Aynı nehirde iki defa yıkanamazsın. Nehir suyu taşır, zaman da seni taşır. Artık ne nehir aynı nehirdir ne de sen aynı sensindir. Bir şeyi ikinci kez yapmaya kalktığında asla ilki gibi olmaz.
Devrimci filozof Heraklitos değişimin önemini "Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz" sözleri ile altını çizmiştir. Heraklitos'a göre evrende hiçbir nesne, nesnelerin hiçbir özelliği yoktur ki, değişmeden kalsın. Her şey bir başka şeyin yıkımı/ölümü sayesinde varlığa gelmekte ve daha sonra yok olup gitmektedir.
Heraclitus: Aynı nehirde iki kez yıkanamazsınız: Çünkü…
Herakleitos derki; “Aynı nehre iki kez giremezsin”. Oysa, aynı nehre bir kere bile giremezsin çünkü nehir akmaktadır. Nehir çok hızlı akmaktadır ve yalnızca nehir değil, sen de akarsın. Aynı nehre iki kez giremezsin çünkü nehir değişir.
Herakleitos evrende bulunan tüm şeylerin bir değişim ve oluş içinde olduğunu ileri sürer. Evrenin arkhesinin ateş oldu- ğunu, her şeyin ateşten geldiğini ve yine ona döneceğini ve böylece evrenin varlığını akış içinde sürdürdüğünü savunur.
İlgili 35 soru bulundu
Bilgi kuramı Herakleitos'un en çok önem verdiği şey bilgeliktir. Ama bu aynı zamanda geleneksel Yunan düşüncesidir. Bilgeliğin her şeyden üstün olduğunu ifade ediyor.
Nehir akıp gittiği için, aynı nehre iki kez giremeyeceğimizi belirten herakleitos'a göre, evrende hiçbir nesne, nesnellerin hiç bir özelliği yoktur ki, değişmeden kalsın. her şey bir başka şeyin yıkımı ve ölümü sayesinde varlığa gelmekte ve daha sonra yok olup gitmektedir.
Herakleitos'a göre, arkhe “ateş”tir. Alevde yakılan bir şey değişime uğrar ve sonunda hepsi alev olur, alevin kendisi ise asla değişmez. Yakılan her şeyin ateşe dönüşmesi gibi, ateşte her şeye dönüşmektedir, bu sebepten ötürü Herakleitos, ateşin arkhe olduğunu öne sürmüştür.
Kendisinden sonra gelen Platon, Sokrates ve Aristoteles gibi filozoflar Herakleitos'un görüşlerinden etkilenmiştir. Antik felsefede önemli bir yer tutan ''Logos'' kavramını ortaya atan ilk filozoftur.
Ona göre evrende sürekli bir değişim vardır. Herakleitos'un öğretisinde oluş ve değişim önemli bir yere sahiptir. Herakleitos'a göre evren, sürekli, evrensel bir değişim ve dönüşüm içindedir. O, her şeyin her an değiştiği ve bir oluş içerisinde olduğunu belirtir.
Buna karşın Herakleitos, değişimi Varlığın özüne yerleştirmekte ve değişim olmaksızın varlığın da olamayacağını ifade etmektedir. Değişim bir yanılgı değildir. Fakat, bununla birlikte değişim kaotik de değildir. Doğadaki değişim aynı zamanda belirli bir düzen de içerir.
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
En büyük üstünlük bilgeliktir. Değişmeyen tek şey, değişimdir.
Filozof evrenin en temel maddesinin “Ateş” olduğunu söylemektedir. Herakleitos'a göre Ateş, varlığın temelidir ve tüm zıtlıkların beraberliğidir. Evren sürekli akan bir süreçtir, baştan sona değişmedir, asla duraksamayan, sürekli bu değişimin içinde olan başka bir şey bulunmamaktadır.
Heraklitos, düşüncelerini açık ve öğretici bir tarzda aktarmadığı, okuyucusundan aktif bir felsefi katılım ve çaba beklediği için 'Karanlık Filozof' olarak da anılır.
Heraklitos'a göre, evrenin ana maddesi ateş. Evren ateşten meydana gelmiştir ve tekrar ateşe dönüşecektir.
HERAKLEİTOS NEYİ SAVUNUR? Felsefe alanında pek çok düşünce geliştiren Herakleitos'un en ünlü felsefesi değişim ya da akış felsefesidir. Herakleitos felsefesine göre her şey sürekli bir değişim içindedir. Her şey akar ve değişir.
Belki de eser, elimizdeki haliyle bütünü yansıtmaktadır ve bu zıtlık, tam olarak anlatmak istediği şeyin anlatma biçimidir.
Herakleitos'a göre, evren sürekli bir oluş ve değişim içindedir. Her şey her zaman durmaksızın değişmektedir. Hiçbir şey aynı olarak kalmamaktadır. Değişme, ya gelişme ya da başka bir şeye dönüşme şeklinde gerçekleşmektedir.
Parmenides'e göre, evrende değişen hiçbir şey yoktur. Gerçeklik, yani Varlık, mutlak anlamda Bir'dir, kalıcıdır, süreklidir, yaratılmamıştır, yok edilemez; o ezeli ve ebedidir; onda hareket ve değişme yoktur.
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür. MÖ 5. yüzyılda Herakleitos logosu evreni düzenli bir bütün olarak kuran ve hareket ettiren ussal ilke biçiminde tanımlamıştır.
Sofistler, MÖ 5. yüzyılda para karşılığında felsefe öğreten gezgin felsefecilerdir. Özellikle Atina'da çağın önde gelen bilgeleri var olan değerleri (kritias) eleştirmişlerdir. Göreceli ve kuşkucu düşüncenin köklerini atmışlar ve geliştirici olmuşlardır.
Varlığı kesin olan tek şeyin düşünmek olduğuna kanaat getirdiğinden, düşündüğü an var olduğunu kabul eder. Düşünmek var olmanın ön koşuludur.
Descartes'ın sisteminin temel önermesi olan «Düşünüyorum, öyleyse varım», üzerinde tartışmaların sürüp gittiği bir, önermedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri