Pek çok koçluk alanı var. Ülkemizde en çok bilinen koçluk alanları; yaşam koçluğu, öğrenci koçluğu, ilişkiler koçluğu, kariyer koçluğu, kurum ve yönetici koçluğu, satış koçluğu, performans koçluğu, aile koçluğu, takım koçluğu.
Koçluk türlerini şöyle sıralamak mümkündür. Takım koçluğu, yönetici koçluğu, ilişki koçluğu, yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, öğrenci koçluğu, nefes koçluğu alanları bulunmaktadır.
Bunlar arasında kariyer geçişi, kişiler arası ve profesyonel iletişim, performans yönetimi, organizasyonel etkinlik, kariyer yönetimi ve kişisel değişiklikler yer alır. Endüstriyel-organizasyonel bir psikolog, yönetici koçu olarak çalışabilir. Ayrıca Birçok iş koçları kendilerine danışman olarak hitap ediyor.
LGS Öğrenci Koçu Sınav Başarısına Katkı Sağlar!
Yaptığı çalışmalar sonucunda öğrenciye belli sorular yönlendirir. Sınav kaygısıyla alakalı öğrencilere, bazı konularda bilgiler ve bu süreçte onun yanında olacağını hissettirerek öğrencinin daha iyi hissetmesini sağlar.
İlgili 19 soru bulundu
Öğrenci koçluğunun amacı; öğrenciyi hedefleri doğrultusunda yönlendirmek, motive etmek ve onun bu süreç içinde yaşadığı zorluklarla baş etmesini sağlamaktır. Başarılı bir sporcu koçunun oyuncuları için yaptığı, hedeflere ulaşmada motivasyon odaklı çalışmaları, öğrenci koçu öğrencisi için yapar.
İyi bir dinleyici olmak, analitik düşünme becerilerine sahip olmak, çözüm odaklı yaklaşım benimsemek, iyi bir iletişimci olmak, esneklik göstermek ve pozitif bir yaklaşım benimsemek öğrenci koçları için önemli becerilerdir.
Eğitim Koçluk Sistemi, eğitim ortamında bir koç ve öğrenci arasında kurulan, öğrencinin gelişimini destekleme amaçlı bir güç birliğidir. Koçluk öğrencinin; kendini tanımasını, kendisinde geliştirebileceği alanlarla ilgili hedefler belirlemesini, öğrenme becerilerini kazanmasını, amaçlamaktadır.
Öğrenci Koçu, öğrencinin hedeflere ulaşmasını destekler, öğrenme motivasyonunu arttırır, öğrencinin akademik çabalarını sonuca ulaştırmasını sağlarken, ihtiyaç duyduğu becerileri geliştirir. Öğrenci Koçu, öğrenciye odaklanarak öğrenci ve aile ile birlikte öğrencinin başarma isteğini arttırıcı çalışmalar yapar.
https://www.icfturkey.org/icf-hakkinda/icf-etik-kurallari-2019/ web sitesinde ise koçluk hizmeti alan kişi için müşteri tanımlaması kullanıldığı görülmektedir.
kimler koçluk alabilir? Hayatının bir veya birçok alanında netleşme, karalılık, farkındalık, performans, değişim ve gelişim isteyen tüm bireyler ve kurumlar koçluk hizmeti alabilir.
Koçluk sistemiyle, kişi, kendisine tutulan ayna ile güçlü ve gelişmeye açık yönlerini keşfeder. Önceliklerine uygun hedefler koyar ve eylem planları yapar. Hatalarından ders çıkarır, sürekli öğrenerek performansını artırır. İnisiyatif kullanır ve kararlarının sorumluluğunu taşır.
Koçluk, müşterinin kendi kaynaklarına güvenen profesyonel ve kişisel gelişim alanındaki faaliyetlerdir. Profesyonel bir koç, müşterilerin performanslarını iyileştirmelerine veya kişisel gelişimlerini arttırmalarına ya da kendi hedeflerini ve bunu yapma yollarını seçmelerine hizmet eden uzman olarak tanımlanabilir.
Koçluk görüşmesi, yapılandırılmış bir süreçtir. Görüşme bir konu ile başlar. Görüşme başında danışan, görüşmenin sonunda ulaşmak istediği hedefi belirler. Koç, konunun danışandaki önemini anlamak için sorular sorarak, temelde danışanın ulaşmak ve keşfetmek istediği noktaya iner.
Koçluk süresince müşterinin kendine has yeteneklerini, iç görülerini ve özgünlüğünü kabul eder ve saygı gösterir. Müşteriyi destekler, empati ve ilgi gösterir. Müşterinin duygularını, algılarını, endişelerini, kaygılarını, inançlarını ve önerilerini ifade etmesini kabul eder ve destekler.
Kocluk ekolleri, kendi aralarında davranıscı, bilissel, sprituel , butunsel olarak ayrılır.
Koçluk, danışmanlık da değildir ve danışana öğüt vermeyi amaçlamaz, yol göstermez, bilgi aktarmaz, öneride bulunmaz. “Koçlukta ilerleme sorularla yapılır.” Koç, doğru soruları sorar ve cevapları en etkin şekilde dinler. Koç, sorduğu soruların cevaplarını bilmez ve varsayımda bulunmaz. Koçluk, mentörlükden de farklıdır.
Bireysel koçluk çalışmalarında kişinin mevcut kapasitesini fark etmesi, kendi vizyonunu oluşturması, hedeflerine ulaşması, kendisini sınırlayan durum ve koşulları değiştirmek üzere adım atması ve öz değerlerini yaşaması amaçlanır.
Öğrenci koçu olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Herhangi bir üniversite bölümünü bitiren kişiler öğrenci koçu olmak için Öğrenci Koçluğu Eğitimi almalı ve bu alanda geçerli sertifikaya sahip olmalıdır. Dolayısıyla öğrenci koçu olmak için gereken süre uzayabilmektedir.
Devlet ve Özel okullarda,Danışmanlık merkezlerinde,Etüt merkezlerinde,Özel öğretim merkezlerinde,Koçluk merkezlerinde,Halk eğitim merkezlerinde, Koçluk eğitimi vermek isteyen kurumlarda çalışabilirler.
Ancak genel olarak, öğrenci koçları saatlik ücret veya seans başına ücret alırlar. Saatlik ücretler genellikle 100 TL ile 500 TL arasında değişebilir. Seans başına ücretler ise ortalama 300 TL ile 600 TL arasında olabilir.
❖ Eğitim Koçu, öğrenciye odaklanarak öğrenci ve aile ile birlikte öğrencinin başarma isteğini arttırıcı çalışmalar yapar. Çalışma programını oluşturur, çalışma ortamını düzenler, sorunlarıyla ilgilenir. Öğrencinin okulu ile iletişim halinde ders başarısını takip eder.
Öğrenci koçluğu sertifikası almak için üniversiteler ve üniversite onaylı kurumlar tarafından düzenlenen öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı sertifika programına katılmaları gerekir. Bu sertifika programları genellikle uzaktan eğitim şeklinde yapılmaktadır. Eğitimler ortalama bir ay sürmektedir.
Kişisel Gelişim Alanında Çalışmak İsteyen kişiler Bu meslek gruplarında görev alan veya okuyan öğrenciler eğitim koçu sertifikasını özel eğitim merkezlerinin verdiği eğitimlerle alabilirler. Ayrıca bu sertifika için en az lise mezunu olması şartı aranan nitelikler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri