Kolik durumunda ortaya çıkan susturulamayan ağlama durumu yaklaşık olarak bebek altı haftalıkken en yüksek seviyeye ulaşır. Üç ile dördüncü ay arasında ise ağlama krizleri azalmaya başlar.
Bebeklerde kolik, sık rastlanan ve nedenleri henüz netleşmeyen bir durum olarak tanımlanıyor. Bebek genellikle üç haftalıkken başlayan kolik atakları, 6-8'inci haftalar arasında en yüksek seviyeye ulaşıyor. Bebeklerin yaklaşık yüzde 60'ında dördüncü aydan itibaren kolik şikayetleri geriliyor.
Kolik bebek varlığında ağlama, normal ağlamalardan farklıdır. Farklı bir deyişle bebek ağlamaya başladığında sakinleştirilemez ve ağlama nöbetleri çoğunlukla, öğleden sonra ve akşamları görülür. Nadiren de olsa ağlama krizleri 24 saat sürebilir.
Bebekler 3 ya da 4 aylık olduğunda ve 6 ay sınırına ulaştığında, sinir sistemlerini kontrol etmeye başlar ve bu dönemde kolik kaynaklı ağlama nöbetleri kendiliğinden ortadan kalkar.
Koliğin geçici bir durum olduğu unutulmamalıdır. Bir çok vakada durum 3 - 4 ay içerisinde kendiliğinden düzelir.
İlgili 43 soru bulundu
Kolik durumunda ortaya çıkan susturulamayan ağlama durumu yaklaşık olarak bebek altı haftalıkken en yüksek seviyeye ulaşır. Üç ile dördüncü ay arasında ise ağlama krizleri azalmaya başlar.
Bebeklerde kolik erken dönemlerde daha sık meydana gelmektedir. Çok nadir olarak 1 yaşına kadar devam eden kolik genellikle 4. aya kadar azalarak ortadan kalkmaktadır.
Çoğunlukla öğleden sonra ya da akşam saatlerinde görülen bu ağlama saatlerce sürebilir. Bu ağlama nöbeti, bebeğin gaz çıkarması, tuvaletini yapması veya yorulması nedeniyle sonlanabilir. Kolik bebeklerde ağlama nöbetlerinin bir sonucu olarak hem beslenme hem de uyku düzeni bozulur.
Kolik bebek nöbeti başladığında bebek kucağa alıp sakinleştirilmeye çalışılmamalıdır. Sallanma hareketi onu sakinleştirebileceği için bir salıncak veya beşikte bebeğinizi ritmik hareketlerle sallayabilirsiniz. Ritmik hareketler bebeğin sakinleşmesini sağlamaktadır.
Kolik Bebekle Başa Çıkmanın Yolları
Öncelikle emziren anneler beslenmesine dikkat etmeli, gaz yapabilecek besinler tüketmekten kaçınmalıdır. Özellikle bebeği sakinleştirmek oldukça önemlidir. Bunun için bebeğe şarkı söylemek, müzik dinletmek, ılık bir banyo yaptırmak, masaj yapmak faydalı olabilir.
“Kolik bebek nasıl uyutulur?” sorusu da bu noktada yanıtlanmalı. Koliği olan bebeği hafif bir şekilde sallayarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin karın bölgesine saat yönünde hafifçe masaj yapmak gaz problemini azaltabilir ve bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilir.
1.Simetikon içeren gaz damlası barsakta gaz oluşumunu ve çıkmasını kolaylaştırır. Aile yarar görürse ilaca devam önerilir. 3. Bitkisel damlalar veya çaylar (papatya, rezene, meyankökü,anason, melisa) gaz çıkarma ve gaz sancısı azalmasına yardımcı olabilir.
Kolik ağrı: Genellikle içi boş organların herhangi bir nedenle tıkanması sonucu oluşan düz kas spazmıdır. Ağrı başlar, şiddetlenir ve sonra kendiliğinden geçer. Ana özelliği aralıklı olmasıdır.
Kolik bebek büyüdükçe düzelir fakat özellikle yeni anne ve baba olanlar için durumun düzelmesine kadar olan süre son derece zorlayıcı geçebilmektedir. Ebeveynler hem koliğin şiddetini az da olsa azaltmak için hem de üzerlerinde bulunan stresi düşürmek için bazı adımlar atabilmektedir.
Emziren anneler, emzirme döneminde elma, armut, papaya, avokado, kereviz, pancar, havuç, kuşkonmaz, mısır, tatlı patates, kabak, patlıcan, mantar, yumurta, et ve balık yiyebilir. Papatya, zencefil, ıhlamur, rezene ve hindiba çayları içebilir. Bu tür yiyecek ve içeceklerin gaz yapma htimali oldukça düşüktür.
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
Yenidoğan döneminde, eğer bebeğin fiziksel bir sorunu yoksa uykularının da düzenli olması beklenir. 5-8 ay aralığında bebekler genellikle 3 gündüz uykusu yapar ve toplamda 3-3.5 saat uyurlar. Gece uykuları 10-11 saattir. 9-14 ay aralığında bebeklerin çoğu gündüz 2 kez, toplamda 2.5-3.5 saat uyur.
Ritmik seslerden yararlanma: Birçok bebek vantilatör ya da elektrik süpürgesinin sesiyle, rahim içinde duyduğu guruldamaların teyp kaydıyla, doğadaki seslerle sakinleşebilmektedir. Bebeğe masaj yapılması: Dokunulmaktan hoşlanan bebekler için masaj, sakinleştirici olabilir.
Özellikle 1-3 ay arasında belirgin görülen “infantil kolik” dediğimiz gazlı dönemde, barsaklarda gazdan dolayı adım atacak yer olmadığından ve mide aşağı doğru daha zor boşaldığından, bu dönemde bebeğiniz daha çok kusabilir.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Bebek huzursuzluğu ile başa çıkmaya çalışan çoğu anne baba huysuz bebekler ne zaman düzelir? sorusuna yanıt arar. Bebeğinizin sorununu doğru şekilde tespit edip uygun yöntemlerle rahatlamasını sağlayarak huzursuzluğa son verebilirsiniz. Sebep gaz ise ortalama 3-4 ay sonra huysuzluğun geçeceğini söylemek mümkündür.
Bebeğin yuttuğu hava miktarının azaltılması kolik, gaz ve reflü gibi sorunları engellemeye yardımcı olur.
Bebekler Birinci Aydan İtibaren Gece Gündüz Ayrımı Yapmaya Başlar. Yenidoğan bebekler günde 16 – 18 saat kadar uyuyabilirler. Bu dönemde bebeklerin uyku periyotları 2 – 4 saat arasında değişiklik gösterebilmektedir.
Huysuz bebek nasıl uyutulur? Bebeğinizi besledikten sonra, gazını çıkarmanız ve sessiz, loş ve ılık bir odada sizin sıcaklığınız ile uyumasını sağlamak faydalı olacaktır. Bazı zamanlarda, ılık bir banyo sonrasında bebek daha kolay uyuyabilir.
Kolik problemi çeken ve formul mama ile beslenen 190 bebek ile yapılan bir çalışmada, 14. günün sonunda Aptamil Conformil kullanan bebeklerin kolik nöbetlerinde %71 oranında iyileşme sağlanırken, standart mama ve gaz damlası kullanan bebeklerde bu oran %39'da kalmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri