Mühendislik, mimarlık, fen-edebiyat fakültesi (fizik, kimya, biyoloji) ve İSG mezunları C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği eğitimini almadan İş Sağlığı ve Güvenliği tezsiz yüksek lisans yaparak direkt olarak B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girmeye hak kazanırlar.
B sınıfı İSG uzmanı; C sınıfında en az 3 yıl çalışan ve B sınıfı sertifika almak için gerekli olan eğitimlere katılıp yapılan merkezi sınavda başarılı olan adaylar bu sınıfa yükselmeyi hak ederler.
B sınıfı iş güvenliği uzmanı olanlar az tehlikeli ve tehlikeli olarak nitelendirilmiş gruplarda yer alan iş alanlarında çalışabilirler. Bu kişiler, iş yerlerinde gerçekleştirilen her türlü uygulamanın çalışanların sağlığına ve güvenliğine uygun olup olmadığını denetlerler.
B sınıfı uzman belgesiyle en az 4 sene fiilen görev yapan yaptığını belgeleyen kişiler A sınıfı eğitimi alıp sınavında başarılı olmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi
Bakanlık onayından sonra 15 gün, toplamda 90 saatlik uzaktan eğitim süreci başlar. Uzaktan eğitimini tamamlayan katılımcı 15 gün, toplam 90 saatlik örgün eğitime devam eder. Örgün eğitimin ardından 5 gün, 40 saat staj zorunluluğu bulunmaktadır.
İş Güvenliği Uzmanlık ve İşyeri Hekimlik sertifikası almaya hak kazanabilmek için sınavdan 70 puan almak gerekmektedir. Sınav 50 sorudan oluşmaktadır. Sınavlarda yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir.
İSG yüksek lisans programları, ülkemizin ihtiyaç duyduğu az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda iş güvenliği uzmanı olarak çalışacak (B) sınıfı sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanlarının yetişmesine katkıda bulunmaktadır.
B Sınıfı Belge için: C Sınıfı belgeye sahipken en az 3 (üç) yıl fiilen çalışması ve B Sınıfı belge eğitimine katılarak sınavda başarı göstermesi olarak açıklanmıştır.
Dolayısı ile C sınıfı iş güvenliği uzmanları da B sınıfına gerekli görüldüğü takdirde bakabilmektedir. C sınıfı iş sağlığı güvenliği uzmanlarının tehlikeli sınıftaki işyerlerindeki görev süresi şirket ile arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Benzer şekilde B sınıfı iş güvenliği uzmanları için de aynı durum örneklenebilir.
a) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 12 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika. b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 24 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika.
(2) İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
Tezli yüksek lisans mezunları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının açtığı Uzmanlık Sınavları içinde ”B” sınıfı sınava girmeye doğrudan hak kazanmaktadır.
Dolayısıyla hem kıdem hem de ekstra donanım gerektiren bu sınıf, en yüksek maaşı alabilir. 2023 yılı itibariyle ortalama bir A sınıfı iş güvenlik uzmanı maaşı 23.990 TL olarak gösterilebilir.
İş Sağlığı Ve Güvenliği Dersi Zorunlu Mu? Sınava girebilmek için bu eğitimlerin tamamlanması gerekmektedir.
Sınava giren sayısının da her yıl ortalama 85-90 bin bandında olduğunu düşünürsek başarı ortalamasını % 5 olarak düşünebiliriz. Bu verilere bakarak iş güvenliği sınavlarının zor olduğundan bahsetmek mümkün.
İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikalarının geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin bitiminde herhangi bir yenileme eğitimi almanıza gerek yoktur. Her 5 yılda bir Sertifika sahipleri Vize İşlemi yaptırmaları gerekmektedir.
Bu program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, inşaat projelerinde, üniversite ve okullarda, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar ve teknik elemanlar, öncelikle eğitimlere katılır. Daha sonra da C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavından başarılı olan adaylar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını elde eder.
B sınıfı iş güvenliği uzmanı, tehlikeli ve az tehlikeli işletmelerde çalışan sağlığını koruma ve güvenli çalışma ortamları oluşturma sorumluluğuna sahip uzmandır.
Memurluktan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığına Geçiş
Sınav sonucu alınacak İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Sertifikası ile ancak üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan devlet memurları, kurumlarından alacakları izin neticesinde belirli saatlerde İSG uzmanı olarak çalışabiliyorlar.
Birçok araştırmada iş sağlığı ve güvenliği önü açık meslek dallarından birisi kabul edilmektedir.
A sınıfı iş güvenliği uzmanı; tehlike sınıfında yer alan iş yerlerinin iş güvenliği departmanında görev yapan ve A sınıfı belgesi alan uzmanlara verilen mesleki isimdir. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili çalışmalar yürütür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri