KIKIRDAK VE YAĞ DOKULARINI KUVVETLENDİRİYOR Bu açıdan, gıdalarımıza bol jöle, jelatin ve C vitamini eklemenin, eklemlerimizi sağlıklı tutmada, kıkırdak tamiri ve doku onarımında yararlı bir rol oynayabileceğini söyleyebiliriz.
Dizin altına bir havlu rulosu, kırlent ya da yastık koyarak dizle yastığı ezmek de önemli bir egzersizdir. Ne kadar basılırsa üst kaslar o kadar sıkılaşır. Bu hareketlerle kıkırdak yapısının da geleceğe yönelik korunmasına yardımcı olmak mümkündür. Yüzme her şart altında tavsiye edilir.
Kıkırdak, eklem uçlarında iki kemiğin birleştiği yerde kemik uçlarını kaplayan kaygan ve parlak yapıdır. Alttaki kemikten ve eklem sıvısından beslenir.
Kıkırdak dokusu eklemlerde kemik uçlarını kaplayan, hareketi sağlayan, kaygan özellikte sert bir dokudur. Yapısı dolayısıyla kanlanması, sinir ucu ve lenf sistemi olmadığı için eklem sıvısından beslenir.
Dizlerdeki kıkırdağıdoymuş yağ alımını azaltarak güçlendirebilirsiniz. Fasulye ve tofu gibi yağsızproteinlerin doymuş yağ oranı düşüktür. Kronik enflamasyonu azaltan omega-3içeriğiyle deniz ürünlerinin ekstra faydaları olabilir. Somon, ton balığı,sardalye, karides, istiridye, deniz tarağı omega-3 açısından zengindir.
İlgili 25 soru bulundu
Erişkinlerde eklem kıkırdağının iyileşme yeteneği yok dencek kadar azdır. Vücuttaki diğer dokuların aksine, eklem kıkırdağı yaralanma sonrası kendini yenilemez. Kıkırdakta iyileşme cevabını oluşturmak için mutlaka cerrahi müdahaleler gereklidir.
Dizdeki kıkırdak hasarı vücudun onaramayacağı kadar büyük olan hastalarda artroskopi ile mikrokırık uygulaması, genç hastalarda kıkırdak nakli, ileri yaşta ise son çare diz protezi de dahil olmak üzere bir çok cerrahi alternatif mevcuttur.
Kıkırdak dokusu, yaklaşık 4 – 6 hafta sonra tamamen iyileşmeye başlar.
Eğer diz kapağınız olması gerektiği bir konumdaysa konservatiftedavi uygulanır buna destek olarak da dinlenme, soğuk tedavisi, diz kası güçlendirici egzersizler, antienflamatuar ilaç tedavisi, ağrı kesici, kıkırdak kuvvetlendirici ilaç kullanılmaktadır.
Kulağın kıkırdak bölgesi olarak adlandırılan ve dış üst kısmında yer alan bu bölge de küpe takmak için çokça tercih edilir. Bu bölge tabanca ile değil piercing yöntemi ile özel iğne kullanılarak delinir.
Glukozamin, vücut tarafından tendonları, bağları, kıkırdakları ve eklemleri çevreleyen sıvıyı oluşturan diğer kimyasalları yapmak için kullanılan bir kimyasaldır. Vücutta doğal olarak bulunan glukozamin maddesi, takviye olarak da alınabilir. Glukozamin almak eklem çevresindeki kıkırdağı ve sıvıyı artırabilir.
Eklemlerdeki sıvı azalmalarını engellemek için mutlaka hareketsiz yaşamdan kaçınılmalıdır. Düzenli spor ve yürüyüş ile bu rahatsızlık engellenebilir. Bu sayede sıvı kaybeden eklemlerde sıvı üretimine başlayacaktır. Ayrıca bol su tüketimi her açıdan olduğu kadar sıvı kaybında da çok önemlidir.
Bu vitamin ve mineraller arasında eklemler için vazgeçilmez olan D vitamini, kalsiyum, magnezyum ve fosfor yer alır. Bor, D vitaminin vücudumuzda daha uzun süre tutulmasını sağlar. Böylece D vitamini, kemikler tarafından maksimum fayda ile emilir. Bor aynı zamanda osteoporoz kaynaklı kemik kaybını da engeller.
Vücuttaki diğer dokuların aksine, eklem kıkırdağı yaralanma sonrası kendini yenilemez. Kıkırdakta iyileşme cevabını oluşturmak için mutlaka cerrahi müdahaleler gereklidir.
Tedavi yöntemi kıkırdak hasarı olan kişiden eklemin yük taşıman bölgesinden 2-3 mm lik örnek kıkırdak dokusu alınır, laboratuvar şartlarında kıkırdak hücresi çoğaltılır. Çoğaltma işlemi 2 – 3 hafta sürer ve elde edilen yeni kıkırdak dokusu hasarlı bölgeye nakledilir.
Kıkırdak oldukça özelleşmiş bir doku olmasına rağmen kendisini onaramaz. Bunun nedeni, kıkırdak dokuya kendisini yenileyecek kadar kan akışının bulunmamasıdır. Eklemde bir kıkırdak hasarı geliştiği zaman çoğunlukla bunun cerrahi olarak onarılması gerekmektedir.
Gün içerisinde 2-3 kez; 5 ila 10 kez çömelip kalkın. Bisiklete binmek, koşu bandında zorlanmadan yürümek veya çeşitli aletlerle yapılan egzersizler de dizlerinizin kaslarını kuvvetlendirerek şikayetlerinizi azaltmaya fayda sağlayacaktır. Otururken dizleri devamlı bükülü tutmayın.
Travma sonrası diz ekleminde bir parça kıkırdak veya kemik koparsa (bazı vakalarda kıkırdağın altındaki kemik ile kopar) ve yaralanma hemen tedavi edilmezse, bu parça eklem içine düşüp, eklem sıvısının olduğu her yere gidebilir. Buna eklem faresi denir.
Kıkırdak deldirme bakımı ise kulaklardaki diğer deliklerin bakımı ile paralellik gösteriyor. Daha uzun bir iyileşme süresi isteyen kıkırdak delimlerinde hassas davranılması ve gün içinde altı saatte bir olacak şekilde losyonla temizlenerek kremlenmesi öneriliyor.
1-2 haftada değiştirilecek kıvamda iyileşir. 1-2 ayda ise tamamen iyileşir ve ömür boyu kapanmaz, sadece delik küçülür.
Diz eklemindeki aşınmanın %90'ında belirli bir sebep yoktur. Bunlar genetik özelliklere bağlı sorunlar olabilir. Geriye kalan %10'luk bölümde ise geçirilmiş travma, kırık veya kemiklerdeki deformasyonlar gibi altta yatan sebepler bulunabilir.
Diz ağrısına iyi gelen bitkiler arasında bamya tohumu, defne yaprağı, çınar yaprağı zencefil ve zerdeçal bulunmaktadır. Bunların dizlere düzenli sürülmesiyle diz ağrılarından kurtulmak mümkündür.
Bu, kemik yüzeyini güçlendiren ve koruyan bir işlemdir. Bazı durumlarda ise aşınmış kemiğe sağlıklı kıkırdak nakli yapılabilir. Serbest cisim varsa bunlar da temizlenir. İyileşmeniz, uygulanan tedavi işlemine bağlı olarak dört hafta ile altı ay arasında bir süre alabilir.
Diz çevresi yağlanmalarının çözümü de var
Özellikle iç taraflarda ve diz kapağı üzerinde biriken yağlar, rahatsızlık veren bir görünüme yol açar. Bu bölgedeki yığılan yağları eritme için soğuk lipoliz ve enzimatik lipoliz yöntemleri ile tedavi şekilleri mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri