Canlı organizmalar, DNA'yı laboratuvar ortamında kullanılan geleneksel yöntemden çok daha farklı bir biçimde üretir. Polimeraz olarak adlandırılan enzimler, bir DNA iplikçiğindeki bilgileri okur ve bu iplikçikle eşleşecek DNA dizisini sentezler.
DNA'nın ana görevi, genetik bilgiyi saklamak ve RNA molekülünü üretmektir. RNA molekülü, DNA'daki bilgiyi proteinlere dönüştürür. Bu proteinler, canlıların vücutlarını oluşturur ve DNA içindeki bilgi, ne tür ve miktarda proteinler üretileceğini belirler.
Kimyasal olarak DNA, nükleotit olarak adlandırılan basit birimlerden oluşan iki uzun polimerden oluşur. Bu polimerlerin omurgaları, ester bağları ile birbirine bağlanmış şeker ve fosfat gruplarından meydana gelir.
DNA, dört kimyasal bazdan oluşan bir kod olarak saklanmaktadır. Bu bazlar adenin (A), guanin (G), timin (T) ve sitozin (C)'dir. İnsan DNA'sı yaklaşık 3 milyar bazdan oluşur ve bu bazların yüzde 99'undan fazlası tüm insanlarda aynıdır. DNA'nın yapısı, bükülmüş bir merdivene benzediği için çift sarmal bir yapıdır.
DNA'nın ikili sarmal yapısındaki her bir zincir nükleotid birimlerinden oluşur. Nükleotidlerin yapısında beş tane karbon içeren şeker (deoksiriboz), fosfat grubu ve azotlu organik bazlar bulunur.
İlgili 17 soru bulundu
Dnanın temel molekülleri nükleotitlerdir. Bunlar fosfat azotlu organik baz ve deoksiriboz şekerinden oluşur. Bunların birleşmesiyle adenin,timin,guanin,sitozin,urasil(rna için) oluşur. Bunların üçlü dizilimleri kodları oluşturur gen bölgeleri ilgili proteinin sentezinden sorumlu dna dizileridir aslında.
Canlı organizmalar, DNA'yı laboratuvar ortamında kullanılan geleneksel yöntemden çok daha farklı bir biçimde üretir. Polimeraz olarak adlandırılan enzimler, bir DNA iplikçiğindeki bilgileri okur ve bu iplikçikle eşleşecek DNA dizisini sentezler.
5 karbonlu şekerler (pentozlar) DNA ve RNA ' da bulunan monosakkaritlerdir. Deoksiriboz şekeri DNA , riboz ise RNA'da bulunur.
DNA, mikro ölçekteki hücre çekirdeğinin içinde, histon adı verilen proteinlerin etrafına sıkıca sarılmış şekilde bulunur. Bu yapılar kromozom olarak isimlendirilir. İnsan hücrelerinde 23 çift kromozom bulunur.
Polinükleik asitler (DNA/RNA) için monomerler, her biri bir pentoz şekerinden, nitrojenli bir bazdan ve bir fosfat grubundan oluşan nükleotidlerdir. Nükleotid monomerleri hücre çekirdeğinde bulunur. Dört tür nükleotid monomeri, DNA'nın öncüleridir ve dört farklı nükleotid monomeri, RNA'nın öncüleridir.
3.Koful : Hücre içerisindeki görevi depolama yapmaktır. Hem DNA hem de RNA içerinde bulunur.
RNA, RNA polimeraz enziminin DNA'yı okuması (transkripsiyonu) ile sentezlenir ve ardından başka enzimler tarafından işlenerek değişime uğrar. Bu RNA işleyici enzimlerin bazıları kendi RNA'larını içerirler.
İnsan genomu Homo sapiens'in genomudur. 23 kromozom çifti üzerinde bulunur, bunlardan 22 çifti otozomal kromozomdur, kalan çift ise cinsiyeti belirler. Haploit insan genomu toplam 3 milyar DNA baz çiftinden biraz fazla uzunluktadır.
DNA, kendisini ve RNA'yı üretebilen moleküldür. RNA, DNA'yı üretemez ancak proteinleri sentezleyebilir. Proteinler, ne RNA'yı ne de DNA'yı sentezleyebilir. Sadece bunlar tarafından sentezlenirler.
Kromozom, (Yunanca, chromos (renk), soma (vücut)); DNA'nın "histon" proteinleri etrafına sarılmasıyla, yoğunlaşarak oluşturduğu, canlılarda kalıtımı sağlayan genetik birimlerdir.
Tüm hücre tiplerinde belirlenen bu enzimler memelilerde pankreasta üretilmekte ve ince bağırsağa salgılanmaktadır.
Ejakulasyonun olduğu ve sperm kalitesinde herhangi bir sorun bulunmadığı durumlarda spermatozoanın cinsel ilişkiden itibaren 48 saate kadar ve bazı durumlarda 6 güne kadar geçen sürelerde vajinal ve anal svaplarda tespit edilebileceği gösterilmiştir [1,2].
Virüsler kalıtsal bilgilerini ya DNA da, yada RNA da saklayabilirler. Ancak teknik olarak virüsler canlı kategorisinde değerlendirilmediği için RNA lı canlılarda vardır diyemeyiz. “Canlı hücrelerin tamamında DNA vardır.” Doğru bir tanımlama olacaktır.
Bilim insanları, DNA'nın ölümden sonra da aktif olduğunu ortaya koydu. Bazı genlerin 24 saat kadar faal kaldığını gören araştırmacılar, bu bilginin gelecekte adli tıpta kullanılabileceğini dikkat çekti! Genler, ölümden bir süre sonra daha faaliyete devam ediyor.
DNA 5 karbon atomu içeren deoksiriboz şekerinden oluşur. Benzer şekilde RNA'nın şekeri de 5 karbon atomu içerir.
•Riboz, pentoz fosfat yolağında elde edilir, deoksiriboz ribonükleotit redüktazın difosfatlar üzerie etkisi sonucunda elde edilir. •DNA ve RNA'nın yapısında yer alan adenin ve guanin, pürin nükleotit bazlarıdır.
DNA kendini eşleyebilir (Replikasyon =Duplikasyon). RNA'ların sentezini yapar. Canlılar arasında çeşitliliği sağlar.
Bilim adamları ürettikleri sentetik DNA'larla evrim ve kalıtımı da taklit etmeyi başardı. Bilim adamları sentetik RNA ve DNA yaratarak yaşamın kimyasını taklit etmeyi başardı. Araştırma, genetik bilgi depolama ve aktarmanın doğal DNA ve RNA'nın tekelinde olmadığını kanıtlamış oldu.
DNA testi yapılabilmesi için kişilerden örnek alınması gereklidir. DNA testi için en uygun örnekler swap ve kan dokularıdır. Ancak bazı durumlarda kan ve swap elde edilemezse numune olarak diş fırçası, saç teli, göbek kordonu, diş ipi, idrar kullanılabilir.
Her bir nükleozom yaklaşık 50 baz çifti içeren bir bağlayıcı DNA dizisi ile birbirinden ayrılır. Nükleozom yapısı, interfaz sırasında DNA'yı kopmak formuna getirmeye yardımcı olur. Aksi takdirde, bir kromozomun doğrusal uzunluğu, çekirdeğin çapından daha büyük olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri