Saat Yardımı ile Yön Bulma Güneşli bir günde bileğimizdeki saat yardımı ile yön tayin edebiliriz. Saatin akrebi güneşe döndürülür Saatin 12 rakamı ile akrebin oluşturduğu açının açıortayı güney-kuzey hattıdır. Güneş tarafı güney yönüdür.
Ülkemizde kullanılan pek çok geleneksel yön bulma yöntemi bulunuyor. Bunlardan bazıları ise, güneşe göre yön bulma, pusula, çubuk yöntemi ile yön bulma, karınca yuvaları, kutup yıldızı ve yosun yöntemidir.
Çubuk yöntemi ile de yönümüzü belirlememiz oldukça kolaydır. Bunun için 1 metre uzunluğunda bir çubuğu, öğle güneşi olduğunda yere diktiğimizde, kısa olan gölge Kuzey Yönünü göstermektedir. Zıt gölgesi ise Güney yönünü işaret eder.
Güneşin doğduğu yöne sağ kolumuzu, battığı yöne sol kolumuzu uzatarak; sağ kolumuz doğu sol kolumuz batıyı gösterir. Önümüz kuzeyi, arkamız güneyi gösterir. Böylece öğrencilerin yönler konusunu öğrenmesi oldukça kolaydır.
Eğer Ay, Güneş batmadan önce görünüyor ise; ışıklı olan taraf Batı konumunu göstermektedir. Ay gece yarısından sonra çıkıyor ise; ışıklı tarafı Doğu konumunu işaret eder. Yön ve çevre algısı, gündüze göre geceleri değişmektedir ve algı oranı gündüze göre daha düşüktür.
İlgili 32 soru bulundu
Pusula: Yönümüzü bulmak için en çok pusuladan yararlanırız. Yön bulma aracı olarak Pusulanın aynı doğrultuda ve zıt yönlü bir göstergesi vardır. Bu ibrenin renkli ucu daima kuzeyi gösterir.
Ay, güneş batmadan görünüyorsa ışıklı tarafı “Batı”, ay gece yarısından sonra çıktıysa ışıklı tarafı “Doğu” yönünü verir.
Ana yönler
Başlıca dört coğrafi yön vardır: kuzey, güney, doğu ve batı. Bunlara ana yönler denir. Bir kişi yüzünü kuzeye dönerse arkası güney, sağ tarafı doğu ve sol tarafı batıdır.
GÖLGE YÖNTEMİ
Dünyanın, batıdan doğuya doğru kendi etrafında dönmesini referans alan bir metoddur. Yaklaşık 1 mt. uzunluğunda düz bir ağaç dalı (batonda olabilir), düz bir zeminde toprağa saplanır. Gölgesinin ucuna işaretlemek amacıyla bir taş konur.
Yeryüzünün yer eksen ile kuzeyde çakıştığı nokta coğrafi kuzeydir. Başka bir deyişle yeryüzünün üzerindeki Kuzey Kutbunun olduğu noktadır. Harita üzerinde ucunda yıldız işareti ile gösterilir.
Evin cephesini nasıl anlayacağınızı merak ediyorsanız, yön bulmak oldukça kolaydır. Bunun için yapmanız gereken evin ön cephesine geldiğinizde pencereden bakın. Eğer güneş sol taraftan doğuyorsa ve sağ taraftan batıyorsa eviniz güney cephelidir. Tam tersi ise kuzey cephelidir.
Akşam üzeri güneş batarken, gölge doğuyu gösterir ve boyu en uzun durumu alır.
Örneğin ağaçların yosun tutan yüzeylerine, karınca yuvalarına veya Kutup Yıldızı'na bakarak yönümüzü bulmaya çalışabiliriz. Bu yöntemler bazen bulunulan ortamın koşulları nedeniyle yanıltıcı olabilir. Örneğin bulutlu bir gecede yıldızları yön bulmak için kullanamayız.
Navigasyon ile Yön Bulma Yöntemleri
En yaygın yol pusula kullanmaktır. Pusula, Dünya'nın kuzey veya güney kutbunu göstererek yönünüzü bulmanıza yardımcı olur. Elde taşınan pusulalar genellikle cam bir kutuda asılı duran ve daha sonra sıvı ile doldurulan mıknatıslanmış metal bir iğneden yapılır.
Güneşli bir günde bileğimizdeki saat yardımı ile yön tayin edebiliriz.Saatin akrebi güneşe döndürülür.Saatin 12 rakkamı ile akrebin oluşturduğu açının açı ortayı Güney-Kuzey Hattıdır. Güneş tarafı güney yönüdür.
Eğer güneşli bir günde öğle vaktini yaşıyorsak ve güneşin hareketinden yönlerimizi bulamıyorsak yere bir çubuk dikerek yönümüzü bulabiliriz. Yere dikeceğimiz bu çubuğun en kısa gölgesi kuzeyi göstermektedir. Eğer güneş yoksa yani gece ise yönümüzü Kutup Yıldızı ile bulabiliriz.
2) TOPRAĞA DİKİLEN ÇUBUK : Güneşli bir günde öğle vakti güneş tam tepede iken yere dikilen bir çubuğun gölgesinin bulunduğu taraf kuzeyi gösterir.
Herkesin bildiği gibi Güneş'in doğduğu noktaya doğu ve battığı noktaya batı deniliyor. Güneş'e göre yön tayini yaparken Güneş'in doğduğu yöne sağ kol uzatılır. Bunun ardından sağ kolun ucu doğu olurken sol kol batı olur.
(E) = Doğu, (W) = Batı, Dünya çapında İngilizce ortak bir dil olarak öne çıktığı için, bu doğrultuda pusulanın baş harfleri İngilizce şeklinde temsil ediliyor. Aynı zamanda yüzey kısmında bulunan bu harfler 4 farklı noktayı gösterir.
Güney: Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki terk edilmiş Topraktutan köyünün 1 km güney-güneydoğusundaki Suriye sınırı (35°48'25"K, 36°09'14"D)
Sekiz farklı yön İngilizce kısaltmalarıyla gösterilir: N (kuzey), NE (kuzeydoğu), E (doğu), SE (güneydoğu), S (güney), SW (güneybatı), W (batı) ve NW (kuzeybatı).
Ay'ın yarım daire ya da D olarak görülmesine ilk dördün veya son dördün adını veririz. İlk dördün evresinde Ay'ı D şeklinde görürüz, son dördün evresinde ise ters D olarak görürüz.
Ay kendi ekseni etrafında dönüyor mu, dönmüyor mu? Evet, dönüyor diyebiliriz. Ay'ın kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi için geçen süre, Ay'ın Dünya etrafında bir kez dönmesi için geçen süreye eşittir. Bu kütkeçekim kilidi nedeniyle, biz Ay'ın sadece bir yüzünü görebiliriz.
Dünya Güneş etrafında bir yörüngede, Ay ise Dünya etrafında bir yörüngede dolanır. Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanması 1 yıl sürer ve biz bu 1 yılı 12 aya böleriz. Ay'ın da Dünya etrafında 1 tam turu yaklaşık 1 ay sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri