Kokinalar, tek bir bitkiden değil iki farklı bitkinin birleşiminden oluşur. Üzerinde bulunan kırmızı meyveler 'Silcan' adı verilen bitkiye, yeşil kısımları ise 'tavşan memesi' adlı bitkiye aittir. Yeşil kısımlar oldukça dikenlidir dolayısıyla kırmız meyve salkımlarını yeşil dallara bağlamak biraz zordur.
Yılbaşı Çiçeği olarak da bildiğimiz Kokina'yı, Aralık ayı gibi sık sık görmeye başlarız. Kokina aslında doğal bir bitki değildir. Ruscus aculeatus ve Smilax excelsa olmak üzere iki bitkinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur.
Diğer bir adı silcandır. Meyveleri ise halk arasında tavşanmemesi olarak bilinmektedir. İki farklı bitkinin toplanıp derlenmesiyle oluşur. Ancak iki bitkiyi bir araya getirmek oldukça zahmetli olduğu için kokina oldukça değerli bir çiçektir.
Kokina aslında 2 farklı bitkiden oluşan bir bitki kombinasyonudur. Pek çok kişi tarafından yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokinanın kırmızı meyveleri ayrı bir bitkiden yeşil dikenli gövdesi ise ayrı bir bitkiden oluşur. Bu iki bitki bir araya getirilerek görmeye alışkın olduğumuz kokina demetleri oluşturulur.
Yaprak dökmeyen yapısı ve kış aylarında ortaya çıkan parlak meyveleri nedeniyle bu çalılar bahçelerde ve parklarda popüler bir şenlik bitkisidir. Yoğun, dikenli yaprakları ve budanabilme ve şekillendirilebilme özellikleri, onları çok iyi bir çit bitkisi haline getirir. Ayrıca ağaçlık alanlarda büyümeyi severler.
İlgili 16 soru bulundu
Kokinaya altarnatif: Çoban püskülü olarak bilinir(Ilex Verticillata) Para sembolü bitkilerdendir.
Ruscus aculeatus, Ruscus cinsine bağlı bir bitki türüdür.
Kırmızı meyveleri silcan, yeşil yaprakları tavşan memesi adı verilen bitkilerden elde edilir. Kokina çiçeği bakımı, oldukça kolaydır. Kokina çiçeği vazoda suya konulur mu diye merak ediyorsanız, evet konulabilir.
Kokina aslında insan eliyle oluşturulan bir kombinasyon. Yeşil yapraklı dalları ve kırmızı meyveleri ayrı ayrı toplanan kokinaların kırmızı meyveleri dikenli yeşil yapraklara elle dikiliyor.
Kokina çiçeğinin kırmızı meyvesi zehirli olabilir. Uzmanlar özellikle küçük bebeği ve evcil hayvanı olan yurttaşları uyarıyor. Yutulduğu zaman mide bulantısı ve kusmaya sebep olan kokina, daha ciddi sonuçlara yol açabilir.
Suyu ve sıcağı çok sevmemesi ile bilinen Kokina Çiçeğini misafir olarak gittiğiniz sevdiklerinize ev hediye olarak da alabilirsiniz. Yıl boyu yeşil yaprakları ve kırmızı meyvesiyle güzel bir dekorasyon ürünüdür.
Ülkemiz sınırları içerisinde İstanbul'da yetişen kokina çiçeği, yeni yıl yaklaşınca yeşil yaprakları arasına kırmızı bir meyvenin iplerle bağlanarak birleştirilmesiyle elde edilir. Kırmızı ve yeşilin eşsiz uyumuyla dikkat çeken kokina çiçeği, yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada yılbaşını simgeleyen bir çiçektir.
Çiçeğin çabuk açması ve büyümesi için toprağa bir miktar kuru çay da konulabiliyor. Çiçeklenme mevsimi geciktiği takdirde sulama suyuna yılbaşı çiçeği coşturan ve vitaminler koymak fayda sağlıyor.
Aslında kokina çiçeği yapay olduğu için belli bir bakım gerektirmez sadece güneş ışınları sebebiyle birazcık solabilir bu sebeple bu çiçeği atıp yenisini alabilirsiniz. Kokina çiçeği bakımı diğer çiçek bakımlarına göre daha zor değildir.
Yunanca kırmızı anlamına gelen kokina çiçeği, yeni yıl yaklaşınca yeşil yaprakları arasına silcan adlı kırmızı bir meyvenin iplerle bağlanarak birleştirilmesiyle kokina çiçeği yapılıyor. Kırmızı ve yeşilin mükemmel uyumunu yansıtan kokina çiçeği, İstanbul Rumları'nın yeni yıl süslemesi olarak kullandığı bir bitkidir.
Öncelikle kokina çiçeğinin silcan adı verilen kırmızı meyvelerinin özellikle evcil hayvanlar için tehlikeli olabileceği, zehir etkisi oluşturabileceği söyleniyor, aklınızda bulunsun. Eğer evinizde en az bir hayvanla yaşıyorsanız ya da küçük yaşlarda çocuklarınız varsa onları bu bitkiden uzak tutmanızda fayda var.
Satın aldığınız tohumu ekmeden önce ılık suda bir süre bekletin (bu işlem çimlenme hızını artıracaktır) hazırlamış olduğunuz dikim yerine belirlediğiniz aralıkta ekimini yaparak üzerini 1-2 cm toprak yada torf ile kapatarak ekimini sağlayabilirsiniz.
Toprak ve saksı seçimi: Yılbaşı kaktüsü için humuslu, su tutuculuğu yüksek ve havadar toprakları tercih etmelisiniz. Saksı olarak ise yine fazla suyun akıp gidebileceği drenaj delikleri bulunan, köklerin rahat edebileceği büyüklükte (fazla küçük seçmemelisiniz) bir saksı uygun olacaktır.
Kokina demetinizin uzun ömürlü olması için durduğu yerin direkt güneş almayan ve serin bir yer olmasını tavsiye ediyoruz. Haftalık olarak 1 saat az su dolu vazoda sulama yapılması tavsiye edilir. Kesme dallardan oluşan bir demet olduğu için ortalama 3-4 ay kadar dayanmaktadır.
Siz de 2022 yılında mutlu etmek istediğiniz sevdikleriniz için, yılın güzel geçmesini sağlayacak minik ama etkili süprizler yapmak isterseniz, onlara eşsiz görüntüsüyle kalpleri fethedecek Kokina Yılbaşı Çiçeği hediye edebilirsiniz.
TOMURCUKLAR KIRMIZI KALMALI
Kokina çiçeği ile dilek tutma geleneği olduğunu da anlatan Düver, “Rivayet o ki eğer yılbaşında kokina çiçeği alıp dilek tutarsanız, çiçek bir yıl boyunca solmamasını sağladığınızda dileğiniz kabul olur.” Şeklinde konuştu.
Yılbaşı çiçeği çoğaltma yöntemi çok kolaydır. Bu bitki tohum ve çelikleme yöntemleriyle kolaylıkla çoğaltılabilir. Tohum yönteminde çiçeğin tohumunu alıp başka bir saksıda yetiştirebilirsiniz. Çelikleme yönteminde ise bitkinin boğumlu yapraklarını koparıp direkt toprağa dikebilirsiniz.
Kökleri ve geçişi Antakya yöresinde taşlara ve aktarlara zehir olarak satılmaktadır.
Batıl inanç kategorisinde yer alan kokina çiçek yıl sonu sokaklarda satılır.
"Kokina" kelimesi Rumca kökenli olup, "kırmızı" anlamına geliyor. Anavatanı Güney Avrupa olan bu bitki, aynı zamanda Akdeniz ve İran civarında da yetişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri