Banyoda konuşmamalı, aşikare Kur'an ve ilahi gibi şeyler söylememelidir.
Hatipoğlu bu soruya "Duş alırken müzik dinlemek günah değil. Sizi rahatsız etmeyen şey İslam'ı da rahatsız etmez. Duş alırken mutlaka Kelime-i Şehadet getir, abdestini al" yanıtını verdi.
Radyo veya teyp aracılığıyla Kur'an-ı Kerim dinlemek, insanın karşılığında ecir aldığı salih bir ameldir. Bir kimse, çalışırken veya bir işle meşgul iken, -mümkün olduğunca dinleyebiliyorsa- böyle yapmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Siz de seçimleriniz ile banyo keyfini çok daha kaliteli şekilde yaşayabilirsiniz. İyi bir duş için banyo eko ses düzeyi çok olması nedeni ile siz de banyo da şarkı söyleyebilir ya da şarkı dinleyerek keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
İlgili 38 soru bulundu
Nihat Hatipoğlu'nun programına katılan genç bir izleyici, "Duş alırken müzik dinlemek günah mı?" sorusunu yöneltti. Hatipoğlu bu soruya "Duş alırken müzik dinlemek günah değil. Sizi rahatsız etmeyen şey İslam'ı da rahatsız etmez. Duş alırken mutlaka Kelime-i Şehadet getir, abdestini al" yanıtını verdi.
Kur'ân-ı kerimi, ezanı, mevlidi, ilahileri teganni ile okumak iki türlü olur: 1- Sünnet, sevap olan tegannidir. Tecvit ilmine uygun okumaktır. Böyle teganni, kalplere, ruhlara kuvvet vermektedir.
"Bismillahi valhamdulillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber. "Bu duanın anlamı şudur: "Allah'ın adıyla, hamd Allah'adır, Allah'tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür." Bu dua, banyoya girerken okunması gereken en temel duadır.
Banyoya girerken sol ayakla girilir ve giyinik olunması gerektiği söylenir. Banyo yaparken ise alt iç çamaşırı ile yıkanmak gerekir. Yıkandıktan sonra gusül abdesti alınır. Banyo yaparken suyu fazla kullanmamayı da peygamber efendimiz söylemiştir.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim'i okumak ya da dinlemek isteyen kimsenin abdest alıp kıbleye doğru oturması sünnettir. Ancak yürürken veya yatarken onu okumakta da bir sakınca yoktur.
'KELİME-İ ŞEHADET GETİR, ABDESTİNİ AL'
Duş alırken müzik dinlemek günah değil. Sizi rahatsız etmeyen şey İslam'ı da rahatsız etmez.
Banyo yaparken veya gusül abdesti alırken avret yerlerini örtmek ve konuşmamak banyo adabındandır. Dolayısıyla banyo sırasında dua, zikir ve salavat okumak adaba aykırıdır.
1- Tuvalete girerken Euzü Besmele çekilip, (Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis) duası okunur. 2- Tuvalete girerken elinde, Allahü teâlânın ismi ve Kur'an-ı kerim yazılı bir şey bulunmamalı. Cepte veya kapalı olursa mahzuru olmaz.
Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir. Ancak abdest ve gusülden önce besmele ve niyetin unutulması sünnet sevabından mahrum olunmasına neden olur.
BİSMİLLAHİLLEŻİ LA İLAHE İLLA HU . Banyo ve tuvalete girerken bunu mutlaka okuyun.
Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz. Onun matemine dâhil olmak için bir gün oruç tutan kadınlar da vardır.
Dermatolog Monica Lee "Yatmadan bir ila iki saat önce ılık suyla banyo yapmak kişinin uykuya erken dalmasına yardımcı olacaktır. Çünkü o saatte ılık su veya sıvıyla banyo yapmak kasların gevşemesine ve zihnin sakinleşmesine yardımcı olur” ifadelerini kullandı.
Banyoya Girerken Okunan Dualar
Şüphesiz ben, zulmedenlerden oldum.” İçsel huzur ve temizlik duası: “Bismillahi ve billahi ve alallah. Allahümme innî es'elüke hayra hâzihil miyâh ve hayra mâ ǧâ'lte fîhi, ve a'ûzü bike min şerrihî ve şerri mâ ǧâ'lte fîhi.”
İlahiler çoğu dinde din eğitiminin önemli bir parçasıdır. Bazı dinlerde ve inançlarda ilahi söylemek bir tür ibadettir. Fakat, ilahi söylemek çoğu inançta belirli ibadetlerin sadece bir parçasını oluşturur.
İlâhi okumakla görevli kişilere genel olarak "ilâhici" adı verilir.
Ezan okunurken konuşmak haram değildir, ancak adaba aykırıdır. Ezan ve ikamette müezzinin okuduklarını tekrarlamanın sünnette yeri var mıdır? Ezanı dinlemek sünnettir. Bu bakımdan ezan okunurken artık dünya işlerini bir tarafa bırakıp Allah'a ve O'na ibâdete yönelmek gerekir.
Peygamber (s.a.s.), abdest alırken özel bir dua yapmamıştır. Dolayısıyla güzel anlamlar içeriyor olsa da abdest sırasında bu duaların okunması şart değildir. Bununla birlikte okumasında da bir sakınca yoktur.
Yatarak Kur'ân okuma ve dinlemede sakınca var mıdır? Allah'ın (c.c.) kelâmı olan Kur'ân-ı Kerîm'i okurken veya dinlerken saygılı olmak gerekir. Bu nedenle edebe riâyet ederek ve saygısızlık olmayacak şekilde ayakta, oturarak, yan üstü yatarak veya uzanarak Kur'ân-ı Kerîm okunmasında ve dinlenmesinde bir sakınca yoktur.
Kur'an-ı Kerim'i dinlemek farz-ı kifaye, okumak ise sünnettir. Genel kaide olarak her zaman farzların sünnetlere göre sevabı daha fazladır. Ancak bu duruma göre değişiklik arz edebilir. Birincisi, dinlemek daha sevap deyip, okumak yerine okuyan birini bulup dinlemeye çalışmak olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri