Her bir ceza alanı içerisinde, kale direklerinin orta noktasından 11 m (12 yds) uzaklıkta bir penaltı noktası işaretlenir.
Bir oyuncunun kendi ceza sahasında direkt serbest vuruşla cezalandırılabilecek bir faul yapması durumunda hakem tarafından verilir. Şut, kale çizgisine 11 m (12 yard) uzaklıkta olan ve taç çizgileri arasında ortalanmış olan penaltı noktasından yapılır.
Uluslararası Futbol Birliği Kurulu IFAB, bazı pozisyonlarda kural değişikliğine gitti. Yeni kurallarda, önemli değişiklikler göze çarpıyor. Elle oynamalarda artık "tişört bölgesi"ne dikkat edilecek. Dirsek üstü ile omuz arasındaki oynamalar "elle oynama" olarak değerlendirilmeyecek.
Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA, bu hareketin "sportmenlik dışı bir davranış" olduğuna hükmetti. Artık penaltı atışı öncesi duraksayarak kalecileri şaşırtan futbolcular, sarı kartla cezalandırılacak. Bu şekilde atılan penaltı golü de geçerli sayılmayacak, penaltı tekrarlanacak.
El ve kolların omuz hizasından yukarıda olduğu durumlarda topun ele veya kola çarpması her halükarda cezalandırılacak. Ancak eğer top vücudun başka bir yerinden seker veya kayarak müdahale durumlarında destek koluna çarparsa bu el sayılmayacak.
İlgili 19 soru bulundu
top hücum eden takımın bir oyuncusunun eline kasti olmadan çarparak gol olur veya takımına avantaj sağlayacak şekilde başka bir takım arkadaşına giderse bu el ile cezalandırılacak. ancak top eğer savunma oyuncusunun eline kasıt olmadan çarparsa oyun devam edecek ve herhangi bir ceza verilmeyecek.
Bu çizgi, penaltı atışlarında oyuncuların topun 9,15 metre gerisinde olmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Penaltı atışı yapılırken hiçbir oyuncu bu çizginin içerisine giremez. Ayrıca ceza sahası civarında kullanılacak serbest vuruşlarda baraj mesafesini ayarlamak için de ceza yayı kullanılır.
Yeni kural: Kasıtsız ya da bir kazayla bir futbolcunun eliyle gol atması durumunda gol geçerli sayılmayacak. Futbolcu gol atma fırsatı bulursa da pozisyon devam ettirilmeyecek.
Vücuttan sekip ele gelen top için bir maçta penaltı verilirken diğerinde, 'devam' deniyor.
IFAB kurallarına göre: ''Oyuncu yere düştüğünde bu düşüş sırasında top destek eline gelirse çarpma, diğerine gelirse elle oynama sayılır.'' Kim Min-Jae'nin destek eline çarpıyor. Pozisyon temiz, penaltı yok..
Penaltı atışları paslaşarak kullanılabilir. Ancak bunun şartları var. 1-) Pası veren oyuncu topu ileri doğru vurur. 2-) Pası veren oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz.
Ayağa basmanın faul ve sarı kart olması için; bir 'geç' müdahale olması, hız ve şiddet içermesi gerektiği hatırlatıldı. Ayrıca temasın da tam olarak ayağın üstüne olması gerektiği vurgulandı.
Bütün oyuncular hakem atışı yapılan noktadan en az dört metre uzakta duracak. Şimdiye kadar top hakeme dokunduğunda oyun devam ediyordu, hakem yokmuş gibi kabul ediyorduk. Top hakeme çarparak gol olursa artık gol geçerli sayılmayacak, hakem atışıyla oyun başlayacak.
Kale vuruşu ya da başka bir deyişle aut atışıyla top karşı takımın kalesine girerse gol geçerli sayılır, ancak top kale vuruşunu kullanan takımın kendi kalesine girerse gol sayılmaz, rakip takım köşe vuruşuyla oyunu tekrar başlatır.
Kuralda ise "Hakem atışında top en az iki oyuncuya temas etmeden kaleye girerse, oyun kale atışıyla başlar." ifadeleri yer alıyor. Eski hakemlerden Deniz Ateş Bitnel de pozisyonu "Hakem atışından topu alan oyuncu rakip kaleye direkt gol atarsa, kaleci teması olmaması halinde kale vuruşu olur.
Futbol da birçok terim kullanılmaktadır. Bunlar; asist, aşırtma, aut, averaj, beşlik, ceza sahası, degaj, de-marke, dripling, endirekt serbest vuruş, faul, fikstür, forvet, frikik, hattrick, kademe, markaj, ofsayt, ön libero, penaltı, plonjon, röveşata, santra, santrafor, stoper ve taç olmak üzere terimler mevcuttur.
Kriterler. En yaygın olarak, golü atana pas atan veya orta açan oyuncuya bir asist yazılır. Ayrıca golü atan takım arkadaşına top sekmesi (defans, kaleci veya direkten dönmesi) hâlinde de asist yazılabilir.
Her bir ceza alanı içerisinde, kale direklerinin orta noktasından 11 m (12 yds) uzaklıkta bir penaltı noktası işaretlenir. Ceza alanı dışına merkezi penaltı noktası olan 9,15 m. (10 yds) yarıçapında bir daire yayı çizilir.
Diğer hakem, penaltı atışı esnasında kale çizgisi üzerinde durur ve eğer kaleci topa vurulmadan önce kale çizgisini terk edip öne doğru çıkarsa ve vuruş gol olmazsa, hakem düdüğünü çalıp atışı tekrar ettirir.
Federasyon futbolunda bir oyuncu tek bir oyunda üç gol (mutlaka arka arkaya olmak zorunda değildir) attığında bir hat-trick oluşur; oysa (tek bir maçta) iki gol atmaya küme denir.
6 saniye kuralı, FIFA'nın kalecilerin topu elinde tutup zaman geçirmelerini önlemek için 1998 yılında getirildi. Kurala göre; topu elle tutan kaleci topu 6 saniye içinde oyuna sokmak zorundadır. Aksi halde endirekt serbest vuruş verilir.
Sivasspor-Ankaragücü karşılaşmasında futbol sahalarımızda ender görülebilecek cinsten bir gol yaşandı. Sivasspor kalecisi Petkoviç'in 41. dakikada yapmiş olduğu degaj, hiçbir futbolcuya çarpmadan direkt olarak ağlarla buluştu. Bu ilginç golü izlemek için tıklayınız...
1929: Penaltı atışları sırasında kalecilerin kale çizgisi üzerinde durması kuralı; kaleci, penaltı vuruşu yapılana kadar çizgi üzerinde durmalıdır şeklinde değiştirilmiştir (4, 6).
Kırmızı kart ise oyundan atılmanıza neden olur. Futbolcular gibi kaleciler de kırmızı kart görebilir. Maç içerisinde oyuncu değişikliği haklarını kullanan takımların kalecileri kırmızı kart görürse, sahada yer alan futbolculardan biri kaleye geçer.
Çünkü hakem ve yardımcı hakem oyunun parçasıdır. Nizami gol nasıl yapılır? Gol, topun tamamının kale direkleri arasından ve üst direğin altından kale çizgisini geçmesi ile yapılır. Ancak gol yapılmadan önce herhangi bir kuralın ihlal edilmemiş olması şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri