Reel sayılarda, diskriminant yöntemine göre, (-1) sayısının karekökü yoktur.
→ √-1 = i eşittir.
Negatif tam sayılar, herhangi bir sayının karesi alınarak ifade edilemezler. Herhangi iki negatif sayının kendisi ile çarpılması durumunda elde edilen sayı yine pozitif bir sayı olacaktır. Bu kapsamda negatif bir sayı kök içerisinde bulunamaz.
i, i^2=-1 olarak tanımlanır. √-1=i değildir, ve bunun, fazlaca teknik olsa da, iyi bir nedeni vardır.
Bu fonksiyonlar ise tam kare sayılarının neler olduğunu ifade etmektedir. Köklü sayılarda kök içi negatif olmamak zorundadır. Çünkü kök içinde bulunan hiç bir sayı değeri negatif sayı olarak tanımlanmamıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Tamsayılar (-2, 0, 1), kesirler(1/2, 2.5) gibi rasyonel sayılar ve √3, π(22/7) gibi irrasyonel sayıların tümü reel sayılardır.
Negatif olmayan sayılar için bunlar temel kare kök ve negatif kare köktür. Negatif sayıların kare köklerini tanımlamak için ise sanal sayı ve karmaşık sayılar kavramları geliştirilmiştir. Pozitif tam sayıların kare kökleri genel olarak irrasyonel sayılardır (iki tam sayının kesiri olarak ifade edilemeyen sayılardır).
Bir doğal sayının kendisi ile çarpımı, bu sayının karesine eşittir. ÖRNEK: 1'in karesi: 1 × 1 = 1.
Bir 1 tan ya da tan 1 şeklinde ifade edilen değer 1 derecelik açının tanjant değeri demektir. Bu değer 1 derecelik açının sin değerinin 1 derecelik açının cos değerine bölünmesi ile bulunur.
Adım adım açıklama: 0 / -1 ifadesinin sonucunu istiyor bizden . Cevabımız sıfır olacaktır. Pay kısmı 0 olduğu zaman payda da sonsuz sayıdan herhangi biri bu fark etmez, ne olursa olsun cevabımız her daim sıfırdır.
Tek Dereceli Köklü İfadeler
Bir köklü ifadenin derecesi tek sayı ise köklü ifadenin içi pozitif, negatif ya da sıfır olabilir.
Eğlencesine bir soru daha yapalım. i üzeri 38. Bu i üzeri 36 çarpı i kareye eşit. i üzeri 36 almamın sebebi de, 36'nın 4'ün katlarından 38'den küçük olan en büyüğü olması. Ve kalan da 2. Bu, 1 olarak sadeleşir ve i kare kalır bu da eksi 1'e eşittir.
√1, 1'in karesi olduğu için kök dışına 1 olarak çıkar yani √1=1'dir. Verilen sayının, hangi sayının karesi olduğunu bulma işlemi karekök alma işlemidir.
Tam kuvvetleri ve karekökü
Reel sayılarda, diskriminant yöntemine göre, (-1) sayısının karekökü yoktur. Cebirde tüm ikinci dereceden denklemlerin çözülebilir hale gelmesi amacıyla karmaşık sayılar adı verilen bir sanal sayı kümesi oluşturulmuştur.
Kök derecesi 2 ve üssün değeri de 2 olduğundan birbirlerini götürürler ve elimizde 1 kalır. √1=1 olur.
Cevap. sayısı ne rasyoneldir ne de irrasyoneldir. gerçek sayı değildir.
Formülü cot(A)= 1/tan(A) = cos(A)/sin(A) = b/a şeklindedir.
Kosinüs işlevi (cos), komşu kenarın hipotenüse oranıdır.
Birinci bölgede cos ve sinüs 0-1 aralığında olduğundan; tanjant, sinüsün 0 ve 1 aralığında bir sayıya bölünmüş hali oluyor. Bir sayıyı 0-1 aralığındaki başka bir sayıya böldüğümüzde elimizdeki sayı büyüdüğünden tanjant her zaman daha büyük oluyor.
i sayısı karesi -1 olan sayıdır. Dolayısıyla, x2 = -1 eşitliğinin bir çözümüdür. i'yi bu şekilde tanımlandığında, cebrî olarak hemen i ve -i'nin karelerinin -1 olduğu sonucuna ulaşırız.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: i¹ = i eşittir.
Yukarıda i üssü 1'in eş değerini yazmıştık. O halde ; i^1 = i eşittir.
Eğer kökün derecesi negatif olursa; üslü sayı formunda yazılırken pozitif/negatif yazılır buda rasyonel sayı kavramıyla tutarsızlık oluşturur.
karekök içi negatif değer almaz hocam.
Kök 0,1 sayısının değeri irrasyonel bir sayıdır. Başarılar!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri