Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına da 2023 Ocak ayında son vermişti.
6 ay vade % 3,00. 12 ay vade % 4,00 faiz oranları üzerinden ek ödeme yapılacaktır.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Eylül ayının ortasında Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltilmişti. Geçen gelen düzenlemeyle ise kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.
İlgili 25 soru bulundu
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında ne kadar para var, maliyeti ne kadar oldu? Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki paranın toplamı 2,5 trilyon lirayı aştı. Bu miktar 121,6 milyar Amerikan Dolarına karşılık geliyor. Mart 2022-Nisan 2023 arasında KKM'nin toplam gideri 5,6 milyar Dolar oldu.
Kur Korumalı Mevduata uygulanan zorunlu karşılıklar 6 aya kadar vadelide 5 puan artırıldı ve yüzde 30'a çıktı. 1 yıl ve 1 yıldan daha uzun vadeli olan KKM zorunlu karşılığı da yüzde 5'ten yüzde 10'a çıktı. Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 1 puan artış gösterdi.
Dolarizasyonu engellemek için icat edilen “Kur Korumalı Mevduat (KKM)” uygulaması, 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren hayatımızda.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri
Yine bir sene önce dolar kuru 17,42 TL iken Temmuz 2023'te 26,47'ye kadar çıktı. Toplam gider hesaplanırken bunların da dikkate alınması gerekiyor. TCMB'nin aylık kur ortalaması üzerinden her ayki KKM gideri hesaplandığında bu 17 aydaki maliyet 7,89 milyar dolar oluyor.
Bankalarla piyasa arasındaki kur makasının açılması, kur korumalı mevduatta (KKM) yatırımcının zarar etmesine neden oluyor.
(i) KKM Kur Riskini Kamuya Yüklemektedir
Yukarıdaki şekilde KKM'nin insanların dövizden uzaklaştırıp Türk lirasına yönelttiğini görmek mümkün. Bu durum ilk bakışta olumlu gibi görünse de bu durumun arkasında çok önemli bir tehlike yatmakta: kur riski.
Hesap açılış kuru, hesap kapanış tarihindeki kurdan yüksek ise kur farkı hesabınızdan tahsil edilir. Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacaktır.
ZIRAAT BANKASI, 1 MILYAR LIRAYA KADAR OLAN TURK LIRASI (TL) MEVDUAT HESAPLARINA UYGULADIGI FAIZ ORANINI, BUGUNDEN GECERLI OLMAK UZERE, TUM VADELERDE YUZDE 60 OLARAK YENIDEN BELIRLEDI.
Kişi başına 250 bin liraya kadar verilecek bu kredinin yıllık faiz oranı yüzde 9,75 ve vade süresi 36 aya kadar olacaktır.
Genç Çiftçi Kredisi ile 1.000.000 TL'ye Kadar Kredi
Faizsiz ve 2 yıl anapara ödemesiz olan Genç Çiftçi Kredisi, gençlerin 1.000.000 TL'ye kadar kredi kullanabilmelerine olanak tanıyor. Bu çerçevede kredi için gerekli harcama kalemlerini de bilmek gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri