Bir miktar su kaynatarak içine sirke katarız. Daha sonra sirkeli suyu kirecin izi olan alana dökeriz. Bu şekilde birkaç dakika beklettiğimizde kirecin tamamı çözülür. Daha sonra bu alanı temiz sıcak su ile duruladığımızda temizlik bitmiş olur.
Limon tuzu, su ısıtıcısı içerisindeki kirecin çözümünde oldukça etkilidir. 1. İlk olarak su ısıtıcısının rezistansını da geçecek şekilde içerisine bir miktar su ekleyin. 2. Su ısıtıcısının içerisine 1 yemek kaşığı limon tuzu ekleyin ve ısıtıcıyı çalıştırın.
Kireç soda prosesi: Kireç-soda prosesinde sert su önce kireç (CaO veya Ca(OH)2) ile, daha sonra da soda ile muamele edilir. Bu süreçte sertlik, kalsiyum karbonat veya magnezyum hidroksit halinde çöktürülerek uzaklaştırılır.
Karbonat sirke Etkili doğal temizlik malzemelerinden biri olan karbonat ile sirke kireç temizlemede oldukça başarılı. 1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı kireçli çaydanlık içine dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ve kaynamasını bekleyin. Kireçler kısa süre içerisinde çözülecektir.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
İlgili 27 soru bulundu
Kirecin söndürülmesi bir hidratasyon olayıdır. Sönmemiş kirecin üzerine az miktarda su dökülünce bir süre sonra kireç parçasının kabardığı ve yavaş yavaş çatlayarak dağıldığı, aynı zamanda sıcaklık artışı ve buharlaşma görülür. Bu reaksiyonun gerçekleşebilmesi için kirecin ağırlığının 1/3'ü kadar suya ihtiyaç vardır.
Sülfamik asit, kimyasal formülü H3NO3S olan, renksiz ve suda çözünebilen bir tür kimyasal bileşiktir.
Bu kireçli su içmenin zararlarıdır. Bunun dışında kireçli su ile banyo yapmak bile vücudumuza zarar vermektedir. Sudaki kireç gözenekleri tıkar, derimizin rahat nefes alışını engeller, saçların sert görünmesine ve dökülmesine sebep olur.
SİRKE VE KARBONAT
Sirkenin asidik yapısının olması muslukta oluşabilecek kireçlenmeyi anında götürecektir. Sirkeye ekleyeceğiniz az miktarda ki karbonat tepkime oluşturarak, musluğunuzu kireçten kurtaracak ve daha temiz bir musluğa sahip olacaksınız.
Tüketilen suyun her özelliğini bilmek sağlık açısından daha bilinçli hareket etmenizi sağlar. Kireçli su, içerisinde yer alan magnezyum oranı fazla ise kişilerde ishale neden olabilir. Aynı zamanda fazla kalsiyum kandaki kalsiyum seviyesinin normalden daha fazla olmasına neden olur.
KALICI SERTLİK
Kalsiyum ve magnezyumun klorür, nitrat, sülfat, silikat ve fosfatlarından ileri gelen sertliklerdir ve suyu kaynatmakla giderilmez. Kalıcı sert suyu yumuşatmak için, içerisine Na2CO3 (çamaşır sodası) eklenerek ortamdaki Ca2+ ve Mg2+ gibi katyonlar karbonatlar halinde çöktürülür.
SİRKE VE KARBONAT
Sirkenin asidik yapısının olması muslukta oluşabilecek kireçlenmeyi anında götürecektir. Sirkeye ekleyeceğiniz az miktarda ki karbonat tepkime oluşturarak, musluğunuzu kireçten kurtaracak ve daha temiz bir musluğa sahip olacaksınız.
Çamaşır sodası, suyun sertliğini gidererek deterjanın ve sabunun yıkama gücünü artırıp tasarruf sağlar. Elle yıkamada ve çamaşır makinelerinde suyun sertliğini gideren bir maddedir. Çamaşır sodası suda çözündüğünde NaOH oluşur.
Kalsiyum ve magnezyum vücuda girdiğinde tüketilmeden depolanmaktadır. Bu da damar sertliğine , tıkanıklığına , karaciğerlerde ve böbreklerde taş oluşmasına yol açmaktadır. Ayrıca kireçli suda yapılan banyo hem cildimize hem de saçlarımıza büyük oranda zarar vermektedir.
Zeki Karagülle suyu kaynatarak içmenin doğru olmadığını söyledi: Kaynatıldığında suyun içindeki kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker, su mineralini kaybeder.
Gün içinde sıkça yıkanan ellerde de kireç kaynaklı kızarıklıklar, pullanmalar ve kırışıklıklar meydana gelebilir. Sert ve kireçli su, insan sağlığını ve genel olarak hijyen koşullarını tehdit eder. Sert sular, temas ettiği her nokta gibi cildimize de zarar verir.
Birinci KİREÇ oluşum şekli
Ancak bir istisna var: suda bulunan Kalsiyum Karbonat ve Magnezyum Karbonat maddeleri su soğukken suda çözünmüş halde kalırken su ısındıkça bu maddelerin bir kısmı KRİSTALLEŞEREK KATI HALE DÖNÜŞÜR. Bu tür KİREÇ oluşumu su sıcaklığı yaklaşık 30C - 35C civarında başlar ve su ısındıkça hızlanır.
Su arıtma cihazları ilk kurulduğunda su da kesinlikle kireç olmaz.Eğer filtre değişimini zamanında yapmadıysanız sorun filtrelerinizden kaynaklı olabilir ancak filtre değişimlerini zamanında yapmanıza rağmen su da kireçlenme varsa çaydanlığınızda kireçlenme oluyorsa bu sorunun bunun iki sebebi mevcuttur .
Sert suyun kaynağını su deposundan evine gelen su borularındaki tortular olabilir veya yer altı kaynak suyu kullanıyorsan buradaki suyun doğal yapısından dolayı da musluk suyu kireçli ve sert olabiliyor. Suyun kireçli olduğunu en iyi çaydanlık ve su ısıtıcısına bakarak anlayabilirsin.
Evde basit yöntemle suyumuzu kendimiz arındırabiliriz. İlk olarak pet şişenin ağzı ince bir bezle örtülür. Bezin üzeri mangal kömürü, kum, çakıl taşı ile doldurulur. Su bu maddelerin üzerinden geçirilir ve aşağıda süzülen su içilebilir. Bu maddeler suyun üzerindeki mikroorganizmaları kendine çekmektedir.
Yine kireçli su güneş ışığı ile temas ettiği zaman ciltteki serbest radikal dediğimiz özellikle hücrelerimizin DNA'sına zarar veren ve kolajen yapısına hasar veren zararlı moleküllerin ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Bu da cilt yaşlanma sürecinin biraz daha hızlanmasına yol açar.
Çok fazla yüksek ısıya ayarlı fönle kurutma da saç derisini kurutabilir ve görünür kepek oluşumuna neden olabilir. Ancak su kalitesi ve özellikle sudaki kirecin bir etkisi yoktur. Sabunun tersine günümüzde şampuanlar kireçli suda dahi saç çok iyi temizler ve şekil vermeye yardımcı olur.
Musluğun taşlaşmış kireçten arındırılması için kullanılabilecek çeşitli ürünler bulunuyor. Karbonat, limon, bulaşık makinesi parlatıcısı, un, beyaz sirke, diş macunu, balon ve sirke kullanılarak musluk yüzeyindeki kireç sökülebiliyor.
Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü çamaşır suyu veya herhangi bir temizlik ürünüyle kesinlikle karıştırmayın, birlikte kullanmayın. Mermer, doğal taş, muşamba gibi aside dayanıksız yüzeyler ile emaye, demir, bakır, pirinç ve çinko gibi metal malzemeler ve kaplamalar üzerinde Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü kullanmayın.
Su borularında biriken kirecin zamanla suyun akışına engel olacağı ya da borulara zarar vereceği de aşikârdır. Bu bölgedeki kirecin çözülmesi için geliştirilen su borusu kireç çözücü ile sorunun kısa sürede ortadan kaldırılması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri