Astımlılarda ataklar halinde havayolu tıkanması olur ve tedavi ile geriler. Ama KOAH uzun süren ve gerilemesi çok sınırlı bir hastalıktır. KOAH'da şikayetler yavaş yavaş başlar, zamanla ilerler, akciğerde hasar ve radyolojik bulgular oluşur, sıklıkla öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetler vardır.
Astım doğru tedavi edilmezse ve hastalar akciğer hijyenlerine dikkat etmezlerse zamanla KOAH'a benzer bir şekilde ilerleyebilir. Bazen bu iki hastalık bir arada da bulunabilir.
Kişi sigara içiyorsa uzun süreli nefes darlığı, öksürük ve balgam şikayetlerinin varlığı Koah tanısı için yeterli görülür ancak kesin tanı için solunum testi değerlendirmesi yapılmalıdır.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığının kısaltması olan KOAH, hava kesecikleri olan bronşların daralması sonucu akciğerde elastikiyet kaybı, nefes darlığı, öksürük ve hava akımının kısıtlanması ile karakterize kronik inflamatuar bir akciğer hastalığıdır. KOAH, amfizem ve kronik obstrüktif bronşiti de içerir.
KOAH ve Astım Hastalığı Hem KOAH hastalığı hem de astım hastalığı hava yollarının daralması ile ortaya çıkar. Temel olarak her iki hastalıkta da nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma şikayetleri söz konusudur. Her iki hastalıkta da hava yollarının yapısında değişme ve kronik iltihaplanma vardır.
İlgili 33 soru bulundu
Dünya genelinde ortalama oniki kişiden birinde astım veya KOAH görülmektedir. KOAH ve astım havayolu obstrüksiyonu, kronik havayolu inflamasyonu ile karakterizedir. Bir kişide hem astım hem KOAH klinik belirtileri beraber bulunuyorsa, Astım-KOAH Overlap Sendromu olarak tanımlanmaktadır.
1. Hafif KOAH: Hastalığın başlangıç evresi olarak nitelendirilen bu evre, gayret gerektiren aktiviteler ve yoğun tempolu işler esnasında ortaya çıkan nefes darlığı belirtisiyle kendini gösterir.
KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH tedavisinin ilaçlarla olan ve de ilaçlar dışında olmak üzere iki tamamlayıcı kolu vardır. İlaçlı tedavide solunum yoluyla kullanılan değişik inhaler ilaçlar havayollarını açarak yakınmaların azalmasını sağlamaktadır.
Hastalık doğal seyrindeyken yaşanan olağan şikayetlerin şiddetlenmesi; öksürük, nefes darlığı ve balgam sorunlarının artışı ile karakterize durum KOAH atağı veya KOAH alevlenmesi olarak adlandırılır. KOAH atağı birkaç gün veya birkaç hafta boyunca devam edebilir. Tüm hastalar için bu dönem aynı seyretmez.
Şu an için KOAH'ı ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Ancak sigara ve diğer risk faktörlerinden uzak durarak hastalığın ilerlemesi büyük oranda engellenebilir. KOAH nedeni olan sigara bağımlılığı ve diğer zararlı maruziyetleri sonlandırmak.
KOAH tanısı için hekiminiz tarafından birden fazla test önerilebilir. Bu testlerden bazıları; Akciğer röntgeni, kan sayımı, biyokimya, arteryal kan gazı tayini, solunum testi ve hekim tarafından gerekli görülmesi durumunda tomografi çekimidir.
Hastalığın erken evrelerinde akciğer filmi normalken, geç evrede KOAH'a özgü belirtiler ile tanı konabilir. Ancak her durumda akciğer filmi istenmelidir.
Erzurum'da ileri derecede KOAH hastalığı nedeniyle 10 yıl boyunca hayatını oksijen cihazına bağlı sürdüren İlhami Çiftçi, 7,5 dakika süren uygulamayla oksijen cihazından kurtuldu.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Hırıltıyla birlikte ortaya çıkan astım belirtileri şunları içerir: Nefes alış-verişinde çıkan yoğun hırıltı sesi. Nefes darlığı Tekrarlayan öksürük.
Akciğer grafisinde astıma özel bulgu yoktur ancak nefes darlığı ve öksürük yapacak diğer sebepleri ekarte etmek amacıyla istenebilir. Ataklar sırasında hiperinflasyon bulguları vardır. Hastanın takibinde rutin grafiye gerek yoktur.
KOAH hastalığında öksürük, genellikle balgamın eşlik ettiği bir öksürüktür. Nefes yollarının aşırı sekresyonla dolması durumunda hasta öksürerek balgamı çıkarmaya çalışır. Balgam çıktıktan sonra hasta bir miktar rahatlar.
KOAH hastalarında hava yollarında balgam arttığı için daha sık öksürük ile balgam çıkarma görülür ve balgam miktarı da artar. Balgam genelde açık sarı ve yapışkandır. Hava yollarında enfeksiyon durumunda balgam rengi koyu sarı veya yeşile döner ve bazen pis kokulu olur. Bu durumda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
KOAH ilerleyici bir hastalıktır. Sigarayı bıraktıktan sonra bozuklukların tamamen ortadan kaybolması çok zordur. Ancak sigaranın bırakılması ile hastalığın ilerlemesi yavaşlar. Aksi halde çok hızlı ilerler.
Bir KOAH hastası, ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığı korumalıdır. Diyet enerjisinin yaklaşık yarıya yakını yağdan gelmeli, yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi arttırılmalı, nişastalı, unlu ve şekerli yiyeceklerin tüketimi ise karbondioksit üretimini arttırdığı için azaltılmalıdır.
Aynı zamanda, dumanlı ve tozlu ortamlardan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak da belirtileri büyük oranda azaltabilir. Bunun dışında, nefes açıcı, balgam sökücü ve öksürük kesici ilaçlar da KOAH hastalığı tedavisinde kullanılır. Hastanın rahat nefes alması için bazı ilaçların solunum yoluyla alınması gerekebilir.
olabileceğini gösteren kanıtlar artmaktadır. AKS'de kardiyak arest durumunda, hızlıca hipoksi gelişmektedir. beyin hasarı olduğundan KPR süresince yeterli derecede oksijenasyon gereklidir. verilmeli, sonrasında satürasyon %94-98 arasında, KOAH hastalarında %88-92 arasında tutulmalıdır.
Hastanemiz Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ahmet Akkaya, 21 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle şu bilgileri aktardı; KOAH-Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı solunum sisteminin ilerleyici ve tam olarak geriye dönüşü olmayan, buna karşılık önlenebilir ve durdurulabilir bir hastalıktır.
Evre 2 Orta Tip: Solunum kapasitesi % 50-80 arasındadır.Merdiven çıkmak,koşmak ve tempolu yürümek gibi durumlarda nefes darlığı hissederler. KOAH hastalığının tam olarak tedavisi yoktur.
KOAH yaklaşık olarak 20 yıl günde bir paket sigara içme sonrasında ortaya çıkar. Eğer günde bir paketten daha fazla sayıda sigara içiliyorsa bu zaman daha da kısalır. Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri