Yumurtalık Kisti Ameliyatı Sonrası Adet Dönemi Ne Zaman Başlar? Yumurtalık kisti ameliyatından sonra adet dönemi genellikle 1 ay sonra başlar. Adet döngüsü sağlıklı bir şekilde devam eder. Hatta adet düzensizliği nedeniyle yumurtalık kisti ameliyatı olan hastalar, adet düzenlerinin düzeldiğini fark edebilirler.
Yumurtalık kisti ameliyatlarından sonra cinsel ilişkiye başlama zamanı kendinizi iyi hissetmeniz, yapılan ameliyatın genişliği ve de doktorunuzun önerilerine bağlıdır. Eğer normal seyreden bir operasyon söz konusuysa genellikle 3 hafta sonrasında ilişkiye girilmesinde sakınca olmayacaktır.
Laparoskopik kist ameliyatından sonra iyileşme süreci ameliyatın derecesine ve hastanın kendini nasıl hissettiğine bağlı olarak değişmektedir. Otomobil kullanmak, basit işler ve egzersizler gibi ağır efor istemeyen günlük faaliyetlere dönüş süresi çoğunlukla 3-7 gün arası olarak görülmektedir.
Follikül kisti: Gençlerde en sık rastlanan yumurtalık kist tipidir. Genelde bulgu vermezler, ancak adet gecikmesine neden olabilmektedir. Gelişen yumurta hücresinin çatlamaması ve büyümeye devam etmesi sonucu oluşur. Büyüklükleri genelde 2-3 santimetredir ve tedavi gerektirmez.
Birçok kadında yumurtalık kisti herhangi bir belirti göstermezken bazı kadınlarda ise adet gecikmesine neden olabilmektedir. Adet gecikmesi yaşayan hastalara doğum kontrol hapları kullanılması önerilmektedir. Böylece hem adet düzensizliği ortadan kalkacaktır hem de tespit edilen kistte küçülme ve kaybolma yaşanacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Yaşanan büyük travmalar, ameliyatlar hastada hem psikolojik olarak hem hormonal olarak stres yaratır. O yüzden ameliyattan sonraki ilk evrelerde adet gecikmesi çok sık görülür.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Kistin Fertiliteyi Etkilemesi
Küçük, sıvı dolu kistler genellikle fertilite üzerinde önemli bir etkiye sahip değildir. Bunlar genellikle doğal olarak oluşur ve çoğu zaman spontan olarak kaybolurlar. Ancak büyük kistler, normal yumurtlama işlemini etkileyebilir ve doğal gebe kalma şansını azaltabilir.
Ortalama 28 günde bir adet görülürken bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilir. Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Kist alındıktan sonra tekrarlar mı? Evet yumurtalık kistlerinde tekrardan kist oluşumu gözlenmesi yaşanabilir. Bu durum alınan yumurtalık kistinin tamamen temizlenememesi ya da sadece kistin sadece içinin boşaltılıp tekrar yerine konulması sonucunda ortaya çıkabilir.
Ancak hastanın ağrı şikayeti fazla ile ameliyat gerekir. Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir.
Bu ameliyat genel anestezi ile yapılır ve hastanın göbek deliğinden 10 mm bir kamera girilir ve 2 yada 3 adete 5 mm'lik cerrahi aletler karın içine sokularak bu aletler yardımı ile karın açılmadan ve bir ekrandan izleyerek ameliyat gerçekleştirilir. Rahim genelde vajinal yoldan çıkartılır.
Bulantı kusma olması veya karında şişlik olması durumunda doktorunuza haber vermelisiniz. Ameliyattan 48 saat sonra banyo yapılabilir.
Bartholin bezleri cinsel ilişki sırasında vajinal ıslaklığı sağlar ve cinsel ilişkiyi kolaylaştırır. Bazı durumlarda bartholin bezlerinin kanalları tıkanır ve içindeki sıvıyı boşaltamaz hale gelir. Bezlerin içi sıvıyla dolar ve kiste sebep olur.
Laparoskopik yumurtalık kisti ameliyatı, diğer laparoskopi cerrahi prosedürlere benzer şekilde yapılır. Hasta genel anestezi altındadır ve ameliyatlar ortalama 1 saat kadar sürer.
Bu sebeple adeti geciken her kadının hamile olduğu yargısına varılamaz. Peki adet gecikmesi en fazla kaç gün olur? Bu sorunun yanıtı, kadından kadına değişiklik gösterir. Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
İlaçlar dışında kekik çayı, papatya çayı, civanperçemi çayı ve zencefil çayı gibi bitki ve çaylarda yine içilmek sureti ile adet söktürücü olarak kullanılabilir.
Hamilelik testi – Yumurtalık kisti olan premenopozal kadınlarda genellikle kan veya idrarda gebelik testi yapılır. Yumurtalık kistleri hamilelik sırasında sık görülür. Kanser antijeni 125 (CA 125) – CA 125, yumurtalık kisti olan kadınlarda gerçekleştirilen bir kan testidir.
Çikolata Kisti ve Düşük Yumurtalık Rezervi
Mutlaka cerrahi tedavinin yapılması gereken hastalarda ise önce IVF ile başlayıp, yumurta toplanması sonrası cerrahi tedavi yapılıp, iyileşme döneminden sonra embriyo transferi gebe kalma şansını belirgin olarak arttırmaktadır.
Son yıllarda üreme çağındaki kadınlarda genellikle overde kist boyutları 10 cm'den büyükse kötü huylu olma riski nedeniyle ameliyatla alınırken, menopoz dönemindeki kadınlarda ise yumurtalık kisti kaç cm olursa olsun kisti ameliyatla çıkartmak gerekebilmektedir.
Kist vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalı
Hastaların birçoğunda sadece kasık ağrısı şikayeti bulunur. Yumurtalık kistlerine bağlı kasık ağrısı genellikle çok şiddetli değildir. Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir.
Stres, adrenal bezin daha fazla kortizol üretmesine neden olur ve aşırı stres altında adrenal bez, progesteron'dan kortizol yapmak için düşük miktarda kadın cinsiyet hormonuna yol açan etken maddeyi alır. Bu dengesizlik nedeniyle yumurtalık kistleri tetiklenir.
Ağrı şikâyetleriniz başladığında mutlaka uzman bir hekime görünmeyi ihmal etmeyin. Ağrı tek taraflı görülmeyebilir. Ağrı çok rahatsız edici olmayabilir. Fakat ihmal edilen durumlarda o bölgede oluşan ağrıları hafife aldığınız durumlarda ilerleyen kist oluşumlarında patlama riski olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri