Yardımcı Doç. Dr. Gordon Bae, sıcak suyun aksine soğuk su ile duş almanın ciltteki faydalı yağların korunması açısından daha etkili olduğunu söylüyor. Burada dış etkenler ile oluşan yağlılıktan değil, cildin doğal dengesini korumak için gerekli olan doğal yağlardan bahsediliyor.
Bu derecelere göre çamaşırlarınızı yıkamanız yıpranmasının önüne geçecektir. Giysilerinizi sıcak su yerine soğuk suda yıkamanın birçok faydası vardır. Daha yüksek sıcaklıklardaki su, lekeleri çıkarmak yerine kumaşın daha derinlerine yerleştirir ve bu nedenle soğuk su her türlü giysi lekesini çıkarmak için en iyisidir.
Soğuk duşta belli bir disiplin yakalandığında dolaşım sistemi daha verimli çalışır. Kahverengi yağların yakılmasını kolaylaştırır. Soğuk su cilde taze ve canlı bir görünüm kazanır, derinin nemini korur ve gözenekleri sıkılaştırır. Soğuk su, saç derisindeki kan dolaşımını güçlendirir.
S oğuk duş sırasında vücut kendini ısıtmak için olduğundan fazla enerji harcar. Bu sırada damarlarda büzüşmeye neden olur. Soğuk duş zararları arasında en çok kalp ve dolaşım sistemi etkilenir. Özellikle kalp ve damar rahatsızlığı olan kişilerde kan basıncının artmasına neden olur.
Hem sıcak hem de soğuk suyla duş almanın kendine özgü bazı avantajları var. Örneğin; sıcak su kasların gevşemesini ve sinüslerin temizlenmesini sağlarken, soğuk su kan dolaşımını hızlandırıp bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve gözenekleri sıkılaştırarak cildin nemli kalmasını sağlıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Yapılan bazı çalışmalar soğuk duşun kas ağrısı, algılanan yorgunluk hissi, kas kuvvetinin daha hızlı yerine gelmesi, kas hasarı ve antrenmana bağlı enflamasyon belirteçleri gibi toparlanmayla ilgili olan bazı parametreler üzerinde faydalı etkileri olabileceğini göstermektedir.
SICAK SUYUN AVANTAJLARI
Sıcak su kasların gevşemesini ve sinüslerin temizlenmesini sağlarken, vücut gerginliğini ve yorgunluğu azaltıp uyumamızı da kolaylaştırabiliyor.
Soğuk su içmek, bazı insanlarda özellikle hassas dişlere sahip olanlarda geçici diş hassasiyetine neden olur. Ayrıca, soğuk içeceklerin tüketimi bazı kişilerde boğazda geçici bir rahatsızlık hissi de yaratabilir. Fakat genel itibariyle soğuk su içmek bilinen herhangi bir hastalığa neden olmaz.
Öncelikle ılık bir duş ile başlayabilirsiniz. Vücudunuzun rahat edeceği, sıcak suyun baskın olmadığı bir ısı derecesinden başlayabilirsin. Duş alırken de suyu soğuğa çevirebilirsin. Yalnız başlangıç için 30 saniye ile 2 dakika arası bir süre boyunca soğuk su altında kalman daha ideal.
“Terleme ve derinin sıcaklığı vücuda eşit dağıtma çabası, temel olarak bunu sağlar. Bu uğraş kalp hızını artırır ve kan basıncının düşmesine neden olarak kalp damar sistemine ek bir yük bindirir. Bu yük, bilinen kalp hastalığı olan kişilerde belirtilerin kötüleşmesine neden olabilir.
14-Varis oluşumunu engeller: Soğuk duş, kan dolaşımını artırarak varis oluşumunu engelleyebilir veya azaltabilir. 15-Testosteron seviyelerini artırır: Soğuk suyun etkisiyle testosteron seviyeleri artabilir. Bu, erkeklerde cinsel sağlık ve libidoyu olumlu yönde etkileyebilir.
Soğuk su içmenin faydaları arasında soğuk suyun vücut ısısını düşürmesine ek olarak antrenman sonrası vücudun ve kasların rahatlamasına yardımcı olması, susuzluğu giderip ferahlatması, metabolizmayı hızlandırması yer alır. Soğuk su içerken temkinli olunmasının gerektiği durumlar da vardır.
Bilal Boztosun, “Serinlemek amacıyla aşırı soğuk suyla duş almak damarlarda büzüşmeye yol açabilir. Eğer kalp damarlarında tıkanıklık varsa, kalp aşırı çalışmaya bağlı olarak yeterince beslenemez ve zorlanır. Sonuçta kalp krizi tetiklenebilir” uyarısında bulundu.
Kuru saçlara sahip olanlar durulama işlemini soğuk suyla yapabilir. Kuru tipteki saçı soğuk suyla yıkamak saçların daha güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olabilir. Son aşamada saçlar mümkün olduğunca yumuşak materyallerden üretilmiş havlu ile kurulanmalıdır. Sert dokuya sahip havlular saç tellerine zarar verebilir.
Soğuk su, kan dolaşımını iyileştirdiği için saç derisinin de sağlığını olumlu yönde etkilemekte. Böylece saçların uzaması da hızlanmış olur fakat eksilerinden bahsedecek olursak soğuk suyun saç hacmini azalttığını söyleyebiliriz.
Bu ilk alışma süreci için oldukça etkili bir yöntem olabilir. Ancak geçen iki haftanın ardından, hiç düşünmeden denize bile dalacak hale geleceksiniz! Duş süresini ise oldukça kısa tutmanız önemli; çünkü sıcak duşun aksine uzun süre suda kalmak rahatlatmıyor. 3 - 5 dakika en ideal süredir.
Ne Sıklıkla Duş Alınmalı? Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı direnç gösterilmesini sağlar. Rutin olarak sadece 3 dakikalık soğuk duş alanlarda solunum yolu enfeksiyonu riski %30 azalır. Profesyonel sporcular, bir oyun veya yarıştan sonra kas ağrılarını yatıştırmak için buz banyolarını veya soğuk duşu tercih ederler.
Soğuk suya dikkat!
Çünkü soğuk su, kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturarak, kalp damarlarında büzüşme ve kan akımını bozucu etki yapabilir. Görünen herhangi bir kalp sorunu olmasa bile altta yatan bir neden varsa, sağlıklı kişilerde de kalp sorunlarını ortaya çıkabilir.
Soğuk suda yüzmek arterlerini ve kılcal damarlarını temizler. Kanı yüzeye iter ve vücudun ısınmasına yardımcı olur. Tekrar tekrar maruz kalmak kişiyi soğuğa adapte eder.
Soğuk su içmek, vücuttaki mukus miktarının artmasına neden olabilir. Bu durum bağışıklık sistemi için adeta bir tehlikedir ve zamanla daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Soğuk su tüketimi kalp atış hızını düşürür. Bu durum da ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Soğuk / sıcak duşa dikkat: Soğuk su damarları büzüştürüyor ve daraltıyor, bunun sonucunda da tansiyon değeri bir miktar yükseliyor. Eğer tansiyonunuz kontrol altında ise ve ilacınızı düzenli olarak alıyorsanız, soğuk suyla duş almanızda bir sakınca yok.
ansızın ortaya çıkan, hoşa gitmeyen, tatsız, beklenmedik) bir olay çok kötü etkilemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri