Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Günde 24 saat çalışan endüstriyel klimaların aylık enerji tüketimi 1600 kWh'e kadar varabilir.
Yine 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 190 – 250 arasında fatura gelir. A sınıfı 24.000 BTU Klimalar Ne Kadar Yakar? A Sınıfı 24.000 BTU olan klimalar en yüksek ısıda saatte 2.19 kw elektrik sarf eder. 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 240 – 350 arası fatura gelir.
Ortalama 200 kWh'lık tüketim yapan bir meskende klimaların 1 ay boyunca günde 3 saat çalıştırılması, tüketimde yaklaşık yüzde 50'lik artışa sebep oluyor. Bir ay boyunca günde 3 saat çalışan A+ sınıfı bir klima ortalama 97 kWh tüketim yaparken, A++ klima 81 kWh, A+++ klima ise ortalama 63 kWh tüketim yapıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Klima seçerken BTU değeri dikkate alınmazsa klima fazladan enerji kullanabilir ve elektrik kullanımı artabilir. BTU dışında klimalarda elektrik tasarrufu için dikkat edilmesi gerekenler kısaca şöyle sıralanır: Klimaları sık sık açıp kapatmak daha fazla elektrik tüketilmesine sebep olur.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Klimanızı çok düşük sıcaklıklara ayarlamadan istediğiniz serinliğin zamanla oluşmasını sağlayın. Eğer aniden sıcaklığı düşürürseniz elektrik kullanımınız artacaktır. Nemli bir şehirde yaşıyorsanız yaz aylarında nem alma modunda klimanızı çalıştırarak tasarruf sağlarsınız.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
12000 BTU değerinde A sınıfı bir klimanın, en hızlı çalışma modundaki saatlik enerji tüketimi 1,08 kW'tır. Bu da bir saatlik kullanımda yaklaşık kuruşluk bir elektrik tüketimine denk gelmektedir. Saatte 2,2 TL enerji tüketen bir klimanın 8 saat aktif olarak kullanıldığı bir gündeki enerji sarfiyatı 18 TL'dir.
Evet, Klima A+++ yüksek enerji verimliliği sayesinde enerji tasarrufu sağlar ve elektrik faturalarınızı düşürür. Klima A+++ modelleri pahalı mı? Klima A+++ modelleri genellikle diğer modellere göre biraz daha yüksek fiyatlı olabilir, ancak uzun vadede enerji tasarrufu sağladıkları için maliyeti karşılarlar.
Sonra, klimanın günlük veya aylık çalışma süresini belirlemek gerekir. Örneğin, klima günde 8 saat boyunca açık bırakılıyorsa, günlük elektrik tüketimi 8 x 1.2 kWh = 9.6 kWh olacaktır. Aylık tüketimi bulmak için, günlük tüketimi aylık çalışma süresine göre çarpılmalıdır.
Inverter kimanın çalışma saatleri klimanın hangi amaçla kullanılacağına, mekanın büyüklüğüne, klimanın markasına, teknik özelliklerine, istenilen ısıtma ve soğutma değerlerine bağlı olarak değişir. Inverter klimaların günde kaç saat çalıştırılması gerektiğiyle ilgili herhangi bir sınır bulunmamaktadır.
Hem soğutma hem ısıtma işlevine sahip dört mevsim bir klima kullanarak ısınmak mümkündür. Bu tür ısıtma sistemlerinin birçok avantajı vardır. Klimanız ters çevrilebilir olmasa bile, kış aylarında yine de biraz kullanabilirsiniz.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Klima kullanımı öncesinde bilinmesi gereken noktalardan biri uyku için yatak odalarındaki ideal sıcaklık aralığıdır. Yaygın görüş; yatak odasındaki ideal sıcaklığın 16 – 19 dereceleri arasında olduğudur. Bu ideal sıcaklığın 15 – 23 dereceleri arasında olabileceği de ifade ediliyor.
Isıtmada kullanılan BTU az da olsa soğutmaya göre daha düşük çıkıyor. A enerji sınıfına ait ve 9000 BTU olan klimalar, en yüksek hızından çalıştırıldığında bir saatte yaklaşık olarak 0,7 ile 0,9 kW arası elektrik harcıyor.
Bununla birlikte klimanın modeline, markasına ve çeşidine bakmaksızın her klimanın uyku modundayken standart moda göre çok daha düşük enerji tüketimi gerçekleştirdiği, dolayısıyla da elektrik tasarrufu sağladığı bir gerçektir.
Klimanın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayarak da harcanan enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Kışın klima sıcaklık derecesi 23 – 24 dereceyi aşmamalıdır. Klimanın sıcaklığını düşürürken her bir derecenin elektrik tüketimini %10 artırdığını unutmamanız gerekir.
Bu nedenle klima nızı kaç derecede çalıştırılmasının gerektiğini iyi bilmek gerekiyor. Klima soğuk ayarı en makul olarak 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartmanız en iyisi olur.. Doğru kullanıldığında klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor.
Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini etkilemektedir. Cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olur. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır.
İnverter klimalar, birkaç nedenden dolayı inverter olmayan klimalara göre daha enerji verimli olarak kabul edilir. İnverter kontrollü kompresörler, kompresörün hızı ayarlanabildiği için daha verimlidir ve daha az enerji tüketir. Kompresörün hızını ayarlayarak, ısıtma veya soğutma çıkışı kontrol edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri