Tip I: Vücuttaki kolajenin yüzde 90'ını oluşturarak cilde, kemiklere, tendonlara ve bağlara yapı sağlamak için faydalanılır. Tip II: Bu tip kolajen eklem desteği sağlayan elastik kıkırdakta yer alır. Tip III: Atardamarlarda, kaslarda ve organlarda bulunur. Tip IV: Cilt katmanlarında görülür.
Dokuları bir arada tutan, cilde elastikiyet veren tip 1 kolajen, vücutta en fazla bulunan kolajen türüdür. Tip 2 kolajen ise kıkırdak ve bağ dokularının oluşumunda etkilidir (6). Cilde esneklik kazandıran tip 3 kolajen, damar oluşumunda da rol oynar.
Tip 3 kolajen organlarımızı ve cildimizi oluşturan matristen oluşmaktadır. Kan dokusunu oluşturmaya yardımcı olan 3. Tip kolajen bir yandan da cildin esnekliğini ve sıkılığını korunmasında yardımcı rol oynar. Kasları ve organları desteklemenin yanı sıra damalara da elastiklik vererek damar yırtılmalarının önüne geçer.
Tip 1 kolajen: Vücutta bulunan kolajenin %90'ı Tip 1 kolajendir. Sıkıca demetlenmiş iplikçik yapısında bulunur. Kemik, deri, tendon, fibröz kıkırdak ve diş yapısının kurulmasında görevlidir.
*Cildin normal fonksiyonu için gerekli olan normal kollajen oluşumunu destekler. *Kıkırdağın normal fonksiyonu için gerekli olan normal kollajen oluşumuna katkıda bulunur. *Hücrelerin oksidatif stresten korunmasına katkıda bulunur. *Normal enerji oluşum metabolizmasını destekler.
İlgili 21 soru bulundu
Eklem kıkırdaklarını oluşturan kolajenin yüzde 60'ını tip 2 kolajen oluşturuyor. Bu nedenle eklem kıkırdaklarına destek söz konusu olduğunda tip 1 ya da 3 değil, tip 3 kolajeni seçmeniz gerekiyor.
Tip 2 kolajen, bağışıklık sisteminin kıkırdak dokusunu tanımasını ve saldırganlığını engelleyerek otoimmün reaksiyonları önlemeye destek olur. Tip 2 kolajen, sindirim sistemi içindeki bazı yapıların (örneğin bağırsaklar) korunmasına yardımcı olur.
Tip 2 Kolajen: Tip 2 kolajen hücresel olmayan kıkırdak matrisi (kondrositler) tarafından üretilmektedir. Tip 2 kolajen, bağ dokularında bulunan kıkırdak oluşumuna yardımcı olur. Eklem sağlığı açısından bu kolajen türü oldukça önemlidir.
Tip II Kolajen
Kolajen; hayvanların et, deri, kemik gibi kısımlarından elde edilen bir proteindir. Cilt ve kas hücrelerinde bulunur. Aynı zamanda eklem, tendon ve birçok organda yoğun miktarda bulunur. Tip 2 kolajen ise eklem ve kıkırdaklarda bulunan kolajenin %60'ını oluşturur.
Klinik çalışmalara göre kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay hiç ara verilmeden kullanılması gereklidir. Kolajen takviyelerini genelde 30'lu yaşlardan sonra bireyin ihtiyacına göre öneriyoruz. 30-50 yaş arasında yılda 2 defa 3'er aylık kürleri, 60 yaş üzerinde yılda 3 defa 3 aylık kürleri tavsiye ediyoruz.
Kolajen üretimini artırmak için; Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
Tip 1 kolajen: Cildimiz, bağ doku ve kemiklerimizde en çok bulunan kolajen türüdür.
Tip 2 kolajen, hayvanlarda ve insanlarda kıkırdak, kemik ve diğer bağ dokularının yapısında bulunan bir protein çeşididir. Kıkırdaktaki tüm proteinin %50'si ve eklem kıkırdağında bulunan proteinin ise %85-90'ı tip 2 kolajenden oluşur. Vücut ihtiyaç duyduğu kolajeni kendi üretir.
Sarkmalar, kırışıklık, kaz ayakları ve alın çizgilerinin onarılmasına yardımcı olan activforte kolajen serum 2 ay düzenli kullanımda cilde kolajen takviyesi sağlayarak leke ve kırışıklıklarda ki azalma etkisi kalıcı hale gelir.
Tip 5 collagen ne işe yarar? Bu collagen tip 1 ile birlikte interstisyel kolajen lifleri oluşturur. Aynı zamanda bağ dokusunun kolajen liflerinin gelişimini düzenlemede önemli bir rol oynar. Ayrıcahamile bir kadının rahmin iç yüzeyine bağlanan plasentasının hücrelerini oluşturma işlevi görür.
Eklem ağrısı için; 6 ay boyunca günlük olarak alınan 40 mg ham tip-II kolajen veya 10 hafta boyunca 2 gram hidrolize tip-II kolajen eklem ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir (20 , 21 , 22 ).
OSMAN MÜFTÜOĞLU'NDAN KOLAJEN UYARISI
Kolajen ve jelatin ya da kemik tozu yerine kolajen hidrolizatı, peptid kolajenleri tercih edin. Tekrarlayalım: Bunlarda da minimum miktar 2500 mg olmalı.
Eklem ve kıkırdakların yapısında bulunan TİP 2 veya TİP 5 & 10 formdaki kolajen takviyeleri incelenebilir. Yapılan klinik araştırmalar 3-6 ay düzenli kolajen kullanımının eklemler üzerindeki etkilerini gösteriyor.[19][20]
Kolajenler yaş ve ihtiyaca bağlı olarak 8-12 haftalık aralıksız, düzenli tüketim (1 kür) şeklinde kullanılabilmektedir.
Ödem, genellikle vücutta fazla sıvı birikmesi sonucunda oluşur ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kolajen takviyeleri, vücutta su tutulması veya ödem oluşumuna neden olmaz.
Birçok farklı form ve içerik çeşidi ile sunulan Tip 1-3 kolajen takviyesi ürünlerinde, sayısı hiç azımsanmayacak oranda marka öne çıkar. Suda Collagen, Day2day, Nature's Supreme ve Voonka gibi en iyi Tip 1-3 kolajen takviyesi markaları arasında sayılabilir.
En iyi kolajen markası sıralamalarında Assos, CH-Alpha, Collazen, Day2Day, Dynavit, Nutraxin, Solgar, Suda-collagen ve Voonka gibi markalar sık sık önerilmekte ve kullanılmaktadır.
Kırışıkların yok olması, engellenmesi gibi konular için genel olarak en etkili kolajen tipi Tip 1 kolajendir. Tip 1 kolajen parçaların bir araya getiren ve onları koruyan liflerden oluşmaktadır. Ayrıca dokuları bir arada tutarak ve gerginleştirerek cildin esnek bir yapı kazanmasını sağlamaktadır.
✓ Kolajen tozu takviyeleri genelde servis başına daha fazla kolajen içerir; bu açıdan kolajen hapı ve tabletine göre üstündürler. Kolajen hapı veya tabletinden yeterli verim alamayan kişiler daha fazla kolajen içeren toz ürünlere yönelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri