı olmak şartıyla el yazısı ile de yazılabilir.
Tutanak Hangi Durumlar İçin Tutulur? Tutanak, olağan hayatın akışının dışında yer alan, herhangi bir olumsuzluğa yol açan, olayların işleyişini sekteye uğratan olaylar için kullanılır. Örneğin bir iş yerinde, herhangi bir çalışan, işyeri kurallarını çiğnediğinde, işveren tutanak tutar.
İlgili 45 soru bulundu
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
Ancak ve ancak, eski işverenden ya da işverenlerden tutanakların talep edilmesi gerekir ki; çalışma hayatında bu, az rastlanan bir durumdur. İşçi hakkında tutulan tutanaklar sicile işler mi? Elbette işlemez; çünkü böyle bir sicil yoktur.
Tutanakta olayın taraflarının ve şahitlerin isim, soyadı bilgileri ve imzaları bulunmalıdır. Tutanağa konu olan olayın ya da durumun kronolojik sıra takip edilerek ayrıntılı bir şekilde yazılması gerekir.
El ile tutanak yazılırken dolma kalem veya tükenmez kalem kullanılması gerekmektedir. tutanak düzgün bir şekilde ve anlaşılır ifadeler ile yazılmalıdır. Tutanaklar kağıtların tek bir yüzüne yazılmaktadır. Tutanağın birden fazla sayfaya yazılması durumunda tutanağın üst kısmına sayfa numarasının yazılması gerekmektedir.
Madde 155- (1) Tutanak, hakim ve zabıt katibi tarafından derhal imzalanır. (2) Tutanağa imza atamayacak durumda olan kimsenin parmak izi alınır, bunun hangi parmağa ait olduğu belirtilir. Ancak elinde parmak bulunmayanlar, imza yerine mühür veya özel işaret kullanabilirler.
Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi 2 yıl olup bu süre içinde tutanağın sigorta şirketine gönderilmesi sigorta işlemleri açısından önemlidir. Tutanak, sigorta şirketi tarafından Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi'ne gönderilir. Sonrasında 3 iş günü içinde sigorta şirketleri tarafların kusur oranlarını belirler.
1.) Tutanaklar, olay tarihi ve saati ile başlar, tutanağın tutulduğu tarih ve saatle biter. 2.) Tutanaklar mümkünse asgari 2 tanık (2 yoksa 1 de olur) ve tutanağı tutan kişi tarafından imzalanmalıdır. 3.) Tutanaklar kâğıdı temiz olmalı, yazılarda silinti veya kazıntı olmamalıdır.
Tutanak, metnin uzunluğuna göre A4 veya A5 boyutunda çizgisiz kâğıda bilgisayar, daktilo kullanılarak veya elle yazılır.
Soruşturma aşaması, çok sayıda işlem ve belgeden oluşan bir süreci ifade etmektedir. Bu aşamada düzenlenen tutanaklar önemli bir delil grubunu oluşturmaktadır.
Tutanağın sonuna işin tutanak olduğu belirtilip, düzenleniş tarihi ve bitiş saati yazılır.
Tutanak en az iki kişi tarafından imzalanmalıdır. Olaya müdahale eden ya da şahit olan çalışanın tek başına olması durumunda; dilekçe, durum raporu, inceleme raporu, tespit raporu vb. bir raporla olayla ilgili detaylı bilgilerin aktarıldığı bir yazı hazırlanmalı ve ilgililere iletmelidir.
- Suçun ya da olayın ne şekilde saptandığı ve öğrenildiği tutanak şeklinde belirtilmelidir. - Tutanak içerisinde olayın yaşandığı zaman ve yer mutlaka eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır. - Diğer yandan olay hakkında iz ve deliller tespit edilmek suretiyle, mutlaka tutanak içerisinde yer almalıdır.
Tutanak yetkili en az iki görevli tarafından imzalanır. Tutanakların iptali gerektiğinde iptal işlemi tutanağın üzeri çizilmek ve iptal şerhi konulmak suretiyle gerçekleştirilir. (2) Aynı kabahatin birden fazla işlenmesi halinde her bir kabahatle ilgili olarak ayrı idari yaptırım karar tutanağı düzenlenir.
Tutanak çeşitleri arasında değer tespit tutanağı, yer gösterme tutanağı, ihbar tutanağı, suçüstü tutanağı, yangın yeri tutanağı ve buluntu eşya tutanağı da vardır. Ayrıca tutanak çeşitleri; müracaat tutanağı, nöbet devir teslim tutanağı, arama, yakalama, el koyma tutanağı ve teslim tutanağı olarak bilinmektedir.
Çünkü tutanak, fiili bir durumu tespit etmektedir ve işçi imza atsa da atmasa da, bu tespit yapılmış olacaktır. Örneğin işe geç gelen ve hakkında düzenlenen tutanağı imzalamak istemeyen bir işçinin, illa imza atması için zorlanmasına gerek yoktur.
Memura tutulan tutanakla, ilgili fiil öğrenildiğine göre, gerektirdiği cezaya göre en geç 1 ya da 6 ay içinde tutanağın işleme alınması gerekir.
Bildirim yapılan işçi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilecektir. İşveren taraf fesih bildirimini yazılı olarak yapmalıdır ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır denilmiştir.
Örneğin işyerine sarhoş gelen ya da çalışma arkadaşına sataşan bir işçi aleyhine tutanak tutulmuş ise ve tutanak tutan tanıklar da mahkemede bu olayı doğrulamış ise bu husus işveren tarafından ispatlanmıştır. Bu durumda işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı mevcut değildir.
Her meslek mensubu, kendi görevi çerçevesinde tutanak tutar. Tutanak tutma konusunda bilgili olmak, sadece iş hayatı için değil, gündelik hayat için de oldukça önemlidir. Örneğin trafikte kazaya karışan bir kişinin, kaza tespit tutanağı tutması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri