İmarsız arsalar, tarım niteliğinde sayıldığından dolayı çoğunlukla yatırım amacıyla tercih edilmemektedirler. Genellikle ekme ve biçme işleri kullanılan imarsız arsalarda prefabrik evler kullanılabilir. Bundan dolayı bu arsalar bungalov evler için de uygun alt yapıyı sağlamaktadır.
İmarsız arsaya prefabrik evler yapılabiliyor. Yani bungalov ev de yaptırabilirsiniz.
Bungalov tarzı evler bu arazilere yapılabilen küçük ama kullanışlı yapılardır. Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz.
Bungalov tarzı evlerde yaşamak için bu yapıları uygun arsanız varsa kendinizde yaptırabilirsiniz. Bunun için arsanın bir bölümünün imara açık olması yeterli olmaktadır. Yetkili yerlerden gerekli izinleri aldıktan sonra arazinin % 5 lik bölümüne bungalov inşası yaptırabilirsiniz.
Gerekli şartlar oluşturulduğunda tarla niteliğinde imarsız arsaların üzerine ahşap veya prefabrik yapı kurabilirsiniz. İmarsız arsaya Bungalov yapmak için gerekli şartlar nelerdir? 1-Arsanın yola cephesi olması gerekir. 2-İmar izni bulunmayan arsalarda imar izni en fazla yüzde beş oranında verilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Elbette bungalov evlerin, mülk sahibinin istediği ve sahip olduğu herhangi bir arsaya inşa edilmesi mümkündür. Bununla birlikte bungalov evlerin ayırıcı özelliklerinden biri, imarsız arazilere de inşa edilebiliyor olmasıdır.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
Bu alanlar 10,000 m2 altında olamaz. Kampçı Ünitesi (çadır, çadır-araba, oto karavan) başına hesaplanacak birim alan en az 200 m”dir. Kamping alanının büyüklüğüne bakılmaksızın 150 kampçı ünitesinden fazla yapılamaz. Bu alanlarda bungalov yapılamaz.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Tarlaya bağ evi yapmak için öncelikle tarlanın imar iznine açık olması ve tarlaya bağ evi yapmak için gerekli belgeleri sağlamanız gerekmektedir: Tarlanın tapusu. Tarlaya bağ evinin yapılması için alınan izin belgesi. Tarlanın kanunda belirtilen şartlara ve gayrimenkul durumuna uygunluğunu gösteren belge.
Tarlalar Türkiye genelinde imarsız arsa olarak kabul ediliyor. Tarla üzerinde ev inşası yapılabilir ancak bunun belirli kuralları vardır. Bu kuralların dışına çıkılması demek, hukuka aykırı bir hamle yapılmış olması demektir.
Tarlaya ev yapmak için izin belgesinin nereden alınacağı da bir merak konusudur. Tarlaya ev yapmak için izin alınan kurumlar tarlanın bulunduğu bölgenin belediyesidir. İkametgah adresiniz ve arazinin kayıtlı olduğu belge ile birlikte doğrudan belediyeye başvurabilir ve izin belgesi alabilirsiniz.
Prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması gerekiyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi belediyeden ruhsat izni alınması şarttır.
İmar Kanunu'nun 27. maddesi; belediye ve mücavir alanlar dışında kalan köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda ruhsatsız ev yapabilme imkanı verir.
Tiny house'unuz çekme karavan statüsünde olduğu için ayrıca bir imar iznine ihtiyacınız yoktur. önemlidir. Tarla arazisine Tiny House yapılır mı? Küçük eviniz eğer sabit değil, tekerlekli ise, tarla da dahil olmak üzere zeytinlik, bahçe, imarsız arazi gibi tüm imar planlarında yaşayabilirsiniz.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Eğer arsa, “Köy Yerleşik Alanı” içerisindeyse; Köy yerleşik alanlarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köy odası, köy camii ve benzeri köy ortak yapıları inşaat ve yapı kullanma iznine tabi değildir.
Ama sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı dediğimiz ve eskinin 3. derece sitine denk gelen alanlarda yine belli koşullarda bungalov yapılabilir.”
1. derece arkeolojik sit alanları ise bilimsel açıdan korunması önemli olan ve bilimsel çalışmalar için kullanılan alanlara denir. Bu 1. derece sit alanlarında bilimsel amaçlı kazı ve çalışmalar hariç hiçbir kazı veya çalışma yapılamaz. Aynen korunacak alanlardan olduğu için bu bölgelerde prefabrik ev yapılamaz.
1. derece sit alanında tiny house yapmak mümkün olmayabilir. Yerel yasal düzenlemeler sit alanlarında hangi tür yapıların izin verildiğini ve izin alınması gereken durumları belirler. Bazı bölgelerde geçici yapılar veya taşınabilir yapılar için özel izinler veya istisnalar olabilir.
Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya ortak yararlanmasına terk edilen mera zapt edilerek ev yapılması halinde faile 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecektir.
Müşterek yani hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabiliyor. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor.
Tarla vasfındaki parselin bir plana tabi olup olmadığı ve varsa üst ölçekli plan kararına ilişkin bilgiler; ilgili belediyeden talep edilebilir. Tarlanın belediye ve mücavir alan sınırı dışında olması durumunda ise gidilecek adres, il özel idaresidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri