Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yoğun çalışmaları sonucunda yapılan başvuru tamamlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret ile tescillendi. Türkiye'nin en çok kivi üretimi yapılan ili Yalova'da üretilen kiviler artık Coğrafi İşaretli oldu.
Kivinin erken hasat edilmemesi gerektiğinin altını çizen İl Müdürümüz; "İlimizde yetişen coğrafi işaretli Ordu Kivisi kendisine has aroması ve depo ömrünün uzun oluşuyla öne çıkmakta.
Ordu'da fındıktan sonra üreticilere önemli oranda gelir sağlayan Ordu kivisi, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescillendi.
Daha önce Kabataş helvası, Ordu Perşembe ceviz helvası, Ordu yayla pancarı (dürme) turşusu, Akkuş şeker fasulyesi, Gürgentepe çoban fasulyesi, Ordu kivisi, Ordu tostu, Yalıköy köftesi, Ordu taflan turşusu, Ordu sakarca mıhlaması, Ordu melocan kavurması, Ordu galdirik kavurması, Mesudiye kuru ekmeği (Mesudiye goliti) ve ...
Bu tip ürünlerin yöreselliğini yasal olarak ifade eden işaretlere de coğrafi işaret denir. Ülkemizde coğrafi işareti almış ürünlere örnek olarak; Antakya künefesi, Kayseri pastırması, Kars kaşarı, Amasya elması, Malatya kayısısı, Antep baklavası gösterilebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kırşehir'de yetişen, ince kabuğu ve lezzetiyle ünlü Kaman cevizi, Türk Patent ve Marka Kurumundan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün başvurusu üzerine Kaman cevizi, yaklaşık bir yıllık çalışmanın ardından tescillendi.
2021 yılında gerçekleştirilen 352 coğrafi işaret tesciliyle birlikte toplam tescilli coğrafi işaret sayımız 990'a ulaşmıştı. 2022 yılının Ocak sonu itibariyle bu sayı 1000'e tamamlandı.
Ülkemizin tescilli coğrafi işaretlerinden Giresun Tombul Fındığı'nın, Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescilinde son aşamaya gelindi. Tescil için yapılan başvuruya ilişkin inceleme süreçleri başarıyla tamamlanan “Giresun Tombul Fındığı" 10 Şubat 2022 tarihinde Avrupa Birliği nezdinde ilan edildi.
Türkiye'nin AB tarafından coğrafi işaretli olarak tescillenen 8. ürünü 'Giresun Tombul Fındığı' oldu. Fındık Tarım Satış Kooperatifleri (FİSKOBİRLİK) tarafından Avrupa Birliği'ne (AB) yapılan başvuru sonucunda Giresun Tombul Fındığı coğrafi işaret olarak tescillendi.
Şanlıurfa'nın çiğ köftesi, Karaköprü narı, ciğer kebabı, şıllık tatlısı, eşkilisi ve saç kavurmasının da aralarında bulunduğu ürünleri coğrafi işaret tescili aldı.
Kivi meyvesi, Yeni Zelanda'ya ilk kez 1904 yılında geldi. 25 yıl süresince bahçıvanlar tarafından geliştirildi, yetiştirildi ve bazı büyük meyveli cinsler seçildi. 1935 yılında, büyük meyveli cinsler Kaliforniya, Chico'daki "Plant Introduction Station"'a gönderildi.
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yoğun çalışmaları sonucunda yapılan başvuru tamamlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret ile tescillendi. Türkiye'nin en çok kivi üretimi yapılan ili Yalova'da üretilen kiviler artık Coğrafi İşaretli oldu.
Ordu'da fındıktan sonra en önemli gelir getirici tarımsal ürün olan Ordu kivisi, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescillendi.
Kivi, ülkemizde en çok Karadeniz ve Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. Yalova ve Ordu, kivi üretiminde ilk sırayı çeken şehirlerimizdir.
Ordu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan fındıklı burma tatlısı, coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Ordu Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, kente özgü ürünlerin marka değerinin ve tanınırlığının artırılması amacıyla çalışmalar sürdürülüyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu, ordu yağlısı olarak da bilinen Ordu pidesine tescil belgesi verdi. Ordu pidesine, coğrafi işaret tescil belgesi verildi.
Bu coğrafi işaret, 07.12.2005 tarih ve 26016 sayılı Resmi Gazetede ilan edilmiştir. 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi gereğince 31.12.2003 tarihinden geçerli olmak üzere tescil edilmiştir. ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır.
Daha önce Kabataş helvası, Perşembe ceviz helvası, Ordu yayla pancarı (dürme) turşusu, Akkuş şeker fasulyesi, Ordu kivisi, Ordu tostu, Yalıköy köftesi, Ordu taflan turşusu ve Ordu sakarca mıhlaması tescillenmişti.
FİSKOBİRLİK tarafından Avrupa Birliği (AB) nezdinde yapılan başvuru sonuçlanmış ve 20 Haziran 2022 tarihli ve L164/1 sayılı AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak Giresun kalite olarak bilinen Giresun Tombul Fındığının coğrafi işaretli ürün olarak tescili kesinleşmiştir.
Giresun Tombul Fındığı Avrupa Birliği'nde Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edildi. Fındık Tarım Satış Kooperatifleri (FİSKOBİRLİK) tarafından Avrupa Birliği (AB) nezdinde yapılan başvuru sonuçlanmış ve “Giresun Tombul Fındığı” coğrafi işaret (menşe adı) olarak tescil olmuştur.
Oldukça lezzetli ve sağlığa faydalı olan bu kuruyemiş, yetiştirildiği iklime ve bölgeye göre kalite farklılıkları göstermektedir. En kaliteli fındık dendiği zaman herkesin aklına ilk olarak Giresun fındığı gelmektedir. Giresun fındığı lezzetiyle ve özellikleriyle tartışmasız olarak en kaliteli fındıktır.
Ankara Ticaret Odası tarafından tescilli coğrafi işareti alınmış olan Ankara Döneri, kendine has bir floraya sahip olan Ankara'nın Polatlı, Beypazarı, Kalecik, Haymana ve Çubuk ilçelerinde…
Ayvalık Ticaret Odası, Türk Patent ve Marka Kurumuna 18.03.2004 tarihinde yapmış olduğu başvuru ile 10.06.2006 tarihinde 88 tescil numarası ile Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşareti tescilini Menşe Adı olarak almıştır.
Tadı, Rengi ve Aromasıyla Bilinen Adana'nın Coğrafi İşaret Tescilli Karpuzu, 8 Ülkeye İhraç Ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri