Günlük 10 bin adımın en büyük faydalarından biri kolesterol dengesini düzenlemesi. Özellikle trigliserid olarak adlandırılan kandaki yağ seviyesi de sadece adım atarak düşürülebiliyor. Damarları koruyan ve HDL denilen koruyucu kolesterolü yükseltmenin de en geçerli yolu yine düzenli yürüyüş yapmaktan geçiyor.
İleri yaşta olan, kalp ya da nefes darlığı hastalıkları olan kişilere 4 bin adım önerirken genç, kondisyonu olan sağlıklı kişilere günlük ortalama 8 bin adım atmasını tavsiye ediyoruz.
Zira her gün en az 6-7 bin adım atan 60 yaş üzeri kişilerde ölüm riski yüzde 54 azalıyor. Yaklaşık 50 bin kişiyi inceleyen 15 farklı araştırmadan elde edilen bulgulara dayanan bu yeni araştırmada, 60 yaş altındaki kişilerin erken ölüm riskini düşürmeleri için “her gün en az 8 bin adım” atmayı hedeflemeleri öneriliyor.
Kalp sağlığınızı korur.
Günde 10 bin attığınızda kanınızdaki kolesterol seviyesi dengelenir. Damar sertleşmesini engelleyip kandaki şeker, tansiyon ve kolesterol seviyelerini dengelediği için kalp krizi riskini yüzde 20 oranında azaltır.
Dr. Osman Müftüoğlu, insan sağlığı için günde kaç adım atılması gerektiği hakkında kaleme aldığı yazısında paslanmamak için 5 bin adım, yağlanmamak için 7 bin 500 adım, iyi yaşlanmak için 10 bin adım atmak gerektiğini belirtti.
İlgili 29 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, günde 10.000 adım atmak gerekiyor. Bu ise yaklaşık 7 kilometreye tekabül ediyor. Ritminize göre bu mesafe 1.5 ya da 2 saat sürebiliyor. Öte yandan uzmanlar, 3000-5000 adımın yani 30 ile 45 dakika arası yürüyüşün de yararları olduğunu ifade ediyor.
Geçtiğimiz eylülde yapılan bir başka araştırmada da günde en az 7 bin adım yürümenin orta yaşlı insanlarda erken ölüm riskini yüzde 72 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Bu son araştırmada da benzer bir sonuca ulaşılmıştır. Kısacası hedef en az 5-10 bin aralığında olmalıdır.
düzenli yapılan spor kalp kasını güçlendirir, damarlarınızı güçlendirir, akciğer kapasitenizi artırır, kas ve kemik kütlenizi korumanızı sağlar, yağ yakımınızı artırır, beyin fonksiyonlarınızı artırır, cinsel fonksiyonlarınızı korur, uyku kalitenizi artırır, mutluluk hissetmenizi sağlar.
Eğer hızlı bir şekilde yürürseniz 10 bin adımı atmak bir saatte bitebiliyor. Ağır yürüyen bir kişi için ise bu süre 2 saate çıkabiliyor. 10.000 adımdan en yüksek faydayı elde etmek için ne yapabilirim diyorsanız benim tavsiyem yağ yakma nabzınızı gözeterek süre ve tempoyu ayarlamanız.
Ortalama olarak 1000 adım yaklaşık 800 metrelik bir yürüyüş mesafesine eşittir. Bu mesafe yürüyüşün temposuna göre değişiklik gösterir. Dakikada 100 adım orta tempolu yürüyüş olarak tanımlanır. 1 saat yani 60 dakikalık bir yürüyüş ile ortalama 6000 adım atılır.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte 10 bin adım yaklaşık 6 ve 8 kilometre arasında değişen bir mesafeyi ifade etmektedir. Bu uzun mesafede tempolu yürüyüş ve koşu ile yakılan kalorinin artması sağlanabilir.
4000 adım yaklaşık olarak 3 – 3,5 kilometre arasında değişmektedir. Bu değişken adımlarınızın büyüklüğüne ve küçüklüğüne bağlıdır.
15 BİN ADIM ATAN POSTACILAR SAĞLIKLI ÇIKTI
Günde üç saatten fazla yürüyen ve yaklaşık 15 bin adım atan (7 mil) posta taşıyıcılarının vücut kitle indeksleri, bel çevreleri ve metabolik durumları genelde normal çıktı.
Yeni yapılan bir çalışmaya göre 5 bin adım da yeterli. Dünya genelinde 226 binden fazla insanla yürütülen araştırmaya göre günlük 4 bin adım erken ölüm riskini azaltmaya başlamak için yeterli. 2 bin 300'ün üzerinde atılan adım ise kalp ve damarlara faydalı.
1 km yürümek isteyenler toplam olarak, 1312 adım atması gerekiyor. 1 km yol tamamlamak için 1312 adım atılması gerekir.
Uzun zamandır sağlıklı ve formda kalmak için günde 10 bin adım atmanın önemli olduğu söylense de, yeni bir çalışma 4 bin civarında atılacak adımın da yeterli olabileceğini gösterdi.
Yapılan araştırmalar, saat 5 ile 6 arasında yürüyüşlerin bireyler arasında en yüksek yaşamsal kapasiteyi oluşturduğu kanıtlandı.
Tempolu 30 dakikalık yürüyüş yaklaşık 200 kalori enerji harcanmasına neden olur. Kalbi güçlendirir, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, dolaşımı düzenler: Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş ile koroner arter hastalığı riski %20'ye yakın azalır.
Düzenli olarak yapılan 30 dakikalık yürüyüş işe kişinin kardiyovasküler zindeliği artar, vücuttaki yağlanma azalır, kas gücü artar ve kemik sağlığı güçlenir. Bunun yanında tip 2 diyabet, osteoporoz, kalp hastalığı ve bazı kanser türlerinin yaşanma riski de azaltılır. Üstelik her gün 45 dakika yürümek yeterlidir.
3500 kalori toplamda 70000 adım. Bu, örneğin haftada her gün 10000 adım yürümekle mümkün. Bir kilo vermek için toplamda 7000 kalori harcamalısınız! 7000 kalori toplamda 140000 adım.
20 Bin Adım Kaç Saat Sürer? Hızlı tempolu yürüyüşlerde 20 bin adım yaklaşık 2 saatlik bir süre içerisinde tamamlanabilmektedir. Daha ağır tempolu yürüyüşlerde ise bu süre 10 saatten fazla sürebilmektedir.
Birçok insanın kilo verebilmesi için ortalama 1 kilometrede 2000 adım atması gerekiyor. Bu da 100 kalori yakmak anlamına geliyor. Yarım kiloyu verebilmek için 3.500 kalori yakmak gerekiyor yani bir haftada bu kiloyu vermek için günde 500 kalori yakmak yeterli. Bu da her gün 10.000 adım atmak anlamına geliyor.
70 yaş üstü için sihirli rakam 7500 adım
Aradaki 1300 adımlık farkın ömrün uzunluğu bakımından bu kadar etkili olması oldukça şaşırtıcıydı. Bu mantık yürütüldüğünde, "ne kadar çok adım atılırsa o kadar iyi" gibi bir sonuca varılabilir. Ama bunun belli bir rakama kadar doğru olduğu görüldü.
Yürüme süreniz en az 30 dakika olsun
Günlük yürüme süresi 30-60 dakika arasında olmalı. Haftada en az 3 gün, ideali 5 gün yürümeniz. Uzun süreli ve dinlenme periyodu yetersiz yürüyüşlerde vücudunuzun zarar görme ve yaralanma riskinin olduğunu unutmayın.
Efor kapasiteniz yeterliyse dakikadaki adım sayınızı 110-130 arasında tutmaya çalışın. Şimdiye kadar hiç egzersiz yapmamışsanız, 90 kilonun üzerinde biriyseniz, kalp tansiyon, şeker hastalığı gibi bir probleminiz varsa adım sayınızı dakikada 90 civarında tutmanızı öneririm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri