Kolajen üretimini en fazla destekleyen besin, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik kolajen üretimine fayda sağlayan aminoasitleri içerir. Bu nedenle ilikli kemik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.
Kolajen üretimine en çok destekleyen besinler arasında kemikli etler bulunmaktadır. Kemiklerin içerisinde yer alan ilik, bu proteinin üretimine katkı sağlayan aminoasitleri içerir. Bu sebeple ilikli kemik suyu yemeklere katılarak fayda sağlanabilir.
Kolajen üretimine yardımcı olan ve amino asit içeren yumurta, Yoğurt, süzme peynir, lor peyniri ve süt gibi süt ve süt ürünleri, Ispanak, pazı, lahana, brokoli ve kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, Portakal, greyfurt, mandalina ve limon gibi narenciye meyveleri.
Sığır ve inek eti, tavuk, geyik, keçi ve öküz eti; özellikle hayvanın kemikleri, derisi ve sakatat bölgesinde bolca kolajen bulunur. Balık ve kabuklu deniz ürünleri kolajenden yapılmış kemikler ve bağlar içerir. Balığın pek tüketilmeyen başı, gözbebekleri ve pulları kolajen bakımından en yüksek kısımlarıdır.
Ahududu, böğürtlen, çilek ve kiraz gibi ürünler, kolajen üretimine katkıda bulunur. Bu gibi meyveleri sıklıkla tüketseniz bile herhangi bir zararı olmayacaktır. Dolayısıyla kolajenli meyveleri sık sık tüketmeniz sizin yararınıza olacaktır. Kolajen içeren sebzeler ise soğan, sarımsak ve lahana gibi ürünlerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Kolajen üretimini artırmak için; Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
Fındık, fıstık, ceviz kolajen desteği konusunda beslenmede mutlaka bulundurulması gereken yemişlerdir. Lor peynir, beyaz peynir, inek sütü, soya sütü kolajen üretimini uyaran bileşenler içerirler.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, nar, kivi, çilek, turunçgiller gibi C vitamini içeriği yüksek sebze ve meyveler de kolajen üretiminde önemli rol oynuyor. Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık gibi kırmızı ve mor meyveler de yüksek antioksidan içerikleri sayesinde kolajen üretiminin artırılmasına yardımcı oluyor.
Doktorun talimatlarına ve seçilen kolajen formuna göre kolajen tüketimi düzenli bir şekilde yapılmalıdır. En iyi kolajen markası sıralamalarında Assos, CH-Alpha, Collazen, Day2Day, Dynavit, Nutraxin, Solgar, Suda-collagen ve Voonka gibi markalar sık sık önerilmekte ve kullanılmaktadır.
Klinik çalışmalara göre kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay hiç ara verilmeden kullanılması gereklidir. Kolajen takviyelerini genelde 30'lu yaşlardan sonra bireyin ihtiyacına göre öneriyoruz. 30-50 yaş arasında yılda 2 defa 3'er aylık kürleri, 60 yaş üzerinde yılda 3 defa 3 aylık kürleri tavsiye ediyoruz.
Paça ve kemik suyu çorbasının cildi sıkışlaştırmada etkili kolajen maddesi yönünden zengin olduğunu belirten Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, "Kadınlar ciltlerine pahalı kremler uygulamak yerine haftada 2-3 kere paça çorbası içsinler" dedi.
Tip 2 kolajen eklem sağlığı için çok faydalıdır. Eklem ağrıları olanların en çok tercih ettiği tiptir.
En Çok Tercih Edilen 3 Kolajen Markası
Takviye gıda olarak en çok tercih edilen kolajenler; Suda Kolajen, Voonka Kolajen ve Solgar Kolajen.
Kolajen vücudumuzdaki proteinlerin yaklaşık yüzde 25'lik kısmını oluşturan, derimizin yüzde 75'lik kısmını meydana getiren önemli bir proteindir. Çoğunlukla deri, tendonlar, iç organlar, kemik, kıkırdak ve bağ dokuda bulunur ve vücut tarafından fibroblast hücrelerince doğal yollarla üretilir.
Kolajen, bağ dokunun önemli bir parçası olması nedeniyle, kırışıklıkları azaltan ve cildin daha dolgun görünmesini sağlayan bir yapıdadır. Kolajenin içerdiği amino asit, yani protein yapıları cildi dolgunlaştırır ve daha sağlıklı bir görünüme sahip olmasını sağlar.
Ayrıca araştırmalar, 40 yaşına kadar vücudun Kolajen üretme yeteneğinin %25; 60 yaşındayken ise %50'nin üzerinde azaldığını göstermektedir.
Vücudumuzdaki kolajen miktarını ölçmenin kan testi gibi spesifik bir yolu yoktur, ancak kolajen eksikliği belirtileri gözlem yoluyla kolaylıkla anlaşılabilir: Cilt elastikiyetini kaybeder.
Yaşlanma ile artan kolajen kaybı cilt kuruluğu, kırışıklık, selülit, eklem rahatsızlıkları gibi sorunlara sebep olur. Genç yaşlarda vücut tarafından sık üretilen kolajen, yalnızca yaşın ilerlemesi ile değil sağlıksız beslenme, stres, sigara, güneşe fazla maruz kalma ve C vitamini eksikliği gibi nedenlerle de azalır.
10.000 ppm kolajen içerir. Az yağlıdır.
Kişi yaşlandıkça vücudu daha az kolajen üretir. Bu kolajen eksikliği, yaygın görülen yaşlanma belirtilerine neden olur. Kırışıklıklar, elastikiyetini yitirmiş deri sarkmaları ve sert eklemler vücudun daha az kolajen ürettiğinin işaretleridir. Kolajen seviyeleri yüksek olduğunda cilt yumuşak, pürüzsüz ve sıkıdır.
Tencerede zeytinyağı ile soğan, pırasa, havuç ve kereviz sapını kavurun. Üzerine fırından çıkan kemikleri, tülbenti ve suyu ilave edin. Kaynadıktan sonra altını kısıp yaklaşık 4 saat kısık ateşte pişirin. Süzüp kullanıma hazır edin.
Ispanak, lahana, pazı ve diğer salata yeşillikleri, renklerini antioksidan özellikleriyle bilinen klorofilden alır. Bazı araştırmalar, klorofil tüketmenin derideki kolajeni artırdığını gösteriyor. Fasulye: Fasulye, genellikle kolajen sentezi için gerekli olan amino asitleri içeren yüksek proteinli bir besindir.
* Keten ve chia tohumları doğal kolajen ve Omega-3 kaynakları arasındadır.
1-Su ile tüketmek
Supra Kolajen toz formunda suda rahatlıkla çözünen, neredeyse tatsız & kokusuz bir proteindir. Kolajen tozu nasıl içilir sorusuna su ile tüketimi pratik ve sağlıklı bir alternatiftir şeklinde cevap verebiliriz. 1 bardak suya günde tercihen 5-10 gram kolajen tozu karıştırılarak içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri