Botanik Bilgi : Kınaağacıgiller familyasından, ayrık dallı, beyazımsı kabuklu, karşıt yapraklı bir ağaçtır. Çiçekleri beyaz renkli ve keskin kokuludur. Kurutulmuş yapraklarından “Kına” elde edilir. Saç ve parmakları boyamakta kullanılır.
“Kına neyden yapılıyor” sorusunun cevabı kına ağacında gizlidir. Kına bitkisinin yapraklarının kurutulup öğütülmesi ile hazırlanan ve boyayıcı özelliği bulunan maddeye kına denir. Boyası kırmızı, turuncu renktedir.
Kına, Lawsonia inermis adlı bitkinin yapraklarından elde edilen doğal bir boyadır. Bu bitki, sıcak ve tropikal iklimlerde yetişir ve yapraklarının kurutulması ve öğütülmesi ile kına tozu elde edilir. Kına tozu, cilt ve saç boyası olarak kullanılabilen koyu kırmızı-kahverengi bir renk verir.
Ticari alanda yeşil kına ve esmer kına olmak üzere iki tip bulunur. Yeşil kına, gerçekte doğal olan bir kına değil başka bir boya ile renk katılmış bir üründür. Kına ağacının Latince adı 'Cinchona Pubescens' dur. Turuncuya çalan bir kızıl renge sahiptir.
Kına çiçeği, kenar kısımları tırtıklı açık yeşil renkli yaprakları ile ince ve dik saplar üstünde gelişim gösteren çiçekli bir bitki türüdür. Fincan biçimindeki çiçekleri yaklaşık olarak 2,5-7,5 santimetre boyutundadır. İlkbahar aylarının sonlarında çiçek açmaya başlamaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Kınakına bitkisinden; kınakına çayı, kınakına yağı, kınakına tentürü ve kına üretilir.
Kına çiçeği güneş seven bitkilerden biri olduğu için güneş alan yerlerde yetişmesi gerekir. Özel bir toprağa ihtiyacı yoktur, bahçe toprağında kolayca yetişebilir. Bakım yapılırken toprağın daima nemli kalması gerekir. Bu nedenle çeşitli sulama aparatlarından yarım alınarak sulama yapılabilir.
Kuru kınanızı genişçe bir kaba koyun. Üstüne yavaşça sıvı yağı (tercihen zeytinyağı), ardından yaklaşık 3 çorba kaşığı soğutulmuş çay demi ekleyin ve bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Karıştırırken kurudukça biraz daha çay demi ekleyin. Kına biraz kıvamını almaya başlayınca karıştırmaya elinizle devam edin.
Eski çağlardan günümüze kadınların süs amaçlı olarak kullandıkları kına, ülkemizde geleneksel olarak yeni evlenecek kızların kına gecelerin vazgeçilemeyen bir parçası. Boyadığı dokuya kızıl bir renk veren kına, yeşil ve siyah kına olmak üzere iki tipte bulunuyor.
Kınanın kırmızı kızıllığını alma veya daha soğuk bir kahve elde edilmesinde kullanılır. Bu tozlar, bitki yapraklarının kurutulup öğütülmesinden elde edilir. Görünüşleri aynı olsa da sahip oldukları renk molekülleri farklıdır. Kına kırmızımsı-turuncu, cassia sarı, indigo ise mavi renk molekülüne sahiptir.
Kına vücutta biriken toksinleri vücuttan atmak için yakılan geleneksel bir yöntemdir. Ayağa kına yakılması ödem ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların engellenmesine yardım eder. Tüm dolaşım sistemini çar ve kan akışının da ayaklarda hızlanmasını sağlar. Ayak, eklem ve bacak ağrılarına da iyi gelir.
Kına bitkisinin doğal yetişme alanları kuzey Afrika, batı ve güneybatı Asya ve kuzey Avustralasya'da yarı kurak iklim ve tropikal bölgelerdir.
Anavatanı Kuzeydoğu Afrika olmakla birlikte günümüzde bütün Kuzey Afrika, Hindistan, Pakistan ve Seylan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Kınanın tarihi serüveni antik devirlere kadar uzanmaktadır. Antik Mısır'da mumyaların tırnakları ve sargılarının kına ile boyanması ise tarihte bilinen en eski kullanımıdır.
Bir hadiste kokusu ile dikkat çekilen bitkilerden şöyle söz edilmektedir: ? Muhakkak ki kına (boyası ve kokusu) Cennet kokularının reisidir. Allah Teâlâ Cenneti yarattığı zaman onu (güzel) fesleğen kokusu ile kuşattı, fesleğeni de kına (kokusu) ile çepeçevre kuşattı.
Bu doğal boya maddesi, Hint kınası bitkisinin yapraklarından elde edilir ve genellikle saç boyama ve vücut süsleme amaçlarıyla tercih edilir.
Yabancı erkeklere göstermemek şartıyla, kadının her süsü caizdir. Koca için süslenmek sünnet, yabancı için süslenmek haramdır. Sual: Erkeğin saç dökülmemesi veya baş ağrısı için kına yakması caiz midir? Evet, caizdir.
Latince adı 'Cinchona Pubescens' olan Kınakına, kökboyasıgiller familyasındandır. Amazon yağmur ormanlarında yetişen doğal bir ağaçtır.
Kınanın şans getirdiğine, kına yakılan gelin ve damadın mutlu bir evlilikleri olacağına inanılır. Kına gecesinde gelin adayına kınayı mutlu bir evliliği olan ve hayatında büyük acılar yaşamamış bir kadın tarafından yakılması adettendir.
Kina, ya da tam ismiyle Papua Yeni Gine kinası (İngilizce: Papua New Guinean kina; ISO 4217: PGK), Papua Yeni Gine'de kullanılan resmî para birimidir. Altbirimi "toea" ve bir kina 100 toea'ya bölünür. 19 Nisan 1975'te Avustralya dolarının yerini alarak eşit değerle dağıtılmaya başlamıştır.
Uygulama: Yarım fincan sıcak suya bir tutam safranı atıp yarım saat kadar bekletin ve süzün. Daha sonra bir kaba kınayı, zerdeçalı, safranı ve zeytinyağını koyup üstüne bir miktar ılık su ilave edip güzelce karıştırın.
KINA İLE KIZI RENK NASIL ELDE EDİLİR? Satın aldığınız doğal kınayı hazırlayarak bir miktar pancar suyu ilave edip saçlarınıza kızıl bir renk verebilirsiniz.
2 yemek kaşığı kınaya 4 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve bulamaç haline getirin. Ayak tabanlarınıza ve parmak aralarınıza sürüp 2 saat bekletin. Ardından durulayın. Ayağa yakılan sirkeli kına şişkinlik, ödem gibi rahatsızlıkları engeller.
Kına mutlaka tahta kaşıkla karıştırılmalıdır. Önce kınayı, üzerine yağı ekleyin bu süreçte karıştırırken kurumaması için azar azar demli çayı da ilave edin. Koyu muhallebi kıvamını tutturduğunuzda kınanız yakılmaya hazır demektir.
-Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 10-14 günde çimlenir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir.
Uzmanların önerdiği kına kına kabuğunu aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Malzemeler 20 gram kınakına kabuğu 500 gram kan üzümü çekirdekli 5 su bardağı su hazırlanan karışımı sabah ve akşam 1 kahve fincanı için doğal yorgunluk ve halsizlik giderici olup kansızlığa iyi gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri