Alevlenme semptomları genellikle yedi gün sürmektedir. Akut atağın daha uzun sürebildiği hatta bazı olguların sekiz hafta sonunda alevlenme öncesi durumuna dönemediği ve hastalığın ilerlediği gözlemlenmiştir (1).
Hastalık doğal seyrindeyken yaşanan olağan şikayetlerin şiddetlenmesi; öksürük, nefes darlığı ve balgam sorunlarının artışı ile karakterize durum KOAH atağı veya KOAH alevlenmesi olarak adlandırılır. KOAH atağı birkaç gün veya birkaç hafta boyunca devam edebilir.
Aynı zamanda, dumanlı ve tozlu ortamlardan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak da belirtileri büyük oranda azaltabilir. Bunun dışında, nefes açıcı, balgam sökücü ve öksürük kesici ilaçlar da KOAH hastalığı tedavisinde kullanılır. Hastanın rahat nefes alması için bazı ilaçların solunum yoluyla alınması gerekebilir.
KOAH alevlenmesine zemin hazırlayan en önemli faktörler : solunum yolu enfeksiyonları (en sıklıkla viral- rhinovirus) ve hava kirliliği ve ortam ısısı gibi çevresel faktörler. KOAH alevlenme semptomları : Nefes darlığı, öksürük ve wheezing ile birlikte artmış balgam pürülansı ve miktarı.
Şu an için KOAH'ı ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Ancak sigara ve diğer risk faktörlerinden uzak durarak hastalığın ilerlemesi büyük oranda engellenebilir. KOAH nedeni olan sigara bağımlılığı ve diğer zararlı maruziyetleri sonlandırmak.
İlgili 28 soru bulundu
KOAH' lı hastaların başlıca yakınmaları, öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı ve hışıltılı solunumdur (wheezing). Hastalığın erken dönemlerinde genelde bir şikayet bulunamaz. Öksürmek ve balgam çıkarmak ise sigara içiminin normal bir reaksiyonu olduğu düşünülerek önemsenmez.
Bir KOAH hastası, ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığı korumalıdır. Diyet enerjisinin yaklaşık yarıya yakını yağdan gelmeli, yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi arttırılmalı, nişastalı, unlu ve şekerli yiyeceklerin tüketimi ise karbondioksit üretimini arttırdığı için azaltılmalıdır.
olabileceğini gösteren kanıtlar artmaktadır. AKS'de kardiyak arest durumunda, hızlıca hipoksi gelişmektedir. beyin hasarı olduğundan KPR süresince yeterli derecede oksijenasyon gereklidir. verilmeli, sonrasında satürasyon %94-98 arasında, KOAH hastalarında %88-92 arasında tutulmalıdır.
Nadiren de genetik yatkınlık sonucu KOAH gelişebilir. Hastalığın 4 evresi vardır, ilk evresinde sadece uzun süreli balgam çıkarma ve öksürük varken, son evresinde solunum yetmezliği ve ileri derecede nefes darlığı gelişir.
KOAH hastalığında öksürük, genellikle balgamın eşlik ettiği bir öksürüktür. Nefes yollarının aşırı sekresyonla dolması durumunda hasta öksürerek balgamı çıkarmaya çalışır. Balgam çıktıktan sonra hasta bir miktar rahatlar.
Sırtüstü yatma pozisyonunda apne olayları arttığı için bu hastalar daha çok lateral pozisyonda uyumayı tercih etmektedir (6). bildirilmektedir (7). Bu makalede; KOAH, OUAS ve metabolik sendrom tanısı konulan ve yüzükoyun pozisyonda uyumayı tercih eden olgumuzu, eğitici ve ilginç olması nedeniyle sunmak istedik.
KOAH Tedavisine Yardımcı Tedbirler
Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Sürekli oturma hali ve egzersizden kaçınmak kasları güçsüzleştireceği gibi, nefes darlığını da arttıracaktır. Ağır iş ve egzersizlerden kaçınılmalıdır. Soğuk ve hava kirliliğinin fazla olduğu ortamlarda dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir.
KOAH hastalığının 4 ayrı evresi bulunmaktadır. Bunlar; hafif, orta, ağır ve çok ağır olarak geçer. KOAH hastalığının evresine ve kişinin durumuna göre uygulanan tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilmektedir. İlaç uygulamaları arasında spreyler ve özel makinalarla verilen ilaçlar bulunmaktadır.
KOAH ilerleyici bir hastalıktır. Sigarayı bıraktıktan sonra bozuklukların tamamen ortadan kaybolması çok zordur. Ancak sigaranın bırakılması ile hastalığın ilerlemesi yavaşlar. Aksi halde çok hızlı ilerler.
KOAH hastalarının sıklıkla yaşadıkları şikayetler arasında yer alan ateş ve balgamda koyulaşma ihmal edilmemesi gereken semptomlardır. Akut bir enfeksiyon habercisi olan bu şikayetlere zamanında müdahale edilmeli ve hastalara ilaç tedavisi düzenlenmelidir.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir.
Bazı yollar şunlardır; Temiz hava solumak için pencereleri açın veya dışarı çıkın. Pencerelerinizi açmak veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi basit bir şey, vücudunuzun getirdiği oksijen miktarını artırır, bu da genel kan oksijen seviyesini artırır. Ayrıca gelişmiş sindirim ve daha fazla enerji gibi faydaları vardır.
Kandaki oksijen seviyesinin %90'ın altına düşmesi dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
1. Hafif KOAH: Hastalığın başlangıç evresi olarak nitelendirilen bu evre, gayret gerektiren aktiviteler ve yoğun tempolu işler esnasında ortaya çıkan nefes darlığı belirtisiyle kendini gösterir.
Erzurum'da ileri derecede KOAH hastalığı nedeniyle 10 yıl boyunca hayatını oksijen cihazına bağlı sürdüren İlhami Çiftçi, 7,5 dakika süren uygulamayla oksijen cihazından kurtuldu.
Yulaf samanı, Koah bitkisel tedavisi için İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilmektedir. Yulaf samanı Kumarin maddesi bakımından zengindir. Bu nedenle koah şikayetlerini azaltır. Bu besin, yeşil yulaf olarak adlandırılır ve yeşilken hasat edilmelidir.
Elma, kayısı, şeftali ve kavun bazı kişilerde şişkinliğe ve gaza neden olabilir. Benzer şikayetler yaşayan KOAH'lı hastaların bu meyveler yerine ananas ve üzüm gibi meyveleri tercih edebilirler. Aynı şekilde şişkinliğe ve gaza neden olabilen sebzelerden de uzak durmak gerekebilir.
KOAH'lı olgularda vitamin D'nin ek olarak verilmesi atak sayısını azaltmakta ve inspiratuvar kas gücünde düzelmeye yol açmaktadır12.
Faydaları; Akciğerleri temizlemede yardımcı bir bitkisel besindir. Astım bronşit KOAH hastalığına,nefes darlığı ve kronik öksürüğe iyi gelir . Kozalak şurubu bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri