Böbrek kistlerinin tedavisi için 30 gün boyunca, günde 1 kez, kırkkilit otu çayı tüketilmesi öneriliyor. Bu çayı hazırlamak için taze ya da kurutulmuş kırkkilit otu kullanabilirsiniz.
Basit kistler genellikle takip edilir ve küçülmeler için doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. İltihabi kistlerde ise antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında 8-10 cm'yi geçen veya sürekli olarak büyüyen ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek olan kistler ameliyat ile alınmaktadır.
Resveratrol tedavisi verilen PCOS hastası farelerde yumurtalık kistleri kayboldu ve yumurtlama işlevi tekrar başladı ayrıca insulin direnci azaldı. Resveratrol en fazla siyah üzümde ayrıca kayısı, üzüm, dut, erik, fındık, elma gibi birçok meyvede de bulunan polifenol bileşiğidir. İltihap azaltıcı etkisi vardır.
Yumurtalıkların sağlığı için uygulanan soğan kürü, yumurtalıklarda oluşan kistleri önleme konusunda yardımcı bir destek.
Yeterli ve dengeli beslenme; tam tahıllar, yeteri kadar sebze ve meyve, bitkisel ve hayvansal kaynaklı proteinler ve sağlıklı yağlardan oluşan bir beslenme düzeniniz olmalı. Paketli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak, tüketiyorsanız da etiket bilgisini, içeriğini iyi analiz etmek önemlidir.
İlgili 35 soru bulundu
Böbrek sağlığını destekleyen maydanoz, hem idrar yollarını hem de böbrekleri temizler. Böbrekleri toksinlerden arındırarak kist oluşumunun önüne geçer. Maydanozun bu mucizevi etkilerinden faydalanabilmek için beslenme programınızda maydanoza daha çok yer verebilir ya da maydanoz suyu tüketebilirsiniz.
Doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerin (kızartmalar, peynir ve yağlı etler gibi) kist oluşumuna katkıda bulunduğu düşünülmekte. Bu tarz yiyeceklerden uzak durmak bazı kadınlar için faydalı olabilir. Doktorlar, kafeinin de bir uyarıcı olarak yumurtalık kistini tetikleyebileceğini düşünmekte.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
PKOS'daki düşük seviyeli kronik yangı (inflamasyon) nedeniyle akdeniz dieti gibi yangıyı azalmasına yardımcı olan dietler faydalıdır. Zeytinyağı, domates, yapraklı yeşillikler, yağlı balıklar ve ağaç yemişlerin tüketimini arttırın.
Rahmin iki yanında bulunan yumurtalıklarda yumurta gelişimi olur; progesteron ve östrojen hormonları üretilir. Genetik problemler, hormonal dengesizlik, yağ bezlerinin fonksiyon bozukluğu ve gelişim bozuklukları nedeni ile yumurtalıklarda kist oluşumu görülebilir.
Kist vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalı
Hastaların birçoğunda sadece kasık ağrısı şikayeti bulunur. Yumurtalık kistlerine bağlı kasık ağrısı genellikle çok şiddetli değildir. Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir.
Stres, adrenal bezin daha fazla kortizol üretmesine neden olur ve aşırı stres altında adrenal bez, progesteron'dan kortizol yapmak için düşük miktarda kadın cinsiyet hormonuna yol açan etken maddeyi alır. Bu dengesizlik nedeniyle yumurtalık kistleri tetiklenir.
Yapılan araştırmalara göre başta çikolata olmak üzere şekerli gıdaların, et, buğday ve süt ürünlerinin azaltılmasının olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Çikolata kistinin neden olduğu ağrıları azaltmak için karbonhidrattan uzak durmak etkili olabilir.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Fonksiyonel Yumurtalık Kistleri
Çoğunlukla bir belirtiye sebep olmaz. Tedavi gerekmeksizin 1.5-2 ay içinde kendiliğinden geçebilir. Fonksiyonel (işlevsel) yumurtalık kisti türleri şunlardır: Foliküler Kistler: Özellikle genç kadınlarda çok sık rastlanan bir yumurtalık kisti türüdür.
Gözlemsel çalışmalar D vitamini eksikliğinin de PKOS gelişiminde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. PKOS'lu kadınlarda D vitamini eksikliği yaygın görülen bir sorundur. PKOS'lu kadınların %67-85'inin ortalama 25-hidroksi vitamin D (25OHD) düzeyleri 20 ng/mL'nin altındadır.
Polikistik over sendromlu kadınların yüzde 67-85'inin D vitamini eksikliği olduğu düşünülmektedir. Bu eksiklik sendromun doğrudan bir nedeni olmasa da, insülin gibi PCOS semptomlarının çoğuna katkıda bulunabilir.
Ancak polikistik over sendromu olan kadınların öncelikle beslenme tarzı ayarlanmalı ve spor için teşvik edilmelidirler. Her Polikistik Over Sendromlu hasta bir olmasa da her hastanın tedavi sürecinin başında sağlıklı bir kiloda olmak, spor yapmak, insülin seviyesini düşürmek, sigara içmemek, alkol kullanmamaktır.
Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir. Çünkü bu kistler çok başarılı bir cerrahi yapılmazsa tekrar edebilen kistlerdir.
Yumurtalık kistleri gebelik açısından kadınlarda olumsuz bir durum yaşatmaz. Yumurtalık kistleri kronik halde olduğunda anne adayları için gebelik ortaya çıkmasına engel teşkil etmez.
Yumurtalık kistleri çoğunlukla belirti vermez, verdiğinde ise midede hazımsızlık, hafif karın şişliği, sık tuvalete çıkma gibi her kadının karşılaşabileceği sıkıntılar ortaya çıkar. İleri evrelerde ise karın ağrısı, karında kitle ve şişkinlik gibi belirtilere neden olur.
Yumurtalık kistleri; tüylenmeye, kilo almaya ve kısırlığa neden olabilmektedir.
Son yıllarda üreme çağındaki kadınlarda genellikle overde kist boyutları 10 cm'den büyükse kötü huylu olma riski nedeniyle ameliyatla alınırken, menopoz dönemindeki kadınlarda ise yumurtalık kisti kaç cm olursa olsun kisti ameliyatla çıkartmak gerekebilmektedir.
Yani her adet döneminde kist içine doğru kanama olmaya başlar. Kist içinde biriken kan, aylar, yıllar sonra koyu kıvamlı, kahverengi bir sıvı haline gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri