Kistler genellikle yumurtalıklarda veya deri altında ortaya çıkan, içi sıvı veya hava dolu keselerdir. Tümörler ise hücrelerin kontrolsüz bir biçimde çoğalması sonucunda vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen doku kitlesidir. Kist ve tümörler hem yetişkinlerde hem çocukluk çağında görülebilir.
Memede kitle oluşması yaygın görülen bir durumdur. Ancak bu kitlelerin büyük çoğunlu iyi huylu olmakta yani kanser olmamaktadır.
Hangi Kistler Tehlikelidir? En tehlikeli kanser türleri kanser dokulu olan kistlerdir. Özellikle 8 ile 10 cm gibi uzunluğa ulaşan kitseler tehlikeli olabilir. Doktorlar yaptıkları kontrollerden sonra bu uzunluğa ulaşan kitseler buldukları zaman mutlaka cerrahi operasyonlar ile duruma müdahale ederler.
Dolayısıyla meme kistlerinin ilerleyen süreçlerde kansere dönüşme ihtimali yoktur. Eğer kistlerin içi sıvı doluysa ve aşırı bir büyüme söz konusu ise bu durumda içlerindeki sıvı boşaltılarak kistlerin küçülmesi sağlanır. Kistik meme dokusu olan bir kişi, bu durumu hastalık olarak görmemelidir.
Kitle, meme dahil olmak üzere vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilen ve farklı dokulardan meydana gelebilen bezelerdir. Kist ise içinde sıvı veya yarı katı madde bulunan küçük yumru veya keselerdir. Memedeki her kitle kist değildir. Memedeki kitleler iyi huylu tümörler, kanser, yağ bezesi ve apse de olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kadınlarda sık görülen meme kistleri çoğu zaman iyi huyludur ve herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bazı durumlarda ise kitlenin bulunduğu bölgeye temas sonucu ağrı ve hassasiyet görülebilir. Kistin boyutu ve adet dönemine göre belirtiler şiddetlenebilir.
Kistler genellikle yumurtalıklarda veya deri altında ortaya çıkan, içi sıvı veya hava dolu keselerdir. Tümörler ise hücrelerin kontrolsüz bir biçimde çoğalması sonucunda vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen doku kitlesidir. Kist ve tümörler hem yetişkinlerde hem çocukluk çağında görülebilir.
Diğer adı tümör olan bu keseler genellikle hastaları korkutsa da birçok durumda iyi huylu (benign) oluşumlardır. Fakat tüm kistlerin kötü huylu olabilme ve kanserleşebilme ihtimali bulunduğu göz önünde bulundurularak buna yönelik araştırmaların yapılması gerekir.
Kist, enfeksiyon, genetik sebepler, tümörler, hücresel problemler, tıkalı kanallar, parazit ya da bir travma sonucunda oluşur. Bir neden olmadan da vücutta kist oluşumu meydana gelebilir. Bunların yanında kist oluşumu altında yatan bir hastalık nedeniyle görülebilir.
Kist Hastalığı Tehlikeli midir? Kistler, tümör gibi iyi veya kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Fakat iyi huylu da olsa yumurtalık kistinin takip sürecinin iyi yapılması gerekmektedir. Yumurtalıklarda görülen kistler, iyi huylu olsa da kişinin adetinde bozulmalara ve kısırlığa neden olabilmektedir.
Bu kistler 5 cm civarından daha büyük olmadığı veya bir komplikasyona sebep olup ağrı yapmadığı taktirde bir tedavi gerektirmez. Kendiliğinden yok olurlar ve adet dönemindeki kanamayla atılabilirler.
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Büyüklüğü 5-15 cm arasında değişen bu kitlelerin kötü huylu olma ihtimalleri yüzde 30 olduğu gibi, kendiliğinden kaybolma görülmez. Tedavi için cerrahi müdahale gerekir.
Yumurtalıklardaki her kist kanser anlamına gelmez. Özellikle üreme çağındaki kadınlarda görülen kistlerin çoğu basit ve zararsız kistlerdir. Zamanla kendi kendine kaybolan bu kistler kanser riski taşımaz.
Bir tümör, vücutta oluşan bir kitle veya anormal hücre grubudur. Bir tümörün varlığı her durumda kanser anlamına gelmez. Birçok tümör iyi huyludur (kanserli değildir).
Eğer iyi huylu olduğu saptanırsa sadece kist çıkarılır ve başka bir müdahale yapılmaz. Ancak patolojik incelemede kötü huylu olduğu saptanırsa o zaman hastanın yaşına, çocuk sahibi olmayı planlayıp planlamadığına göre koruyucu cerrahi veya kanser cerrahisi uygulanmalıdır.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
İyi huylu bir tümör olmasına rağmen, her zaman bir tehlike vardır. Kist kısırlığa neden olabilir ve yumurtalık kistinin yırtılması karın boşluğunda kanamaya neden olur. Komplikasyonlar arasında: kistin burulması, süpürasyon varsa; Tüm bu komplikasyonlar acil ameliyat gerektirir.
Genellikle iyi huylu olan kistler tedavi edilmeden kendiliğinden geçebilmektedir. İyi huylu olmasına rağmen çikolata kistleri ve dermoid kist kendiliğinden geçmez. Çoğunlukla karşılaşılan senaryo budur. Ancak kötü huylu olanların kendiliğinden geçmesi mümkün değildir, bırakılmamalı.
Kistlerin iç kısımları hava ya da sıvıyla dolu olabildiği gibi yarı sıvı halde de olabilir. Başlangıçta Milimetrik boyutlarda olan kistler zaman içerisinde büyüme gösterebilir.
İyi huylu tümör belirtileri arasında gece terlemeleri, kilo kayıpları, ateş, yorgunluk, titreme, ağrı ya da halsizlik ve iştah kaybı vardır. Her ne kadar bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçse de bir uzmana danışmakta elbette ki fayda vardır.
İyi huylu kemik tümörleri kansere (kötü huylu kemik tümörlerine) döner mi? İyi huylu kemik tümörlerinde kötü huylu tümöre dönüşme riski neredeyse yoktur. Ancak bazı tipleri kötü huylu tümörlere dönebilir ya da kötü huylu olduğu halde iyi huylu tümörle karıştırılması hatalı tanı veya tedavilere neden olabilmektedir.
Yumru, sıvı veya havadan ziyade katı bir bileşene sahipse iyi huylu da olabilir, kötü huylu da olabilir. Kist veya tümörün kanserli olup olmadığını anlamanın tek yolu vardır: biyopsi. Biyopsi ile yumrunun bir kısmı veya tamamı cerrahi olarak alınır. Yumru sıvı ile dolu ise ince iğne aspirasyonu kullanılır.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Bazı durumlarda kistlerin büyüklüğüne, iyi ya da kötü huylu olup olmamasına bağlı olarak kişilerde ağrı ve sancılar görülebilir. Ancak bu durumun cinsel isteksizliğe olan etkisine dair bilimsel bir açıklama yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri