20 desibel (dBA) altı: Çok sessiz klimalar. 20-30 dBA arası: Sessiz klimalar. 30-40 dBA arası: Orta sesli klimalar. 40 desibel ve üzeri: Sesli klimalar.
Sessiz Klima Modelleri ve Özellikleri
Özellikle uyunan odalarda tercih edilen klimalarda aranan en önemli özellik sessiz çalışmasıdır. Yatak odalarında bulunan klimanın maksimum ses seviyesinin 30 dBA olması hatta mümkünse daha düşük olması gerekir.
Uzmanlar, deliksiz ve kaliteli bir uyku için yatak odası içerisinde kullanılan klimanın ses seviyesinin 40 Db(A) ve altında olması gerektiğini önermektedir.
Arçelik Ekolojik 12325 A++ 12.000 BTU duvar tipi klima, 27 dB ses seviyesinde çalışıyor. Uzaktan kumandası yardımıyla tüm fonksiyonları kolaylıkla ayarlanabilen Arçelik Ekolojik klima, otomatik hava sirkülasyonu (Swing) fonksiyonu sayesinde ortamın tüm köşelerine hızlı bir biçimde iklimlendirme sağlıyor.
40 db konuşma sesi seviyesindedir. Fan motoru yerine sabitlenmemiş veya bir yere değdiği için çalıştığında zırıltı yapıyor olabilir. 43 db bahsettiğiniz sesin yarısı bile değildir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu maddeye dayanarak, şikâyetçilerin oturdukları yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak gürültü yapan komşuların rahatsızlık verdiğini kanıtlayıp tedbir kararı aldırması mümkündür. Şikâyetçi bireysel ya da avukat aracılığıyla mahkemeye başvurabilir.
40 dB A Orta Seviye Konuşma, 50 dB A Gürültülü Ev. 60 dB A Orta Gürültülü Sanayi. 70 dB A Gürültüye Sahip Sokak.
Desibel (dB), genelde ses şiddeti için kullanılan birimdir. dB(A) ise, uluslararası standartlara uygun (IEC 61672:2003) insan kulağının duyacağı ses seviyesini belirtir. Klima satın alırken emsallerine göre gürültü seviyesi en düşük olan seçilmelidir.
Kapalı sistem kullanılan klimalar, ortamda bulunan hasta kişilerin yaydığı virüs ve bakterileri yaymak suretiyle ses teli enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir. Ayrıca hava kurutma etkisi ile de ses kalitesini bozar ve ses kısıklığına neden olabilir.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Klimanızı ısıtma konumunda çalıştırıyorsanız oluşan sıcaklık farkından dolayı klimanın plastik yüzeylerinden çıtırtı sesi gelmesi (genleşme) normaldir.
Klima motorunun yaylarında problem var ise bu yüzden de ses yapma sorunu görülebilir. Motor yaylarında problem var ise motor değişimi yapılarak arıza giderilebilir. Klima borularının birbirine değmesi sebebi ile de ses yapma arızası görülebilir. Boruların birbirine değmesi durumunda temas kesilirse sorun çözümlenir.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
Yağmur yağarken çıkan ses olarak tanımlayabiliriz 55 desibeli.
55-70 dB arasında ise Orta derecede İşitme Kaybı, Düşük ve orta şiddetteki sesleri duymakta sıkıntılar yaşanır, gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamak çok zordur. Mutlaka işitme cihazı kullanılmalıdır. 70-90 dB arasında ise İleri Derecede İşitme Kaybı, Sadece yüksek şiddetteki sesleri duyar ama anlayamaz.
Sesin kuvvetine gürlük denir ve "Desibel (dB)" ile ölçülür. Örneğin kalkış yapan füze 120 desibel ses üretir. Yüksek sesli müzik 90 desibel üretir. Normal insanın konuşması 50-60 desibel gücüne eşittir.
Bu şiddet ve zararları şöyle ölçülmüştür; 30-65 db: rahatsızlık ve uyku bozukluğu. 65-90 db: solunum hızlanması ve kalp atışının değişimi. 90-120 db: metabolizmada bozukluk, baş ağrısı
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
1- Alo Gürültü Şikayetleriniz için 155 Polis Merkezi
Bu nedenle gürültü şikayetine maruz kalan şahısların doğrudan polis merkezini arayarak şikayetlerini bildirmeleri mümkündür. Çevrenizde oluşan her türlü gürültü, eğlence mekanlarından çıkan seslerin fazlalığı gibi durumlarda polis merkezi aranılmalıdır.
Görüleceği üzere binanın ortak alanına klima monte edilmesi hukuken mümkün değildir. Klimasını ortak alana mimari projeye göre aykırı olarak takanlar, yönetim kurulu kararına ve mimari projeye uygun hale getirilerek bu süreç içinde balkon içine takmaları gerekmektedir.
Hava sıcaklıklarına göre çalıştırılan klimaların motorların dan seslerin gelmesi normal, olağan bir durumdur. Ancak bu sesler çok fazla geliyorsa bir problem olabilir. Klimanızın motoru klima çalıştıdığı zaman devreye girmekte ve klima kapatıldığı zaman otomatik olarak klima motoru kapanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri