Bu tür gübreler dikim veya ekim öncesinde toprağın alt tabakasına gömülme şartıyla uygulanır. Bitkinin kök tarafında uygulanmış olan gübreler, meyvecilikte tohumlar uyanmadan veya ağaçlara su verilmeden daha önce, canlının ihtiyaç duyduğu kadar olan fosforun bütününü kök tarafına uygulama şartıyla canlıyı büyütmektir.
1 litre suya 20 ml (4 tatlı kaşığı) karıştırılarak kullanılır. Hem yapraktan hem de topraktan uygulanabilir. SEIKA markalı HÜMİK, YOSUN, NPK, MİKRON, DERMAN, KÖKLEN ve Hazır Kullanım Gübreler birbirleriyle karıştırılabilirler.
BİTKİ GELİŞİM DÜZENLEYİCİ
Dikimden sonra yeterli su ile fidan köklerine verilir ve yıl içinde 3 kez tekrarlanır. 3 kez verilir.
-Damla veya sulama suyuna da dekara 250 cc hesabı ile kullanılır. Sezon boyunca 5-6 kez tekrarlanır. -Şaşırtılan ürünlerde, fidelerin, şaşırtılması esnasında 100 Lt can suyuna 200 cc dozda katılarak fidelere verilir. -Seralarda damla sulamada dekara 500 cc dozda 1 ay ara ile 2-3 defa uygulanır.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
İlgili 38 soru bulundu
Canlının kök gelişimi ve büyümesi açısından fazlaca önem taşıyan kök gübreleri, güzlük veya yazlık olarak bu dönemlerde dikim veya ekimden hemen ve hızlı bir şekilde ya da ekim esnasında bant ya da mibzerle tohum genişliğine ve derinliğine uygulanmış olması en uygun kullanım şeklidir.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Kök sistemini uyararak kılcal kök oluşumunu aktif olarak uyarır. Hücre bölünmesi ve büyümesini sağlayarak su ve besin maddesi alımını hızlandırır. Erken çimlenmeyi destekleyerek fide ve fideliklerin daha hızlı köklenmesini sağlar.
Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır.
En çok bilinen ve fidancılar tarafından en çok kullanılan köklendirme asiti yada hormonu kısa adı İBA olan İndol Butirik Asittir. Bu asit sentetik olarak üretilmiş ve kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. İBA alkol ile çözünür ve üzerine saf su ilave edilerek köklendirme hormonu kullanıma hazır hale getirilir.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz. Kestiğiniz dal fazla yapraklıysa suya girecek olan sapa yakın yaprakları kesin.
En çok bilinen ve fidancılar tarafından en çok kullanılan köklendirme asiti yada hormonu kısa adı İBA olan İndol Butirik Asittir. Bu asit sentetik olarak üretilmiş ve kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. İBA alkol ile çözünür ve üzerine saf su ilave edilerek köklendirme hormonu kullanıma hazır hale getirilir.
Köklendirici gübreler genelde 10-15 gün ara ile kullanılmaktadır.Belirli periyotlarda düzenli yapılan uygulamalarda güzel sonuçlar alınır.Kullanımdan belirli bir süre sonra bitkinin kök kısmı ve yapraklarındaki renginin koyuluğundan sonuçlar gözlemlenebilir.
200-250 ml, 50-100 litre su ile 1 dekar alana. Tarlada; 150-200 ml, 50-100 litre su ile 1 dekar alana. Çiçeklenme öncesinde ve tomurcuklanma döneminde 15 gün aralıklar ile 2-3 kez. uygulanır.
Köklendirme hormonu hem sıvı hem de toz halde kullanılabilmektedir. Toz köklendirme hormonu kullanılırken bitkinin köklendirme yapılacak kısmı önce suya batırılır. Daha sonra toza batırıldığında toz bitkiye yapışır. Böylece köklerin etrafı toz halindeki hormon ile sarılır ve sızdırma engellenir.
Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN kullanmalı, ikinci gübrelemede % 26 N CAN kullanmalıdırlar. Üreticilerin üst gübrelemede gübre cinsi belirlemede dikkat edeceği husus gübre uygulaması yaptıktan sonra bir kaç gün içinde yağmur yağması ve havaların güneşli ve sıcak geçmemesidir.
Gübre yanığı genel olarak fazla miktarda gübre kullanıldığında ve/ya sıcak havalarda uygulama yapıldığında rastlanan bir şeydir. İçerisinde yüksek tuz konsantresi bulunan gübre granülleri çimin üzerinde kaldığında bitkinin suyunu emer ve bitki hücresindeki su kaybından dolayı ölür.
Gübre, ya ekimden önce toprak yüzeyine serpildikten sonra belirli toprak işleme aletleri ile toprağa gömülür ve sonra ekim yapılır ya da ekimden hemen önce toprak yüzeyine serpilen gübre ekim işlemi ile toprakla karıştırılır. Birçok hallerde ekimden sonra da serpme usulü ile gübre tatbik edilmektedir.
Kök güçlendirici, bitkilerin kök sistemini güçlendirmeye, geliştirmeye ve büyümeye teşvik etmek amacıyla kullanılan besin takviyeleridir. Bu ürünler, bitkilerin daha hızlı büyümesine, sağlıklı kök yapısına ve dolayısıyla genel gelişimine katkı sağlarlar.
Köklendirici gübre ne işe yarar diye bakıldığında bitkinin kök gelişiminin sağlanmasında doğrudan etkili olan gübre çeşidi olduğunu söylemek mümkündür. Bitki bu gübreler ile topraktaki besini daha kolay alarak kök hastalıklarına karşı daha dayanıklı hale gelecektir.
FOSFOR (P), bitkide kök gelişimini hızlandırır ve güçlü bir kök sistemi meydana getirir. Eşzamanlı çiçeklenmeyi teşvik eder, dane ve meyve tutumunu arttırır. İri ve dolgun meyve oluşmasını sağlar.
Meyve ağaçlarında gübre uygulama zamanı bölgenin iklimine göre değişmekle beraber iç Anadolu bölgemizde Şubat veya Mart aylarında kışı şiddetli olan kesimlerde ise Mart, Nisan veya Mayıs aylarında yapılmalıdır.
Döllenmiş meyvelerin gelişmesini sağlar. Özellikle çiçek atan, küçük meyve döken türler için tavsiye edilir. UYGULAMA ŞEKLİ: İlk püskürtme çiçeklenme başlangıcında yapılmalı ve çiçeklenme kademelerine uygun olarak yaklaşık 10 gün ara ile tekrarlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri