Türkiye, okuma alışkanlığında da dünyada 86. sırada yer alıyor. Kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor. Çocuklara kitap hediye edilmesinde ise Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada.
TÜRKİYE 18'İNCİ SIRADA
Listede en çok kitap okunan diğer ülkeler, Filipinler (7 saat 36 dakika), Mısır (7 saat 30 dakika), Çekya (7 saat 24 dakika), İsveç (7 saat 6 dakika), Fransa (6 saat 54 dakika), Macaristan (6 saat 48 dakika) ve Suudi Arabistan (6 saat 48 dakika) şeklinde sıralanıyor.
7 bölgede, 14 ilde, toplam 1542 kişiyle yapılan görüşmelerden elde edilen veriler, Türkiye'nin okur profilini ortaya çıkardı. İşte sonuçlar... - Yüzde 68 'kitap okuyorum' dedi. Ancak bu insanların sadece 5'te 1'i "sıklıkla" okuduğunu söyledi.
Dünyada en çok kitap okunan ülke olarak liste başında yer alan Hindistan'da her kişi, haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
İlgili 38 soru bulundu
Japonya'da toplumun yüzde 14'ü Amerika'da yüzde 12'si İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de yalnızca binde 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Atabey'e sertifikasını Guinness Rekor Tescil Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural verdi. Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde hayatını sürdüren 8 yaşındaki Mahir Atabey Türk, "En Çok Kitap Okuma" rekorunu kırdı.
1. İki Şehrin Hikayesi - Charles Dickens - 200 milyon. Kitap, Fransız Doktor Manette'in 18 yıl boyunca Paris'te Bastille'de hapis yatmasını ve hiç tanımadığı kızı Lucie ile Londra'da yaşamak üzere serbest bırakılmasını anlatır. Charles Dickens'in bu eseri dünya çapında en çok satışı yapılan eser olma unvanını taşıyor.
Kitap okumak zihninizi diri tutacağı için bir egzersiz olarak da kitapları hayatınıza alabilirsiniz. Düzenli kitap okuyan, zihin egzersizi yapan ve kelime dağarcığını sürekli genişleten insanların alzheimer'a yakalanma riski diğer insanlara göre %50 daha azdır.
Sonuç olarak, kitap okumanın zekayı ve IQ seviyesini arttırma noktasında önemli bir etkisi olmakla birlikte, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimde de önemli katkılar sağlayarak bireysel başarı ve mutluluğu arttırmaktadır.
Ortada ne Tesla, ne de PayPal varken; Elon Musk kendini ve ufkunu bilim kurgu okuyarak geliştirirdi. Gençliğinde, günde 10 saate yakın bilim kurgu romanları okuduğunu söylüyor.
Bir başka örnek dünyanın en zengin fon yöneticileri arasında yer Warren Buffett. O da gününün %80'ini kitap okumaya ayırdığını ifade ediyor. Yine dünyanın en çok konuşulan isimlerden olan Elon Musk, verdiği bir röportajda henüz 9 yaşındayken Britannica Ansiklopedisinin tamamını da okuduğunu açıkladı.
2019 yılında Türkiye'de okumak için en çok tercih edilen kitap türü %42 ile roman, öykü, şiir gibi kurgu kitapları olmuştur. Diğer kitap türlerinin oranları için tıklayınız. 2013 yılından beri her yıl basılan kitaplar içinde en büyük pay eğitim türünde kitaplara ait olmuştur.
Türkiye'de kitap okuma oranı gün geçtikte azalırken, en çok okunan kitaplar ise satılan kitaplar üzerinden değerlendiriliyor. %65 oranında aşk kitapları, %24 siyaset ve %13 oranında düşünce/ felsefe kitapları okunuyor.
2008 yılında 6 yaş ve üzeri nüfusta okuma yazma bilenlerin oranı yüzde 91,8 iken, 2022 yılında bu oran yüzde 97,6 olarak hesaplandı. 2008-2022 yılları arasında kadınlarda okuma yazma bilen oranı yüzde 86,9'dan yüzde 95,9'a, erkeklerde ise bu oran yüzde 96,7'den yüzde 99,3'e yükseldi.
Yüce Allah'ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir. Kitapların tamamı günümüze ulaşmasına rağmen, İslam inancına göre, diğer üç kitap değiştirilmiş olup, ilk haliyle günümüze kadar ulaşamamıştır.
En çok Kur'an-ı Kerim ve İncil okunuyor
Dünyada en çok okunan kitapların başında ise Kur'an-ı Kerim ve İncil geliyor. Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mao Zedong'un beyanlarından derlenen "Başkan Mao'dan Seçme Sözler" de en popüler kitaplar listesinde üçüncü sırada yer alıyor.
Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir. Ali Püsküllüoğlu'nun Türkçe Sözlük'ünde bibliyofil için kitap dostu, kitaplara düşkün kimse denmiştir.
DİĞER FAYDALARI: Pratik düşünme becerisi kazandırır, zamanla iletişim kurma becerinizi geliştirir, empati kurma yeteneğiniz gelişir, hayal gücünüzü besler, genel kültürünüzü artırır, hayata bakışınızı değiştirebilir, öz güveninizi ve vizyonunuzu geliştirir ve hızlı düşünmenizi sağlar.
Hataylı 10 yaşındaki 4'ncü sınıf öğrencisi Tarık Yiğit, geçen yıl sınıf öğretmeni olan babası ile birlikte Uzman Eğitimci Selahattin Yaylamaz'ın Okuma Okulu Eğitim Akademisi'ne hızlı okuma ve algılama teknikleri eğitimine katıldı. 125 sözcükle başlayan Yiğit, 30 saatlik bir eğitimin ardından dakikada 750 sözcüğe ulaştı ...
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız mutlaka günde en az 1 saat zaman ayırmalısınız. Yani ben 5 dakika sabah okurum, 10 dakika yatmadan önce bakarım şeklinde bir alışkanlık kazanmanız, kitabın kurgusunda bir konu bütünlüğü yakalamanız mümkün değil.
Sesli kitap okuyarak zekanızı, diksiyonunuzu ve anlama yeteneğinizi güçlendirebilirsiniz. Bununla beraber kelime dağarcığınızı geliştirebilir ve duygusal zekanızı da geliştirebilirsiniz. Sesli kitap okumanın daha birçok faydası vardır ve yapılması gereken bir aktivitedir.
Sessiz okuma sesli okumaya göre çok daha hızlıdır. Çünkü sessiz okumada görme ve anlama çok hızlı olur. Ses organlarını (hançere) devreye sokmadan, göz ve zihin ikilisinin ürünüdür. Gözün görüp, beynin kavradığı bir eylemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri