Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Tavaya sıvı yağı koyun ve kızmasını bekleyin. Yağ kızdıktan sonra unladığınız hamsileri tavaya dizin ve orta ateşte pişirin. Pişirdiğiniz hamsileri kapak yardımı ile çevirin. Ek bilgi: Hamsileri pişirirken kurutmamaya dikkat edin. 5-6 dk. pişirme için yeterli olacaktır.
Hamsiyi en lezzetli şekilde bol yağda kızartarak tüketebilirsiniz. Başka tarif aramaya gerek yok. Balıkları güzelce ayıklayıp yıkadıktan sonra önce yumurtaya ardından mısır ununa bulayıp kızgın yağın içerisine bırakın.Yağın kızgın olması da bir püf noktadır.
Yıkanan hamsiler temiz bir gazete veya havlu peçeteye suyu çekilmek üzere bekletilir. Ayrı bir temiz gazete üzerine mısır unu ve tuz karıştırılıp hamsiler mısır ununa bulanır ve tavaya dizilir. Zeytinyağı da döktükten sonra kuyrukları çıtırlaşana kadar kızartılır.
İlgili 31 soru bulundu
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Kızartılacak balığın kenarlarının yarısı ya da üçte ikisi yağla kaplanmış olmalıdır. Balığın kalınlığı azaldıkça, yağ miktarı da azaltılmalıdır. Tavada balığın bir yüzü, kalınlığına göre değişse de, 3-6 dakika, diğer yüzü de 2-4 dakika arasında pişirilmelidir.
Balık pişirirken her zaman derili tarafı altta gelecek şekilde hafif yağlanıp pişirilmesi tava veya ızgaraya yapışmasını ve dağılmasını engelleyecektir.
Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu. Kızartma balıklarının ne az ne de fazla pişirilmesi gerektiğini anlatan Çimşit, "İyi bir kızartmanın rengi altın sarısı görünümünde olmalıdır.
Kapaklı tavaları kullanamam diyorsanız; çift taraflı ve kilitli pratik tavaları alabilirsiniz. Genellikle balık tavalarında olması gereken özellikleri, listemizde hatırlatalım. Balığın yanmadan ve yapışmadan pişmesi için tavanın granit, döküm ya da teflon olması önerilir.
Hamsiler una bulanır ve fazla unu çırpılır. Kızartma tavasına sıvı yağ alınır orta ateşte ısıtılır, hamsiler tavaya daire şeklinde dizilir ve kızartılır, altı kızarınca hamsilerin üzerine düz bir tabak konur ayrı bir kaba yağı süzülür ve tava tabağın üzerine doğru ters çevrilir.
Hamsi Kızartma Tarifi Nasıl Yapılır? Ayrı bir yerde mısır unu ile tuz karıştırılır. Suyu süzülen hamsiler önce mısır ununa bulanır daha sonra kızgın yağda kızartılır.
- Hamsiler teker teker mısır ununa bulunuyor. Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapılabiliyor. - Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor. Yağ kızdıktan sonra ocağın altını kapatıp hamsileri tavaya kuyrukları ortada kalacak şekilde diziliyor.
Hamsi kolayca temizlenebilen balık türlerinden biridir. Temizleme işlemi için sirke kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, yıkayabilirsiniz. İlk olarak hamsinin içini çıkardıktan sonra, sirkeli suya koyarak 10 dakika kadar bekletmeniz, hamsinin daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
Suyunu süzdürdüğünüz hamsileri deri kısımları üstte kalacak şekilde birbirlerine yapıştırıp mısır ununa bulayın. Geniş bir tavayı az miktarda yağla yağlayıp mısır unlu hamsileri tek tek dizin. Kısık ateşte, mısır ununu yakmadan alt üst ederek pişirin. Ilık olarak servis edin.
Balık genelde una bulanıp yağda kızartılır ama uzmanlar bunu çok tavsiye etmiyor. Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer. Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz. O şekilde de çok güzel olur.
Hamsi, istavrit ve mezgit gibi küçük balıkları kızartırken, tavaya yağ koyup kızdırdıktan sonra unladığınız balıkları aralıksız olarak ve düzgünce dizmelisiniz. Balıkları tek tek çevirmek yerine tavanın üzerine bir tabak ya da kapak kapatarak, tek bir hamlede ters yüz edin.
Palamut gibi büyük balıkları kızartarak pişirecekseniz öncesinde dilimlemeyi ihmal etmeyin. Daha sonra balıkları una ya da galeta ununa buladığınızda hem daha lezzetli olur hem de yapışmazlar. Kızartma aşamasında yağın iyice ısındığından da emin olmalısınız. Yağ çok sıcak olmazsa balıklarınız yağ çeker.
Balıkları tuzlayıp 1 saat bekletiyoruz. Beklettikten sonra balıkların yüzeyini unla kaplıyoruz. Daha sonra kızgın sıvı yağda balıkları kızartıyoruz. Afiyet olsun.
Balığı çiğ yemeyecekseniz yıkamanıza gerek yoktur. Çünkü yüksek sıcaklıklarda pişen balığın bakterileri ölür. Üstelik balığı yıkadığınızda mutfağın her yerine bakteri yayma riski doğar.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
Öncelikle balıkları kızartırken başka bir tenceye su ve sirke koyup kaynatırsanız, balık kokusunun ortama yayılmasını engellersiniz. Aynı şekilde balıkları kızarttıktan sonra biraz suyun için sirke yada limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil koyarak da kaynatabilirsiniz.
Tavaya yetecek kadar balığın bir arada kızartılması önemlidir. Balık kızartırken ısı ayarı ile oynanmamalıdır. Yağın soğuması balıkların daha fazla yağ çekmesine neden olacağından balıkların aynı ısıda piştiğine dikkat edin. Balıklar tek tek çevrilmemeli birkaç balık bir arada çevrilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri