Daha öncesinde elektronik ortamda satışı yapılan gazete ve dergiler %1 kitap ve benzeri yayınlar ise %8 oranında KDV'ye tabiydi. kitap okuyucu, tablet ve benzerlerinin tesliminde KDV oranı %18 oranı olarak belirlenmiştir.
Toptan ya da perakende kitap satışlarında:
Kağıt faturalarda; KDV oranı %0 ve tutarı 0,00 ₺ olarak kesilerek fatura toplamları bölümünde de hesaplanan KDV Oranı (% 0), KDV Tutarı (0,00 ₺) olarak gösterilecektir. Fatura açıklamasına “3065 Sayılı Kanun'un 13/n maddesi uyarınca KDV'den istisnadır” ibaresi yazılmalıdır.
Bu yeni düzenleme ile %8 KDV uygulanan giyim, ayakkabı, çanta, kitap gibi ürünlerdeki KDV %10 oldu. Daha önce %18 KDV uygulanan beyaz eşya, otomotiv, akaryakıt, elektronik kategorisinde yer alan ürünler için ise KDV oranı %20 olarak belirlendi.
7161 Sayılı Kanun'la Katma Değer Kanunu'nun “İstisnalar”a ilişkin 13. Maddesine eklenen (n) bendi ile; “Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi” KDV istisnası kapsamına alınmıştır.
Kitap KDV'sinde Son Durum:
Söz konusu bendin yürürlük tarihi 01 Şubat 2019'dur. Dolayısıyla 01 Şubat 2019 tarihinden itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi KDV'den istisna edilmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Elektronik kitap (e-kitap) ile süreli yayınların elektronik ortamda satışı, elektronik kitap ve süreli yayın okuyucu, tablet ve benzerlerinin tesliminde istisna uygulanmaz. İstisna, basılı kitap ve süreli yayınların teslimine ilişkin olup, bunların basımına ilişkin alınan mal ve hizmetler KDV'ye tabidir.
Türkiye Yayıncılar Birliği açıklama.jpg
Dr. Burhan Kuzu ve Mahfi Eğilmez'in de aralarında bulunduğu isimler kitaptaki KDV'nin tamamen kaldırıldığına yönelik paylaşımda bulunmuş ancak uygulamanın farklı olduğu anlaşılmıştı. 1 Şubat 2019 tarihi itibariyle kitap ve süreli yayınlarda KDV kaldırılıyor.
Bu değişiklikle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “yayıncılık sertifikası” verilmiş yayıncıların kitap ve süreli yayın teslimleri KDV'den istisna edilmiştir. Yani kitapta uygulanan %8 KDV, bakanlık tarafından yayıncı sertifikası verilmiş yayıncılardan kitap alınması halinde kaldırılmış oluyor.
KDV'siz kitap satışlarını KDV beyannamesinde nerede göstermemiz gerekir ? KDV beyannamesi TAM İSTİSNA bölümünde 335 kod ile beyan edilir. Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir.
Yayıncılık Sertifikası ile yayın yapan yayıncılar, ürettikleri kitapları: dağıtım firmalarına, kitabevlerine ya da başkaca teslim ettikleri noktalara toptan satışlarında; e-ticaret ya da doğrudan yayınevinden okuyuculara perakende satışlarında da KDV'siz olarak gerçekleştireceklerdir.
Dolayısıyla sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ürünlerinde KDV oranı % 8'den %20'ye çıkartılmıştır. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Özel olarak ayrı bir vergi oranı belirtilmemiş olan ürünlerde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi. Benzin, tütün, alkol ve elektronik cihazların KDV oranları yüzde 20 oldu.
Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, bebek bezi ve yeme-içme sektöründeki KDV yüzde 10 olacak. Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkolde KDV yüzde 20 olacak. Daha çok gıdayı kapsayan yüzde 1'lik KDV diliminde değişiklik yapılmadı.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder.
Bu maddeyi yorumlayacak olursak; sizin de dediğiniz gibi kitapları satma konusunda sorun yok.Çünkü "Yayma Hakkı" için tükenme ilkesi geçerlidir.Yani eser sahibi, yayıncıya eseri yayma hakkını devretmekle hakkı tükenmiş olur.Bundan sonra üçüncü kişilere yapılan satışlar eser sahibi ve diğer hak sahiplerinin yayma ...
%18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye yükseltilmiştir. % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a yükseltilmiştir. Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ürünlerinde KDV oranı % 8'den %20'ye yükseltilmiştir.
Dolayısıyla kurşun kalem, kırmızı kalem, versatil kalem ve versatil kalem ucundan oluşturulan setin tesliminde % 18 oranında KDV uygulanacaktır.
Yüzde 18 KDV →Yüzde 20 KDV olarak değiştirilmiştir. Yine bu karara göre eczanelerimizdeki YazarkasaPos KDV parametrelerinin de yürürlüğe gireceği 10 Temmuz 2023 tarihine kadar güncellenmesi gerekmektedir.
Genel bütçeli idareler dışındaki vergi mükellefleri tevkifatı yapılan vergiyi, 2 No'lu KDV Beyannamesi ile beyan ederler. KDV 1 ödemesi yapmamak bu duruma bir engel değildir. 2 No'lu beyanname yalnızca tevkifat gerektiren işlemlerin olduğu dönemlerde verilmektedir.
TÜİK'e göre ortalama bir romanın fiyatı 26 TL
Kitap fiyatlarındaki pahalılığın asıl sebebi ise, dolar kurundaki yükselmenin kâğıt fiyatlarına yansıması. Kâğıdı ithal ettiğimiz için kurdaki yukarı yönlü bir hareket, etkisini maliyetlerde ve satış fiyatlarında gösteriyor.
Bu nedenle ilk defa 2020 yılında 600.000 lirayı aşan telif kazançları için Mart/2021'de yıllık beyanname verilecektir. Bu durumda, örneğin 2020 yılında 600.000 TL'yi aşan telif kazancı elde eden bir yazar, söz ve beste sanatçısı, senarist, ressam, heykeltraş tarafından yıllık beyanname verilecektir.
(Net Tutar) x [1 + (Vergi Oranı/100)] KDV dahil hesaplama formülü KDV tutarına ulaşılabilir. Örnek verilecek olursa, bu formüle göre 1000 TL + %18 KDV ise şu şekilde hesaplanır. 1000 x (1 + 18/100) = 1000 x (1 + 0,18) = 1000 x 1,18 = 1180 TL sonucuna ulaşılır.
Ülkemizdeki KDV oranları başlıca, %1, %8 ve %18'dir. Genel olarak uygulanan ise % 18 KDV oranıdır. Ancak restoran, otel gibi hizmet sektörlerinde bazı istisnalar dışında %8 oranı uygulanır.
KDV sorumluluğu, alıcı ile satıcı arasında yarı yarıya bölüştürülmüş olur. Kısmi tevkifat hesaplanan verginin Bakanlıkça belirlenen kısmının alıcı tarafından beyan edilip ödenmesi, diğer kısmının ise işlemi (teslim ve hizmeti) yapan tarafından beyan edilip ödenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri