Kişisel Koruyucu Donanım Programının en önemli unsuru kullanıcının eğitimi ve bilinçlenerek kendini korumak isteği ile kendisine teslim edilen kişisel koruyucu donanımını doğru bir şekilde kullanması ve bakımını yapmasıdır.
f) İşveren, kişisel koruyucu donanımları hangi risklere karşı kullanacağı konusunda çalışanı bilgilendirir. g) İşveren, kişisel koruyucu donanımların kullanımı konusunda uygulamalı olarak eğitim verilmesini sağlar.
Kişisel Koruyucu Donanım, bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik ris- kine karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemedir.
Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır.
1) Gerektiği gibi kullanıldığında tam koruma sağlamalı, riske uygun seçilmelidir. 2) Kendisi ek risk yaratmadan ilgili riski önlemeye uygun olmalıdır. 3) İşyerinde var olan koşullara uygun olmalıdır. 4) Kullanan işçinin sağlık durumuna ve ergonomik gereksinimlerine uygun olmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
KKD, çalışanları potansiyel tehlikelerden korumak için kullanılır. Örneğin, baş, göz, kulak, solunum yolu ve cilt gibi hassas bölgelerin korunması için uygun koruyucu başlıklar, gözlükler, kulaklık, solunum maskeleri ve eldivenler gibi donanımlar kullanılır.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve 02.07.2013 tarihinde yayımlanan “Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik” uyarınca işyerlerinde, kaynağında önlem alınamayan durumlarda çalışanların kişisel koruyucu donanım kullanımı yasal bir zorunluluk haline gelmiş olmakla birlikte ...
MADDE 4 – (1) Tasarımcı tarafından, kullanıcının kendisinin değerlendirebileceği kabul edilen, tedrici olarak ortaya çıkan ve zamanında farkedilebilir derecede düşük düzeydeki risklere karşı koruma sağlayan basit yapıdaki kişisel koruyucu donanımlar, kategori-I olarak sınıflandırılır.
Soğuğa veya sıcağa karşı koruyan güvenlik ayakkabıları, eldivenler gibi koruyucu giysiler, endüstride kullanılan güvenlik gözlükleri, baretler, yüksekten düşmeyi önleyici emniyet kemerleri gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyucu donanımlara (KKD) örnek olarak verilebilir.
Kategori III
l) Kurşun yaralanmaları veya bıçak batmaları, m) Zararlı gürültü.
Kişisel Koruyucu Donanım Programının en önemli unsuru kullanıcının eğitimi ve bilinçlenerek kendini korumak isteği ile kendisine teslim edilen kişisel koruyucu donanımını doğru bir şekilde kullanması ve bakımını yapmasıdır.
c) Kişisel koruyucu donanımların kullanım şartları ve özellikle kullanılma süreleri; riskin derecesi, maruziyet sıklığı, her bir çalışanın iş yaptığı yerin özellikleri ve kişisel koruyucu donanımın performansı dikkate alınarak belirlenir.
Kardeş Kromatid Değişimi (KKD) testi, kromozom morfolojisi değişmeksizin, kardeş kromatidler arasında, özdeş segmentlerin simetrik genetik materyal alışverişi sonucu oluşan değişimlere neden olan mutajen bileşikleri saptamak için kullanılan bir testtir.
Kirletici elemanların eksikliğini önlemek için, gıda işlemede kullanılan KKD çoğunlukla soluk mavidir - çünkü doğal olarak mavi yiyecekler olmadığından, yabancı elemanlar hızlıca görsel olarak alınabilir ve çıkarılabilir.
Çapak, kıvılcım, zararlı ışınlar ve parça sıçramalarına karşı koruma sağlarlar. BACAK VE AYAK KORUYUCULARI: Ayakkabı, çizme, bot, tozluk, dizlik gibi donanımlardır. Sıcaklığa, kaymaya, düşmeye, batmaya, ezilmeye ve elektrik çarpmalarına karşı koruma sağlarlar.
Eldiven, maske ve koruyucu önlük/elbise giyilmeli, Eldiven çıkartıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır. dokunmadan önce eldiven giyilmelidir. Aynı hastada farklı girişimler için eldiven değiştirilmelidir.
İşverenin Sorumlulukları Nelerdir ? Öncelikle Kişisel Koruyucu Donanım nedir , bunu açıklayalım. KKD ; bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik riskine karşı çalışanları korunmak için yine çalışanlara verilen; giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemelerdir.
CE işareti, kişisel koruyucu donanımın mevzuata uygun şekilde üretildiğini ve güvenli olduğunu gösterir ancak yapılan işe uygun olduğunu göstermez. CE işareti taşıyan bir kişisel koruyucu donanımın, KKD mevzuatı gereği olan Temel Sağlık ve Güvenlik Gereklerini yerine getirdiği varsayılır.
Bir KKD Değerlendirme Formu, KKD olarak bilinen, Kişisel Koruyucu Donanım ihtiyacını belirlemede kullanılan bir dokümandır. KKD giyilmesi bazı durumlarda rahatsız edici veya zor olabilir, ancak bu ihtiyaç çalışanların görevlerini icra ederken güvenliklerinin sağlanması amacından doğmaktadır.
KKD'ler kullanım şekilleri ve karmaşık veya basit yapılarına göre kendi içlerinde 4 kategoriye ayrılmıştır; Kategori 0, KKD yönetmeliği kapsamına girmeyen basit yapılı kişisel koruyucu donanımlardır.
Kişisel koruyucu donanım tipleri çeşitli türlere ayrılmaktadır. Baş koruyucuları, el ve kol koruyucuları, göz ve yüz koruyucuları, kulak koruyucuları, bacak ve ayak koruyucuları, gövde ve vücut koruyucuları, solunum sistemi koruyucuları kişisel koruyucu donanım tiplerini oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri