Fasıl, Klasik Türk müziğinde bir süittir. Arapça nevbe ve vesleye benzer. Klasik bir fasıl genellikle taksim, peşrev, kâr, beste, ağır semai, yürük semaisi, gazel, şarkı ve saz semaisi gibi hareketler içerir, aranağme olmaksızın sürekli olarak çalınır ve aranağme aranjmanları ile birbirine bağlanır.
Türk mûsikisinin tarihî gelişimi içerisinde Osmanlı sahasında XIX. yüzyıla kadar icra edilen fasıllar “klasik fasıl” diye adlandırılmıştır. Bir klasik faslın oluşabilmesi için eserler form bakımından şu şekilde sıralanmalıdır: Taksim, peşrev, kâr, birinci beste, ikinci beste, ağır semâi, yürük semâi, saz semâisi.
Fasıl, gece ve eğlence hayatı ile ilgili kullanılan sözcüklerin içinde yer almaktadır. Fasıl klasik müziğin yaygın olarak kullanılan, genellikle akşam başlayan ve geç saatler kadar süren, eğlenceli vakit geçirmenin bir yolu olarak geçmektedir.
Klâsik Türk Müziği'nde toplu icra uygulamasının gelenekteki örneklerini fasıl heyetleri oluşturmaktadır. Saraylarda uygulanan kalabalık ses ve saz topluluklarına “küme faslı” denmiştir.
En Popüler Fasıl Mekanları!
İstanbul, Osmanlı döneminden bu yana meyhane kültürü ile ünlü bir semt. Bu ününde önemli rol oynayan fasıl gecesi konsepti ise en keyifli eğlence anlayışlarından biri olarak öne çıkar. Birbirinden nefis yemekler, canlı müzik eşliğinde ya da plaktan çalan şarkılarla renklenir.
İlgili 26 soru bulundu
Kökeni: "Fasıl" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "فَصْل" (fasl) kelimesi bölüm veya ayrım anlamına gelir. Örnek Cümle: Bu geceki konser, Türk sanat müziği faslından oluşacak ve birçok ünlü şarkıcı sahne alacak.
Meânî ilminde fasl ise, cümlenin cümleye atfını terk etmek anlamına gelmektedir50. Daha kapsayıcı bir şekilde faslı şöyle tarif etmek mümkündür: Fasl, lafız ve anlamında birliktelik bulunan veya lafız ve anlam yönüyle ilişkili olmayan iki cümlenin atfının terk edilmesidir51.
Peşrev klasik Türk müziğinde faslın giriş taksiminden hemen sonra ve şarkıdan önce çalınan parçadır. Ayrıca pehlivanların güreşe tutuşurken ellerini uyruklarına ve birbirlerine vurarak yaptıkları gösterinin adı da peşrevdir.
Eskiden akademik bir kurul olan sarayda kadınlar tarafından yapılırsa Kadın Faslı oluyor. Kadın erkek birlikte yapılınca buna Karma Fasıl deniyor. Eski geleneğe göre faslın sonunda sazlar tarafından mutlaka icra edilen eserlere saz semaisi deniyor.
Fasıl, Klasik Türk müziğinde bir süittir. Arapça nevbe ve vesleye benzer. Klasik bir fasıl genellikle taksim, peşrev, kâr, beste, ağır semai, yürük semaisi, gazel, şarkı ve saz semaisi gibi hareketler içerir, aranağme olmaksızın sürekli olarak çalınır ve aranağme aranjmanları ile birbirine bağlanır.
Fasıl (oyun) : Asıl hikâyenin anlatıldığı, diğer tiplerin perdeye geldiği bölümdür. Oyun, bu bölümdeki konuya göre isim alır. Fasılın sonunda, oyuncular perdeden ayrılır Hacivat ve Karagöz kalır.
Fasıl, diğer tanımıyla din dışı Türk musikisi geleneğinde aynı makamda ve çeşitli formadaki eserlerin sıralanmasıyla yapılan konser anlamına da gelir.
Sözlükte “kesmek, uzaklaştırmak, ayırmak” mânasına gelen fasıl (fasl) isim olarak “iki şey arasındaki boşluk veya engel” demektir.
Çünkü cins, kendi altında yer alan türlerden her birini ona özgü olmayan bir şeyle tarif eder. Halbuki fasıl onların her birini ona özgü olanla tarif eder. Bundan dolayı herhangi bir türün “ne olduğu”nu (mahiyetini) sorduğumuzda onu cinsiyle tarif etmiş oluruz.
Fasıl, diğer tanımıyla din dışı Türk musikisi geleneğinde aynı makamda ve çeşitli formadaki eserlerin sıralanmasıyla yapılan konser anlamına da gelir.
- Kitabı kapadı, biraz durdu, sonra tekrar açarak o faslı sonuna kadar bir hamlede okudu.- Dönülmez akşamın ufkundayız, vakit çok geç / Bu son fasıldır ey ömrüm nasıl geçersen geç- Fazla olarak arada bir patronu çekiştirmek, dedikodu yapmak faslı da kapanacak. - Radyo ince sazdan sultaniyegâh faslına başlamış.
Müzakere süreci
Türkiye, Avrupa Birliği'ne tam üyelik için müzakerelere 2005 yılında başladı. Tüm başlıklarda tarama süreci tamamlandı. 30 Haziran 2016 tarihi itibarıyla 33 fasıl başlığından 16'sı açıldı, 1 fasıl kapatıldı. 15 başlıkta ise müzakereler devam ediyor.
Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de Karma; herhangi bir eyleminin veya düşüncenin sonucunun, her şekilde sadece o kişiyi etkilediğini ifade eder. Karma, Tanrı'nın ya da dünyada bir hâkimin hüküm vermediği, “ilahi bir lütuf” ya da “ceza” olmadan, kişinin kendini değerlendirdiği bir öğretidir.
Karma, evrenin görünmeyen yasası olarak tanımlanır. Karma anlatılırken botanik yani bitki biliminin yasaları ile örnek verilir. “Gözle görünen dünyada her aksiyon ya da hareket, bir sonuç doğurur.” yasasını hepimiz biliriz. Elma tohumu ekersek elma ağacımız olur.
Sonuç çıkarmak ve hükme varmak da fasl olarak nitelendirilir.
Mülazemet, bir yerde durmak, devamlılık sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Bir yerde uzun bir süre çalışan kişilere ise mülazım denir. Bu kelimenin yan anlamı ise teğmendir.
1. Yağlı güreşte pehlivanları bağırarak halka tanıtan ve duâ okuyarak güreş meydanına süren kimse. 2. mec. Fitneci, dedikoducu: “Cazgır karı.”
Ayrım (Fasl): “Cinsi ve türü birbirinden ayıran ana karakterlere ayrım denir.”13 Ayrım da yakın ayrım ve uzak ayrım şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Yakın ayrım, bir türü yakın cinsindeki ortaklarından ayıran kavramdır.
Birden fazla hakiki anlama sahip sözlere “lafz-ı müşterek” denir.
Faslı kelimesi, aslında bir aitlik sözcüğüdür. Çünkü bu kelimenin açıklaması Fas halkından olan kişiler demektir. Yani Faslı kelimesi Fas ülkesine ait olan kimse anlamını taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri