Kil doğada bol miktarda bulunan minerallerden olup saf kil bulmak oldukça zordur. Kilin içerisinde en çok kalker, silis, mika ve demir oksit bulunur. Kayalar; su, rüzgar ve sıcaklık etkisiyle parçalanarak kum ve toz boyutuna kadar ufalanır.
Kili meydana getiren maddeler sulu alüminyum silikatlerdir. m Al2O3 , n SiO2 , p H2O genel kimyasal bileşim formülü ile ifade edilen kil, çok saf olduğu zaman hidrate Alümin Silikat (kaolinit) adını alır. Kaolinit'in kimyasal formülü, Al2O3 .2SiO2. 2H2O dur.
Memelilerde, hızla bölünen bir hücre grubundan oluşan kıl keseciğinden çıkan kılın gövdesi, tüylerde ve boynuzlarda da bulunan keratin adlı proteinden yapılmıştır. Renklerini içlerindeki pigmentlerden alan kıllar, kıl keseciklerine bağlı küçük kaslar aracılığıyla hareket ederler.
İçinde kil mineralleri de bulunan kurutulduğunda ve pişirildiğinde sertleşen plastik doğal malzeme genel olarak “kil” hammaddesi olarak kabul edilmektedir.
Kil ile kireç taşının (kalker) beraber öğütülmesiyle elde edilen farin tozunun 1400 -1500 derece döner fırında pişmesi sonucu granüler yapıdaki klinker meydana gelir.
İlgili 43 soru bulundu
Kil, probiyotikleri teşvik ederek vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar. Ayrıca kabızlık, mide bulantısı gibi şikayetlerin azaltılmasında da etkili olduğu söylenebilir. Ağız ve diş bakımı için kil kullanımı önerilir. Ağız içinde bulunan virüs ve bakterilerin bertaraf edilmesi için kilden yararlanılabilir.
Tüketilen kil ya da toprağın türü asbest ya da eriyonit minerali içeriyorsa bunların tozları akciğer kanserine neden olabilir. Ayrıca tüketilen malzeme içinde arsenik gibi toksik metallerin bulunması hastalık nedenidir (Atabey, 2009b).
Kil yemenin en yaygın nedeni olarak çinko eksikliği gösteriliyor. Kaolin olarak bilinen beyaz kil de ishal tedavisi için kullanılıyor.
Örneğin, kil, mika ve kireç taşı metamorfizma sonucunda mermer şekline dönüşür.
Kıl gövdesi hücreleri, canlı bir organizmanın vücudundan ayrıldıklarında ölmüş hücreler olarak kabul edilirler. Ancak kıl uçlarının incelmesi, kılın uç kısımlarının canlı olarak kesilmesi sonucudur.
Bentonitle birlikte kuvars, mika, feldspat, pirit ve diğer bazı mineraller bulunur. Kil mineralinin bir çeşidi olan bentonitin genel kimyasal formülü; (Na,Ca) (Al,Mg) 6(Si4O10) 3(OH) 6 .n H2O'dur. Sıvı temasında bulunduğunda sıvıyı emerek şişer topaklaşır. Bu sayede sıvı teması gerçekleşen bölge kolayca ayrılabilir.
Ural kil fındık gibi tadı vardır ve çok gevrek bir tada sahiptir.
Kil içerisinde yer alan yararlı minerallerin etkisiyle cildin pürüzsüzleşmesinde etkilidir. Özellikle yüz, el ve boyun bölgelerinde kullanılan kil maskesi, evde doğal olarak uygulanan maskeler arasında yer alır. Ciltte akne oluşumunu engelleyerek, yağ dengesinin sağlanmasında kullanılır.
Kil maskeleri cilt yüzeyini temizler, cildinizi kurutmayı önler, ölü deriyi uzaklaştırır ve cildinizi nemlendirir. Ayrıca kil maskeleri cildinize besin maddeleri sağlayarak cilt hücrelerinin yenilenmesini kolaylaştırır. Bu maskeler cilde nem kazandırır ve cildi yumuşatır.
Türkiye'de bilinen bentonit yatakları Edirne/Enez, Çankırı, Çanakkale, Kütahya-Demirli, Manisa-Osmançalı, Tokat-Reşadiye, Ankara-Kalecik, Ordu-Ünye-Fatsa ve Giresun-Tirebolu'da bulunur.
Toprak, kil, tebeşir, kömür gibi nesneleri yeme alışkanlığı tıpta pika sendromu olarak adlandırılıyor. Pika sendromunun ismi halk arasında fazla bilinmese de demir, çinko, kalsiyum eksikliği gibi nedenler ile kişiler bu maddeleri yeme eğilimine giriyor.
belirtilmektedir. Kil yemek anemi riskini artırabilir.
Kıllar vücut ile dış çevre arasındaki etkileşimi sağlayarak homestazi görevi görmektedir. Dış çevre çok sıcak veya çok soğuk olduğunda, kıllar sayesinde iç ısı dengesi korunmaktadır. Isı, ışık, böcek ve sinekler gibi deriye zarar verebilecek faktörlere karşı bir kalkan görevi görmektedir.
Yenilebilir kil, genellikle doğal kil mineralleriyle besin maddelerinin birleşimini içeren ve çeşitli sağlık yararlarına sahip olduğu iddia edilen bir malzemedir. Bu kil türü, bentonit, kaolin, montmorillonit ve zeolit gibi farklı doğal kil minerallerini içerir.
Erişkin insanlarda iki tip kıl vardır; yoğun olarak pigmentli olan ve saçlı deride yer alan terminal kıllar ve daha çok yüzde ve diğer vücut bölgelerinde bulunan vellus kıllar.
Toprak ve Çamur Yemenin Haram/Mekruh olması
Kâdîhân, çamur yemenin “mekruh” olduğunu ifade ettikten sonra bunun gerekçesini “çünkü bu insana zarar vermekte, böylece bunu yiyen kendi nefsinin katili olmaktadır” şeklinde açıklamaktadır.
Yenilebilir kilin tadı nasıldır? Kil tüketen insanlar genellikle belirli bir tadı severler, ancak ortalama kil severler için sevdikleri toprak tadıdır. Bu tat, isteklerini tatmin ederse lezzetli olabilir! Saf, dünyevi bir tadı var ve bir kaç egzersizden sonra eriyor.
Egzama, Dermatit ve Sedef hastalığına iyi gelir
Bentonit kil su ile karıştırıldığında kil maskesi olur ve cildi toparlamak için kullanılır. Bentonit kil, cilt yüzeyinde bulunan gözeneklere girerek, bakteri ve toksinleri yüzeye çıkartarak temizler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri