Klasik Dönem bestecileri, müziği daha objektif ve evrensel bir dil olarak ele almışlardır. Bu dönemdeki besteciler, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven ve Joseph Haydn gibi isimlerdir.
Barok müzik dönemi Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Jean-Baptiste Lully, Arcangelo Corelli, Claudio Monteverdi, Jean-Philippe Rameau ve Henry Purcell gibi bestecilerin eserlerini kapsamaktadir.
İlgili 39 soru bulundu
Johann Sebastian Bach (Almanca telaffuzu: [ˈyoːhan seˈbastian ˈbahh] 21 Mart 1685, Eisenach - 28 Temmuz 1750, Leipzig), Alman barok müzik bestecisi ve orgcudur.
Ludwig van Beethoven (vaftiz: 17 Aralık 1770, ölüm: 26 Mart 1827), Klasik dönemden Romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve bestecidir.
Giuseppe Verdi (10 Ekim 1813, La Roncole, İtalya – 27 Ocak 1901, Milano, İtalya), 19. yüzyıl İtalyan operası ekolünden gelen en ünlü İtalyan besteci. Tüm dünyada eserleri en çok sahnelenen opera bestecilerinden birisidir.
Wolfgang Amadeus Mozart (27 Ocak 1756, Salzburg - 5 Aralık 1791, Viyana) veya vaftiz adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir.
Blues müzik Rock müziğin atası kabul edilir.
Türkiye'de klasik müziğin öncüsü olan Cemal Reşit Rey, çok iyi bir piyanist olmasının yanı sıra besteler de yapan üretken bir müzisyendir.
Hacı Arif Bey, Şevki Bey, Nikoğos Ağa, Tanburi Ali Efendi, Hacı Faik Bey, Tanburi Cemil Bey, Saadettin Kaynak, Münir Nurettin Selçuk, Yaseri Asım Ersoy, Selahattin Pınar, önde gelen besteciler arasında sayılabilir.
Özellikle Op. 109 piyano sonatıyla Klasik müziğin Romantik Dönemini başlatmıştır. Yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken Beethoven 1801'de işitme problemleri yaşamaya başlamış ve 1817'de tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir.
Beethoven'ın Hayatı
Beethoven eserleri arasından öne çıkanlara geçmeden önce, bu dahi besteciyi kısaca tanıyalım. Aralık 1770'te Almanya'nın Bonn şehrinde doğan Beethoven'ın çocukluğu ve ilk gençliği tarihte iz bırakmış birçok dahi gibi zorlu geçmiş.
NEDEN SAĞIR OLDU? Otopsiye göre Beethoven'ın doğuştan gelen frengi nedeniyle duyma yetisini kaybettiği tahmin ediliyor. Ancak bir diğer teoriye göre gastrointestinal şikayetlerin etkisi duyma engeline sebep olduğu yönünde.
Altı yüzyıllık Osmanlı tarihinin bölümlenmesinde, 1300-1600 yılları arasındaki klasik dönem, otokratik ve merkeziyetçi yönetimi, ekonomisi ile belirgin ve kendi içinde bütünlük niteliğine sahip bir dönem olmuştur (İnalcık, 2009: 39).
Klasik müzik ilk olarak Avrupa'da ortaya çıkmıştır. 15. yüzyılda başlayan klasik müzik maratonu 17. yüzyılda barok dönemine girmiştir. Estetiği, güzelliği ve iyiyi temsil eden klasik müzik, müziğe yeni bir form kazandırmak amacıyla ortaya çıkmıştır.
“Modern dönem”, modernleşmenin başladığı kabul edilen dönemden günümüze kadar olan zaman dilimini kapsar. 'Modern', 'modernist', 'çağdaş', 'çağdaşlık', 'asrî' vb. kavramlar hem müspet hem de menfi değer yüklü kavramlar olarak algılanabilmektedir.
Barok sözcüğü, birbirinden ayrı iki şeyi tanımlar; sanat tarihinde, Rönesans ile klasikçilik arasında kalan bir dönemi ve bütün çağlarda verilmiş bazı eserlerin tarzını, başlangıcı ve bitişi için kesin bir tarih verilememekle birlikte 14. ve 18. yüzyıllar arasında oluşup şeklini almış bir dönemdir.
Bu yüzden besteci gerek kendi ezgilerini gerekse diğer bestecilerin temalarını farklı çalgılar için yazdığı eserlerde kullanmak zorun- dadır. Bu, aynı zamanda barok dönemin önemli eser yazma yöntemlerinden biri olarak yerleşir ve dönemin en baskın ismi Johann Sebastian Bach'ta sıkça görülür.
Pek çok eseri kayıp olsa da, oğlu Carl Philipp Emanuel sayesinde günümüze ulaşan besteleri vardır. Yaşadığı dönemde 1000'den fazla beste yapmasına rağmen, Johann Sebastian Bach eserlerinin yalnızca 12'si günümüze ulaşmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri