Ülseratif kolit tedavisi hastalığın şiddetine ve etkilediği barsak alanına göre hekim tarafından planlanmalıdır. Genellikle ağızdan alınan haplar (Salozoprin EN tb, Salofalk tb, Asacol tb, Pentasa tb ) ve makattan verilen lavmanlar ile tedaviye başlanır.
En etkili ilaç olarak kortizon hem Ülseratif kolit hem de Crohn Hastalığı kullanılır. Yan etkiler nedeni ile uzun süre kullanılmaz. Bazı hastalar kortizona direnç gösterebilirler.
Distal ülseratif kolit veya sadece distal kolit: Ülseratif kolite bağlı olan iltihaplanma bu çeşitte dalağa kadar olan sol kısmı etkiler. Karın bölgesinde kramplar ve özellikle de karnın sol tarafında ağrı, kanlı ishal ve kilo kaybına neden olabilen bir çeşittir.
Genellikle kendiliğinden düzelebilmektedir. Çok nadir hastada uzun süreli tedavi gerekmektedir. Tedavide genellikle diyet ve ishali hafifletmeye yönelik ilaçlar kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Ülseratif kolit belirti ve semptomlar arasında kanlı ishal, karın krampları ve sol tarafta ağrı ve acil dışkılama bulunur. Genellikle tüm kolonu etkiler ve şiddetli olabilen kanlı ishal nöbetlerine, karın kramplarına ve ağrıya, yorgunluğa ve önemli kilo kaybına neden olur.
Ülseratif Kolit Hastalığı'nda hastanın yaşı ilerledikçe ülseratif kolit hastalarında kanser riski artıyor. Bu yüzden kolonoskopi ile hastaların yakın takibe alınması gerekiyor. Ülseratif kolitte hastalık yaşı 8-10'u aştığında kolon kanseri riski normal popülasyonun üzerine çıkar.
Bu yüzden ülseratif kolit diyeti yapmak önemlidir. Yüksek proteinli gıdalar et, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt, tofu, soya sütü veya soya fasulyesinden yapılan diğer ürünler ülseratif kolit diyeti için çok önemlidir.
ÜLSERATİF KOLİT Hastalığı Tedavisi
Tedavinin erken kesilmesiyle hastalık yeniden alevlenebilir. Bu nedenle tedavinin uzun süre (yaşam boyu) olması gerekir. Bu şekilde hastalığın yeniden ortaya çıkması önlenmiş olur. Hastalığın tamamen ortadan kalkması, ancak hasta bağırsağın ameliyatla çıkarılması ile mümkün olur.
Kolit çeşidine göre nedenleri de farklılık gösterse de birçok kolit çeşidinin nedeni bağırsakların yani kolonun virüs, zararlı bakteri veya parazitler tarafından iltihaplanmasıdır. Bazı bağırsak hastalıkları da kolite neden olmaktadır. Kalın bağırsakta azalan kan akımı veya alerjik reaksiyonlar da kolite yol açabilir.
Karında şişlik, ağrı, kramp ve gaz, kolitlerde en sık görülen ve hastayı yıpratan sorunlardır. Sık sık tekrarlayan şişkinlik ve gaz atakları, karın ağrıları hastanın konforunu bozar. Bu ataklar hele bir de ishal veya kabızlık gibi bağırsak değişiklikleri ile beraberse, keyfinizin kaçmaması mümkün değildir.
Ülseratif Kolit Karaciğer Bulguları
Nadiren safra yolları kanseri gelişebilir.
Araştırmalar ülseratif kolit durumunda en etkili probiyotik türünün, sekiz bakteri türünü içeren ve E. coli'nin zararlı bir türü olmayan, Escherichia coli Nissle türü olduğunu ortaya koyuyor.
Bağırsaklarda yara oluşumunun en yaygın belirtisi iltihaptır. Mide bulantısı, yüksek ateş ve kusma gibi birçok belirtinin yer aldığı bağırsakta yara şikâyetleri, kişiden kişiye de değişiklik gösterebilir. Dışkıda görülen kan, herkesi korkutur ve akla kötü senaryolar getirir.
Hastalık halk arasında spastik kolon, spastik kolit veya sinirsel kolit olarak da bilinmektedir. Hastalığın belirtileri; organik bir hastalık olmaksızın dışkılama tabiatında değişiklik, karın ağrısı, dışkılamayla karın ağrısının geçmesi ve hafiflemesidir.
Sertab Erener
Uzun süre hastalığı ile mücadele eden Erener, hastalığının mesleğinin zirvesine çıkmasına engel olmasına izin vermemiş, yoluna devam etmiştir. 1995 yılında kalınbağırsağı operasyon ile alınmış ve halen sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmektedir.
Ülseratif kolit süreğen bir hastalıktır, yıllarca devam eder. Tedavi ile hastanın yakınmaları bağırsaktaki hastalık hali düzelir.
Ülseratif kolit kalın bağırsağın iltihaplanması ve ilerleyen evrede yara şeklinde ülserleşmesi ile kendini gösteren bir hastalıktır. Böyle bir yara ve iltihap durumu hem sindirim, hem boşaltım organı olan kalın bağırsağın görevlerini tam kapasite yerine getirilmesine sebep olur.
Patates, beyaz makarna, glutensiz ekmek, beyaz pirinç ve yulaf ezmesi gibi besinler rafine tahıl türleridir. Protein kaynağı: Kırmızı et haricindeki protein kaynakları ülseratif koliti olan biri için daha uygun olabilir. Bunlara balık, tavuk, yumurta örnek verilebilir.
Muz, patates,beyaz ekmek,avokado,makarna gibi posa içerigi düsük besinleri tercih edebilirsiniz.
Ülseratif kolit hastalarının hastalığın yan etkilerinden mümkün olduğunca kaçınmak için beslenmelerine özen göstermeleri gerekmektedir. Çoğu UC hastası bunun tatlılardan uzak durulması anlamına geldiğini düşünüyor ancak tatlandırıcı içermeyen bazı alternatif tatlıları diyetinize ekleyebilirsiniz.
Bağırsak Enfeksiyonu belirtileri arasında diyare, kusma ve karın ağrısını vardır. Dehidrasyon yani susuzluk gastrointestinal enfeksiyonların ana tehlikesidir, bu nedenle kaybedilen sıvının geri kazanılması önemlidir. Çoğu gastrointestinal enfeksiyon kendi içinde sınırlıdır ve belirtileri birkaç gün içinde düzelir.
CLEOCIN, ciddi bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir antibiyotik olan klindamisin hidroklorür içerir. Her kutuda, beyaz toz içeren opak kırmızı-eflatun renkli kapsül içinde, PVC-Al blisterde 16 kapsül içeren ambalajlarda sunulmaktadır.
Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalığı olan bireylerin hastalığın aktif olduğu dönemde oruç tutmaları önerilmez. Ancak hastalığın yatıştığı dönemlerde ilaçlarını düzenli kullanmak koşuluyla oruç tutabilirler."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri