Kök güçlendirici, bitkilerin kök sistemini güçlendirmeye, geliştirmeye ve büyümeye teşvik etmek amacıyla kullanılan besin takviyeleridir. Bu ürünler, bitkilerin daha hızlı büyümesine, sağlıklı kök yapısına ve dolayısıyla genel gelişimine katkı sağlarlar.
Köklendirici gübreler bitkinin kök gelişimini destekler ve topraktaki besin elementlerinin alımını kolaylaştırır. Tuzlu topraklarda bitkinin besinleri alması zorlaşmaktadır ve yoğun gübre kullanımı toprağı verimsiz hale getirip verimin azalmasına yol açmaktadır.
BİTKİ GELİŞİM DÜZENLEYİCİ
Dikimden sonra yeterli su ile fidan köklerine verilir ve yıl içinde 3 kez tekrarlanır. 3 kez verilir.
Bitki köklendirici ürünleri, çiçek ve sebzeleri hızlı bir şekilde çoğaltmak amacıyla kullanılır. Çeşitli çiçek ve sebze köklendirici takviye ürünleri, bitkinin özelliği ve yapısına göre farklı ürün gruplarında yer alır.
Yılın ekim ayı öncesinde veya meyve ağaçlarının tohumları açılmadan önce bitkileri için gerekli olan besinleri aldığı kök bölümünde bulundurması durumundaki işleme taban gübrelemesi yani kök gübresi denir. Canlının ihtiyaç duyduğu fosforun bütünü, azotun da ½ lik kısmı kök gübrelemesiyle bitkiye geçirilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kök güçlendirici ürünlerin kullanım dozu ve sıklığı, ürüne ve bitki türüne göre değişiklik gösterebilir. Ürünün etiketinde belirtilen doz ve kullanım sıklığına uyarak, bitkilerinize zarar vermemek için dikkatli olun. Genellikle, kök güçlendiriciler sulama suyuna veya toprağa karıştırılarak kullanılır.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz. Kestiğiniz dal fazla yapraklıysa suya girecek olan sapa yakın yaprakları kesin.
Köklendirme hormonu bitkilerin köklenme şansını çoğu durumda artırmaktadır. Bitki kökleri köklendirme hormonu kullanılarak üretildiğinde daha hızlı büyüyen ve daha kaliteli kökler ortaya çıkar. Köklendirme hormonu hem sıvı hem de toz halde kullanılabilmektedir.
ÇELİK VE AŞILARIN KÖKLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN TOZ ŞEKLİNDE ÖZEL FORMÜLE EDİLMİŞ KÖKLENDİRME HORMONU OLAN (IBA) İNDOL BUTİRİK ASİT ve NAA (Naphtyl Acet Amide) İÇERMEKTEDİR. Tüm fidan çeşitleri ve sebze fidelerinde kullanılabilir. Doğrudan saçak kök oluşumunda etkilidir.
En çok bilinen ve fidancılar tarafından en çok kullanılan köklendirme asiti yada hormonu kısa adı İBA olan İndol Butirik Asittir. Bu asit sentetik olarak üretilmiş ve kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. İBA alkol ile çözünür ve üzerine saf su ilave edilerek köklendirme hormonu kullanıma hazır hale getirilir.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
İlk sulamada Süper İnci gübresi meyveler kendini göstermeye başladıktan sonra da Bestcalni ve Forcefulamino, meyve döneminde Potasyum Nitrat, K- Humat, Calciforce ile Micro gübrelerini tavsiye edebiliriz.
1 litre suya 20 ml (4 tatlı kaşığı) karıştırılarak kullanılır. Hem yapraktan hem de topraktan uygulanabilir. SEIKA markalı HÜMİK, YOSUN, NPK, MİKRON, DERMAN, KÖKLEN ve Hazır Kullanım Gübreler birbirleriyle karıştırılabilirler.
-Damla veya sulama suyuna da dekara 250 cc hesabı ile kullanılır. Sezon boyunca 5-6 kez tekrarlanır. -Şaşırtılan ürünlerde, fidelerin, şaşırtılması esnasında 100 Lt can suyuna 200 cc dozda katılarak fidelere verilir. -Seralarda damla sulamada dekara 500 cc dozda 1 ay ara ile 2-3 defa uygulanır.
Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler. Güçlü ve sağlıklı yeşil aksam meydana getirir.
Ana bitkinin ışıklanma düzeyinin azaltılması (etiolasyon) çelikleri zor köklenen bitkilerde köklenmeyi artırmaktadır. Etiolasyon, henüz odunlaşmamış sürgünlerin dip kısmının ışığı geçirmeyen siyah bir bant ile sarılması, gölgeleme gibi uygulamalar çeliklerde köklenmeyi artırmaktadır.
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.
Bir aspirin tabletini ezin, su içinde eritin ve karışımı vazo suyuna ekleyin. Dalından kesilmiş çiçeklerin solmasına neden olan kendi ürettikleri etilen maddesidir. Salisilik asit etilen üretimini azaltmaktadır. Etilen üretimi azaldığında çiçeğin solması gecikir ve daha uzun süre taze kalması sağlanır.
Aspirin bitkilerin ve çiçeklerin büyümesini hızlandırır, verimliliğini arttırır, canlı ve parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Bitkilerdeki mantar hastalıklarını önler.
Peperomia, sinningia, Afrika menekşesi gibi bitkiler ise yaprak ayası ve 4-6 santimetre uzunluğundaki yaprak sapıyla beraber alınan çeliklerin, yaprağın sap kısımları alana sokularak köklendirme yapılır. Belirli bir sürenin ardından yaprak sapı taban kısmından yavru bitkiler verir.
En önemli organik gübre çeşitleri; ahır gübreleri, kompostlar ve yeşil gübrelerdir.
Sebze yetiştiriciliği ve meyve yetiştiriciliğinde meyvenin ihtiyacı olan potasyumun ham maddesidir. Bitkinin direk alabileceği formdadır bu nedenle ürün kullanımında yüzde yüz başarılı sonuç verir.
Potasyum En Çok Hangi Gübrede Bulunur? Potasyum klorür, en yüksek oranda potasyum içeren gübre olarak tanınıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri